Jeste li umorni od ‘’ne mogu’’stava? | Project Management Srbija

Jeste li umorni od ‘’ne mogu’’stava?

Jeste li umorni od ‘’ne mogu’’stava?

Jeste li umorni od ‘’ne mogu’’stava?

Jeste li umorni od ‘’ne mogu’’stava?

 

‘’Ne mogu’’  je jedan od najuspešnije prodavanih proizvoda ciničnog društva pojedincu . ‘’Ne mogu’’  je  ona cigara koju ipak zapališ iako si prestao da pušiš, ona čokoladica koju kriješ u fijoci kad držiš dijetu, validna reakcija kada pritisak svakodnevice prevazidje mogućnosti lične borbe. ‘’Ne mogu’’ je i onaj odvratan posao koji radiš sa ogorčenjem i generalno nametnut životni paket od strane sistema ili nekog drugog koji usled nemoći prihvatiš jer hoćeš da olakšaš sebi i živiš po sablonu.

Što je neizmerno značajno, svi smo mi nekada živeli ‘’ne mogu’’ fazu. ‘’Ne mogu’’ je neizbežno jer nismo super heroji, ne znamo kako da povratimo samopouzdanje pa nas prilike učine malodušnim i poželimo da odustanemo od sebe, od svega.

Ali ‘’ne mogu’’ je faza ka nečem drugom i neizbežno boljem, a ne krajnji rezultat.

‘’Ne mogu’’ je dominantno raspoloženje kolektivne svesti, i na neki posredan način na sve nas vrši uticaj, medjutim ukoliko se isuviše odomaći u sistemu pojedinca postaje lična konstrukcija svakodnevne stvarnosti.

Što je najvažnije, da bi se čovek mogao izboriti sa izazovima ‘’Ne mogu’’ mantre,  on mora prvo da zna sa čime se bori, konkretnije, mora da ga proživi da bi poželeo da ga ‘’preživi’’. Suština ‘’Ne mogu’’ je da na prvi pogled nudi ‘’easy way out’’, pa ti kaze ‘’Da, popuši tu cigaru, danas si imao težak dan’’ ili ‘’Da, pojedi tu čokoladicu, 300 kalorija te neće spasiti, u širem aspektu ne čini bitnu razliku’’.

Taj lukavi ‘’ne mogu’’ će ti dati jednu racionalnu činjenicu da se na nju fokusiraš i ne vidiš  neke druge, možda isto tako racionalne činjenice, trajno blokirane hipnotičkim utiskom one prve činjenice.

Na dalje staze, ‘’Ne mogu’’ će umrtviti sve tvoje reflekse da se suštinski pokreneš u kojoj god misiji da se trenutno nalaziš.

‘’Ne mogu’’ te čini umornim od života prilikom čega gubiš iz vida da to uopšte nije ona verzija koju treba da živiš. Ostajes gubitnik u sopstvenim očima. A to je uvek najgori ishod.

Kako pobediti ‘’ne mogu’’ lajfstajl?

Prvo i pre svega prihvatanjem sopstvenog realnog stanja stvari. Ukoliko si u životnom ćorskokaku neće ti pomoći da ubedjujes sebe da nisi, ali će svakako pomoći da predstaviš sebi da uvek postoji izbor i uvek postoji rešenje problema u kom si, čak iako se ono ne doima atraktivnim u datom trenutku.

Vezano za to, pomaže prihvatanje neminovnosti da prvi koraci neće biti ni laki ni prirodni, čak naprotiv, često će izgledati kao da se sve ustremilo protiv tebe i na to treba računati. Verovatan razlog je što podsvesno blokiramo  sebe sopstvenom lenjošću za onu pravu akciju.

Ta lenjost izražava se kroz strah od neizvesnosti koja prati napuštanje komforne zone. U početku će svaka akcija biti upinjanje iz petnih žila jer suštinski idemo ne protiv svoje prirode nego protiv svojih navika, prenebregavajući pritom da su navike derivati  ličnih uverenja, a i jedni i drugi pojmovi promenljiva kategorija. U tom smislu, samo od nas zavisi da li ih zadržavamo u sistemu.

Jasno sagledavajući tih par postavki nameće se zaključak da:

* Svaka navika i svako uverenje treba da služi nama, a ne mi njemu.

‘’Ne mogu’’  nije prirodna postavka, ona je emocionalna reakcija uma. Sama negacija kao pokretač ‘’Ne mogu’’ stava, kojom se odriče neko činjenje, ukazuje da je to umna konstrukcija koja drži čoveka u stanju poricanja samog sebe, tj. nekog aspekta svog zivota.

Samim tim ‘’Ne mogu’’ ne može biti biti trajno stanje. Svakako ne sme to da bude, jer nije zdravo. Prevazilaženje ‘’Ne mogu’’ uverenja nije nešto što će većina ljudi postići preko noći, jer  je promena uverenja uvek proces. Ako ne govorimo o dubokim uvidima planinskih mudraca i drugim ekstremnim primerima van svakodnevnih okvira, možemo očekivati da prosečan čovek provede neko vreme adaptirajući svoj sistem za svojevrsno reprogramiranje.

On ce se brižljivo i patetično opraštati od svog ‘’Ne mogu‘’ stava, jer to je kao odrastanje u malom. I to je u redu. Svako je spreman za promenu onog trenutka kada izadje iz šablona dotadašnjeg delovanja, kada lična  volja za promenom nadjača trenutni poriv da se postupa po starom automatizmu u datim situacijama, a što bi vodilo korak nazad – u  komfornu zonu.

U početku je jako teško postupati protivno navikama. Izostaje osecaj da radiš pravu stvar jer ti isuviše energije oduzima taj čin kojim menjaš ustaljene obrasce. Razlog tome je što je zapravo  sve stvar dobrih i losih navika. Navike su one radnje koje se neprestano, refleksno ponavljaju.

Uverenja često budu toliko jaka jer su razgažena dugoročnim navikama. Onog trenutka kada naviku svesno menjaš zapravo brišeš postojeci folder iz glave koji si godinama, možda ceo zivot koristio i ulažeš energiju da se preorjentišeš na drugi. U nekom trenutku taj drugi folder će delovati ispravno i prirodno kao i onaj prvi. Ono što ti kao individua možeš da uradiš  jeste da nametneš sebi onaj paket navika koji će ti na dugoročno donositi dobrobit u vidu subjektivnog osećaja sreće i samozadovoljstva.

Osećaj ličnog zadovoljstva šta tačno podrazumeva?

Verovatno život oslobodjen bremena ‘’Ne mogu’’. Novi polet i konstruktivnu energiju usmerenu na efikasno rešenje problema. Stav koji nalaže preuzimanje odgovornosti za sopstveno ponašanje, za sopstveno razmišljanje. Prevazilaženje ‘’Ne mogu’’ obrasca zapravo nosi nivo mentalnog i duhovnog rasta sa sobom i to je neizbežna posledica.

Sama promena percepcije otvara uvid da je moguće preobraziti gotovo sve nepovoljne životne ishode jer uglavnom sve zavisi od nas. A kada se to uvidi, raste svest o ličnoj odgovornosti za svaki životni rezultat. Čitav ovaj nacrt razmišljanja baziran je na krajnje logičnim osnovama. Pozvaću se na jedan od najbriljantnijih umova 20.veka, svesna da moja rec nije dovoljna. Albert Ajnštajn svojevremeno je isticao da

Ludilo proističe iz konstantnog ponavljanja apsolutno istih stvari  očekujući  različite  rezultate.

Uvidjate li poznatu matricu?  Razmislite svaki put kada prepoznate ‘’Ne mogu’’ stav u nekoj svojoj radnji ili odlaganju radnje. Koliko vas košta da probate drugačije?

 

Saradnik PMS portala

 

Srodne teme:

12 pravila za uspeh u životu