Uspešne priče o preduzetništvu | Project Management Srbija

Uspešne priče o preduzetništvu

Uspešne priče o preduzetništvu

Uspešne priče o preduzetništvu

 

10 veoma uspeših preduzetnika u Srbiji

 

Srbija može da bude plodno tlo za razvoj preduzetništva. O tome svedoče i naredne priče. Ovo su priče o uspešnim preduzetnicima Srbije. Poređene su bez nekog redosleda, nisu rang lista, već primeri da:

 

Kada nešto zaista želiš, imaš jasnu viziju i cilj, onda to i možeš da postigneš!

 

1. Laguna – izdavačka kuća

Izdavačka kuća Laguna je osnovana aprila 1998. godine u Beogradu. Njen osnivač i vlasnik je gospodin Dejan Papić, programer koji je u književno izdavaštvo ušao sasvim neočekivano, fasciniran humorom engleskog pisca Terija Pračeta. Iz Londona, gde je boravio izvestan vremenski period u nadi da će svoju sudbinu naći  u svetskoj metropoli, vratio se u Beograd bogatiji knjigama Terija Pračeta.

Nakon što je preveo Pračetijevu knjigu „Boja magije“ na srpski jezik, obratio se lično piscu sa željom da izda njegovu knjigu. Odgovor koji je kasnije dobio od Pračetijevog agenta je da oni ne sarađuju sa pojedincima, već izdavačkim kućama i da mu ne mogu prodati autorska prava. Ubzo nakon toga, Papić je osnovao Izdavačku kuću „Laguna“. Prve godine poslovanja „Lagune“ nisu bile nimalo lake, zapravo se sve dešavalo u vreme koje je za nas i našu zemlju bilo veoma teško, u vreme NATO bombardovanja. Odluku da formira  lanac knjižara Delfi, Papić je planirao 2008. godine u vreme panike zbog izbijanja svetske finansijske krize, a prva knjižara počela je sa radom 2009.godine u Beogradu. Sve ovo samo potvrđuje činjenicu, da entuzijazam i ljubav prema onome što radite stvara zaista dobar temelj za dalje poslovanje i uspeh.

Izdavačka kuća „Laguna“ je prve godine objavila samo jednu knjigu, naredne godine tri, treće godine četiri, da bi danas nakon 20 godina uspešnog poslovanja objavljivala oko 350 naslova, odnosno oko milion i po primeraka, u jednoj godini. Laguna je do sada objavila oko 4000 naslova i može se pohvaliti klubom čitalaca sa oko 600 000 članova. Lanac knjižara Delfi danas ima preko 40 knjižara širom Srbije, a „Laguna“ 500 zaposlenih. Zbog svog preduzetničkog načina razmišljanja, kompanija  svake godine ostvaruje rast, a o tome svedoče podaci da je 2018. godine Laguna povećala promet za 12%, a Delfi za 11% u odnosu na predhodne godine.

Višestruki je dobitnik nagrade Zlatni hit liber za najčitaniju knjigu i dvostruki dobitnik FONKUR-ove nagrade za izdavača godine. „Laguna“ kao izdavačka kuća zajedno sa svojim piscima, prevodiocima i ostalim saradnicima je osvojila mnoga prestižna priznanja, kao i brojne značajne književne i prevodilačke nagrade.

Vlasnik i osnivač „Lagune“, Dejan Papić proglašen je preduzetnikom za 2018. godinu.

 

2. Vinarija Kovačević – porodična vinarija

Vinarija Kovačević je porodična vinarija iz Iriga, sa Fruške gore. Počeci porodice Kovačević u gajenju vinove loze i proizvodnji vina potiču sa početka prošlog veka, da bi 2001. godine Miroslav Kovačević – kao predstavnik treće generacije vinara otpočeo izgradnju nove vinarije koja danas ima sve preduslove za proizvodnju vrhunskih vina.

Počeo je sa jednim zaposlenim radeći na ručnoj seoskoj presi, a godišnja proizvodnja vina u tom periodu je iznosila 10 000 litara. Danas vinarija „Kovačević“ ima 150 zaposlenih, uključujući i sezonske radnike, raspolaže kapacitetom od 2 miliona litara a dostigla je nivo godišnje proizvodnje od milion litara vina čto je čini liderom među privatnim proizvođačima vina. 2013. godine Kovačević je kupio „Iriški podrum“ čija je proizvodnja nekada iznosila 5,5 miliona litara godišnje. Kako bi opravdao investiciju Kovačević je realizovao svoju ideju da proizvede vino vrhunskog kvaliteta, a niže cene otpočevši proizvodnju brenda „Orfelin“. Neka od istaknutih vina vinarije „Kovačević“ su: Aurelius, Chardonnay, Sauvignon blanc.

Pored proizvodnje vrhunskih vina, vizija uspešnog preduzetnika Miroslava Kovačevića je i širenje vinskog turizma, odnosno otvaranje prvog vinskog spa centra u Srbiji.

Preduzetnički način razmišljanja, uvođenje inovacija i ulaganje u razvoj Miroslavu Kovačeviću doneli su prestižna priznanja poput: Blic preduzetnika 2016. godine i Inovativnog preduzetnika u 2017. godini.

 

3. Zlatiborac – vodeća kompanija u našem regionu koja se bavi proizvodnjom suhomesnatih delikatesa

Kompaniju „Zlatiborac“ osnovao je 1992. godine Milomir Stojanović koja od  tada vredno radi na očuvanju duge tradicije porodice Stojanović iz sela Mačkat na planini Zlatibor. Čuvajući porodičnu tradiciju dugu 123 godina, danas šesta generacija porodice Stojanović koristi identičnu tradicionalnu recepturu, isti način soljenja mesa, ventilacije kao i prirodan proces sušenja i dimljenja mesa isključivo na bukovini i svežem planinskom vazduhu. Fabrika se danas rasprostire na 35 000 kvadratnih metara, a u proizvodnom kapacitetu kompanije nalazi se 56 tradicionalnih sušara. Kao pečat davnih vremena u fabrici se i sada nalazi stara sušara u kojoj su nastali prvi proizvodi porodice Stojanović. U njoj se svakodnevno suši oko 2 tone suhomesnatih proizvoda.

Spoj tradicionalnog načina proizvodnje i modernog industrijskog pogona, učinili su da proizvodi kompanije „Zlatiborac“ odišu čuvenim kvalitetom.

Kompanija „Zlatiborac“ zapošljava preko 800 ljudi, a njeni proizvodi se izvoze u 11 zemalja sveta.

 

4. Mona – modna industrija

Kompanija „Mona“ ove godine obeležava 30 godina uspešnog poslovanja i stvaranja modnog brenda „Mona“ koji je dobro poznat i prihvaćen u našem regionu a i šire.

Kompaniju „Mona“ osnovali su 1989. godine u Beogradu Nada i Đorđe Momirović. 1990.godine otvorili su nekoliko maloprodajnih objekata u Srbiji, da bi nakon 2 godine bavljenja trgovinom odlučili da otpočnu proizvodnju kožne galanterije, a zatim i kožne i tekstilne konfekcije. Na svom putu od osnivanja do danas kompanija „Mona“ je prošla kroz period devedesetih, period inflacije i sankcija, kada nije bilo nimalo lako poslovati i opstati na tržištu. Upornošću i predanim radom uspeli su da se izbore sa teškoćama koje je taj period nametnuo i nastave dalje da uspešno realizuju svoje poslovanje i ciljeve.

Modni brend „Mona“ od samog početka do danas beleži kontinuirani rast prateći svetske modne trendove. Danas zapošljava oko 800 radnika, u svojim pogonima u Beogradu i Sopotu kao i u predstavništvima u inostranstvu.

Porodica Momirović svoje poslovanje je usmerila i u pravcu turizma. Kompanija „Mona“ je 2005. godine kupila tadašnje odmaralište Robnih kuća „Beograd“, uložila u rekonstrukciju i modernizaciju da bi 2007. godine nakon potpunog renoviranja otvorila hotel sa 4 zvezdica. Iz matične kompanije „Mona“ 2011. godine osnovana je kompanija „Mona hotel menadžment“ sa ciljem razvoja turizma i hotelijerstva. „Mona hotel menadžment“ danas upravlja hotelima „Zlatibor Mona“ na Zlatiboru, „Argo“ u Beogradu, „Javor kod Ivanjice, apartmanima „Villa Bella“ u Budvi, a ove godine planirano je i otvaranje hotela „Mona Plaza“ u Beogradu.

 

5. Aura – proizvođač kozmetike

Mila Litvinjenko, po zanimanju filolog, je vlasnica i direktor kompanije „Aura“ vodećeg proizvođača kozmetike u Srbiji. Nakon posete sajma kozmetike u Italiji 1996. godine, Mila Litvinjenko shvatila je da će njeno poslovno opredeljenje biti kozmetička industrija.

Proizvodju je započela 1997. godine u Nišu, u objektu za koji je skoro desetak godina plaćala rentu. Danas se kompanija prostire na površini od 4000 kvadratnih metara, gde se pored poslovnog prostora nalaze laboratorije, proizvodni pogon i skladište.

Na samom početku, kompanija „Aura“ je proizvodila samo šminku da bi danas njen proizvodni asortima činili preparati za hemijski tretman i negu kose, preparativna kozmetika, program za ličnu higijenu, kreme za bebe. Kompanija „Aura“ se može pohvaliti različitim ISO standardima kao potvrdom kvaliteta proizvoda i primenjene tehnologije. 

„Aura“ je danas lider u proizvodnji i distribuciji kozmetike na Balkanu.

 

6. Forma Ideale – proizvodnja nameštaja

Nekada EL – EN, danas Forma Ideale, nekada mala porodična radionica a danas ozbiljna kompanija. Počeci poslovanja kompanije „Forma Ideale“ datiraju iz 1995. godine kada je osnovana samostalna zanatska radnja El – EN. Na samom početku svoje proizvode  plasirala je u salonima nameštaja drugih prodavaca, da bi 2001. godine otvorila svoj prvi maloprodajni objekat u Zaječaru. Naredne godine otvoreni su i maloprodajni objekti u Nišu i Kragujevcu. Do 2004. godine poslovala je kao sztr El – EN Forma Ideale , da bi 2004. godine preregistrova u privatno privredno društvo „Forma Ideale“ d.o.o.

Danas je kompanija „Forma Ideale“ veliki proizvođač i distributer nameštaja kroz lanac svojih maloprodaja i jake veleprodajne mreže.

Sedište komapnije je u Kragujevcu, gde se nalazi i proizvodnja pločastog nameštaja, dok se tapacirani nameštaj proizvodi u Majdanpeku. Skladišteno – proizvodni kapacitet kompanije se prostire na više od 50 000 metara kvadranih, a kompanija upošljava više od 1500 zaposlenih. „Forma Ideale“ ima više od 30 salona nameštaja u Srbiji, godišnje proizvodi 2,5 miliona komada nameštaja, a 80% svoje proizvodnje izvozi u 44 zemlje širom sveta.

Skoro 25. godina uspešnog poslovanja dovele su kompaniju „Forma Ideale“ na poziciji regionalnog lidera u industriji nameštaja. Svakako je i lean proizvodnja doprinela tome, ali i jasni ciljevi koje su postavili pred sebe.

 

7. D – Company – proizvodnja alata i kalupa za sve vrste guma

Osnivač i vlasnik firme D – Company iz Babušnice je Dragan Ćirić. Čovek koji je malo mesto na jugoistoku Srbije učinio velikim i prepoznatljivim u svetu auto – industrije.

Kompanija D – Company počela je sa radom devedesetih godina proizvodnjom kalupa za pneumatike sa svega nekoliko radnika na jednom strugu i glodalici. Prema rečima vlasnika ove kompanije pokretač da se bavi baš ovim poslom je bila fabrika Tigar iz Pirota koja je početkom devedesetih godina imala problema sa nabavkom kalupa iz inostranstva. Ubrzo je i otpočela saradnja i proizvodnja za pirotski „Tigar“, a 2005. godine preko „Tigra“ i za francuski „Michelin“ koji danas važi za jednog od bitnijih partnera ove kompanije.

Danas kompanija „D – Company“  zapošljava oko 400 radnika i proizvodi alate i kalupe za sve vrste guma od bicikle, preko automobila do kamiona. Veština prodaja je drastično porasla te svoje proizvode izvozi za Francusku, Španiju, Poljsku, Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu kao i a u zemljama Severne i Južne Amerike.

 

8. Stublina – lider u oblasti proizvodnje okova za aluminijumsku stolariju

Vlasnik kompanije „Stublina“ Radovan Milojević je izabran za EY preduzetnika 2017. godine. Počeo je pre više od 25 godina kao trgovac okova za prozore i vrata da bi danas bio ponosan vlasnik i osnivač kompanije na 27 000 kvadrata proizvodog prostora sa više od 300 zaposlenih radnika.

Kompanija „Stublina potiče iz sela Stojnik u blizini Aranđelovca, koju je osnovao 1993. godine Radovan Milojević. Kompanija je dobila ime po izvoru u blizini mesta gde se nalazi. Na samom početku, proizvode ove porodične firme izrađivale su razne radionice da bi kasnije Radovan Milojević u dvorištu porodične kuće napravio proizvodni pogon koji se 1997. godine prostirao na 500 metara kvadratnih.

Danas kompanija u svom asortimanu ima preko 800 gotovih proizvoda za aluminijumsku stolariju, a 75% proizvodnje kompanija izvozi pre svega u Rusiju, Belorusiju i Bosnu i Hercegovinu.

 

9. Sirogojno Company – proizvodnja smrznutog i sušenog voća

U selu Sirogojno, na obroncima planine Zlatibor 1991. godine Rade Ljubojević krenuo je sa porodičnim preduzetništvom. Osnovna delatnost firme je proizvodja zamrznutog i sušenog voća. 2000. godine krenuli su sa radom u maloj hladnjači, da bi 2007. godine napravili modernu hladnjaču sa kompletnom opremom po svetskim standardima.

Iz godine u godinu „Sirogojno“ beleži stalni rast izvoza, tako da 95% proizvodnje je upravo za izvoz u više od 35 zemalja Evrope, Indije, Autralije.

Sirogojno Company neguje i tradiciju ručno rađenih odevnih predmeta od vune. Uspešna saradnja sa ženama iz kraja traje od 1997. godine. Iako danas proizvodnja ručno rađenih džempera čini svega 10% prihoda kompanije, u Sirogojnu nastavljaju da neguju ovu tradiciju jer kako kažu ona predstavlja osnovni izvor prihoda tamošnjeg stanovništva.

 

10. Konstruktor grupe – lider u oblasti građevinskog inžinjeringa

Kompanija Konstruktor je svoje poslovanje započela 2004. godine osnivanjem prve firme Konstruktor konsalting koja se bavila projektovanjem i izvođenjem objekata visokogradnje. 2011. godina je predstavljala prekratnicu u razvoju kompanije i te godine osnovana je firma Konstruktor metala za proizvodnju čeličnih i aluminijumskih konstrukcija. Iste godine osnovana je firma Konstruktor distribucija specijalizovana za trgovinu visokokvalitetnim građevinskim materijalom. 2016. godine Konstruktor postaje bogatiji za još jedu firmu Konstruktor oprema, a 2017. godine osnovana je firma Konstruktor Real Estate.

Danas kompanija Konstruktor grup predstavlja vodećeg lidera u domenu projektovanja i gradnje montažnih objekata, zapošljava preko 500 radnika i 50 inženjera svih profila. Za protekli period poslovanja može se pohvaliti sa više od 200 izgrađenih objekata i 500 000 metara kvadratnih. Ognjen Kisin ispred kompanije Konstruktor grup, poneo je priznaje „Brzorastućeg preduzetnika za 2018. godinu“ istakao je prosečna stopa rasta kompanije u predhodne tri godine bila 37%, dok je u predhodne dve godine iznosila 72,9%.  Pored ove nagrade kompanija ima i brojna priznanja poput „Zlatna Gazela Srbije“ – BISNODE i „Najbolji izvođač radova“ – CIJ.

Ovo su samo malobrojni dokazi da je u preduzetništvu sve moguće i da svaka država ima svoje uspešne preduzetnike. Zato krenite njihovim stopama, dodajte gas i ubrzajte svoj biznis.

Zato krenite na Akademiju preduzetništva.