Microsoft Project | Project Management Srbija

Microsoft Project

Microsoft Project

Microsoft Project

MS Project – softver za upravljanje projektima

 

Ono što nam može pomoći da bolje pratimo upravljanje projektima su alati. Jedan od najpoznatijih i najčešće korišćenih softverskih alata za praćenje projekta je MS Project 2016.

Pet razloga za MS Project

 1. Jedan je od najzastupljenijih softverskih alata za upravljanje projektima i iza njega stoji sofverski gigant – Microsoft
 2. Omogućava primenu savremenog koncepta upravljanja projektima
 3. Intuitivan, jednostavan za korišćenje i liči na programe iz Office paketa
 4. Puno unapred definisanih izveštaja
 5. Statistika projekta na jedan klik od vas

Možete na lak i jednostavan način upoznati ovaj program kroz seriju članaka koje smo posvetili MS Project-u. Zato krenimo redom.

1. Osnove MS Project-a

U ovom članku su objašnjene osnovne funckionalnosti programa, izgled samog programa i rad sa tabovima. Sve komande se obavljaju preko tabova. Postoji pet tabova:

 • Task (služi za rad sa taskovima, odnosno aktivnostima)
 • Resource (rad sa resursima, dodeljivanje i nivelacija  resursa)
 • Project (podešavanja na nivou celog projekta, statistika projekta, kalendar radnog vremena)
 • View (odredjujemo način prikazivanja samog projekta)
 • Format (kontekstualni tab čiji izgled varira od toga koje informacije su prikazane u aktivnom prikazu)

2. WBS ili kako formirati aktivnosti na projektu

[Work Breakdown Strucuture]

Osnova svakog projekta su aktivnosti – taskovi. Pre nego krenemo sa radom sa taskovima, treba objasniti kako se formiraju aktivnosti, odnosno šta je WBS – Work Breakdown Structure i kako će nam pomoći da na pravi način definišemo aktivnosti. Pomoću WBS-a se projekat deli na manje delove kojima se može upravljati. Najniži nivo WBS-a je Work Package koji se  naziva aktivnost (task). Aktivnost se može planirati, odrediti trajanje, resursi i troškovi, može se pratiti i kontrolisati.

 

3. Zašto treba koristiti Gant dijagram?

[Gantt Chart]

Gant čart (Gantt chart) je jedan od najčešće korišćenih prikaza u MS Project-u, i jedan od najčešćih prikaza samog projekta zato što je jednostavan, pregledan i daje najbolji grafički prikaz dodeljenih resursa i potrebnog vremena za realizaciju projekta. U ovom članku će biti prikazano kako koristiti ovaj alat, odnosno pet koraka kako jednostavno i uspešno koristiti Gantov dijagram pri upravljanju projektima.

4. Kako snimiti baseline plan?

Project Baseline je osnovni plan projekta, odnosno presek stanja projekta u datom trenutku. Prvi ili inicijalni baseline plan se pravi pre početka samog projekta i koristi se za upoređivanje planiranih i realizovanih aktivnosti. MS Project kao najkorišćeniji softver za upravljanja projektima u velikoj meri koristi ovaj alat. Preko njega se može snimiti početno, inicijalano stanje projekta i na taj način pratiti tri najvažnija parametra svakog projekta koje kontroliše MS Project:

 • Cost (cena)
 • Duration (trajanje projekta u danima)
 • Works (broj radnih sati utrošenih na projektu)

5. Obuka za MS Project

 

Kada smo razmišljali o uvodjenju kursa, razmišljali smo koji kurs za upravljanje projektima bi bio najefikasniji i zaključili da je MS project pravo rešenje.

Ko je radio u Office-u, upoznat je sa grafičkim interfejsom MS Project-a. Tu su karakteristični riboni koji olakšavaju pronalaženje i korićenje samog programa, mnogo više nego što su to omogućavali meniji. Vrlo je pregledan interfejs, sve je logički grupisano i na najlakši mogući način se kreira, upravlja projektima, pregleda, snima, štampa…

Kome je namenjen kurs?

Kurs “MS Project 2016 – vrhunski alat za upravljanje projektima” je namenjen svima koji žele sa savladaju osnove upravljanja projektima i da te veštine iskoriste prateći realizaciju projekta pomoću programa Microsoft Project 2010.

Kurs je namenjen:

 • rukovodiocima projekta,
 • učesnicima projekta,
 • menadžerima,
 • ostalima koji se u svom radu sreću sa projektima i projektnim upravljanjem.

Naš kurs za upravljanje projektima je rađen prema PMI metodologiji, tj. metodologiji Project Management Instituta.