7 osobina projekt menadzera sa kojim ne želite da radite | Project Management Srbija

7 osobina menadzera sa kojim ne želite da radite

7 osobina menadzera sa kojim ne želite da radite

7 osobina menadzera sa kojim ne želite da radite

7 OSOBINA DESTRUKTIVNOG MENADŽERA

 

Često postavljana pitanja od strane korisnika našeg sajta bila su o osobinama i veštinama koje treba da poseduje uspešan projekt menadžer, o načinu vođenja projekta , kao i o upavljanju timom na projektu. Određeni broj posetilaca portala želeo je da dobije odgovor na pitanje koje su to osobine koje ne bi trebalo i ne sme da ima projekt menadžer ukoliko želi da se profesionalno i uspešno bavi vođenjem projekta.

Kako smatramo da je podjednako važno znati šta treba raditi, ali i šta je ono što vam može predstavljati kočnicu do uspeha, dajemo vam i nekoliko saveta o tome koje osobine i akcije treba eliminasati da bi ste bili uspešni, a ne takozvani destruktivni menadžer.

Sa sigurnošću možemo tvrditi da želite da postanete uspešan, a ne destruktivni menadžer i da ste na svom putu usavršavanja dosta radili na sebi, čitali o osobinama i kvalitetima uspešnog čoveka, sigurno ste čuli za knjigu  Sedam navika uspešnih ljudi. To je dobro jer  je to i pravi način da ulažete u sebe i svoj uspeh! Na poslu, kao i u životu uvek treba znati šta je to što treba posedovati i raditi, ali i šta ne treba činiti, zato vam mi ovde predstavljamo sedam osobina koje ne treba posedovati da bi vaš cilj postao realnost.

Osobine destruktivnog menadžera projekta su:

 • motivacija zastrašivanjem
 • negativna očekivanja od saradnika
 • zatovrenost za nove ideje
 • samostalno donošenje svih odluka
 • nepoznavanje članova tima
 • skrivanje informacija
 • stvaranje negativne radne atmosfere

 

1. Motivacija saradnika zastrašivanjem

Zastrašivanje zaposlenih

Ovo je prva i osnovna osobina koju poseduje destruktivni menadžer. Projektni menadžer i članovi projektnog tima u toku izvođenja samog projekta predstavljaju jednu celinu i uspeh istog zavisi od vaše međusobne korelacije.

Ukoliko svoje saradnike ne posmatrate na taj način, već ih motivišete zastrašivanjem,  vi više ne činite celinu i samim tim dovodite u pitanje uspeh samog projekta.

Destruktivni menadžer sebe uvek postavlja iznad svojih saradnika, ne dozvoljava da neko od članova da predlog i iznese svoje mišljenje na zadatu temu. Pogrešno je što menadžer projekta smatra da treba stvoriti odnos strahopoštovanja kod saradnika, pogrešne su stalne pretnje isključenja sa projekta, uvrede i nipodaštavanja pred kolegama na zajedničkim sastancima. Ovo je u potpunosti pogrešno i neistinito. Istina je da ovaj način izaziva strah, ali i veliko nezadovoljstvo.

Sigurni smo da znate da ukoliko ste okruženi nezadovoljnim saradnicima imate i neuspešne i neostvarene zadatke. Neki od ovih tzv. destruktivnih menadžera se rukovode da im je taj način nekad uspeo.

Možda, ali znajte da je svaki uspeh baziran na ovakvim međusobnim odnosima u timu kratkoročan i da je put za uspešnu dugoročnu saradnju samo i isključivo poštovanje i saradnja sa timom.

Nikako zastrašivanje.

 

2. Negativna očekivanja

Menadžer projekta mora da veruje u svoj tim. Negativna očekivanja i sumnja u članove projektnog tima je zasigurno osobina koju ne smete posedovati. Kontrola saradnika na projektu je naravno potrebna, vaš zadatak i jeste da kontrolišete i usmeravate realizaciju istog, ali postoji razlika između kontrole i stalnog praćenja članova tima jer ne verujete u njihov uspeh.

Negativna očekivanja od zaposlenih

Zdrava kontrola je kada vi ostvarite odnos da vaši saradnici imaju i potrebu i slobodu da vas redovno obaveštavaju o svojim koracima i traže eventualnu pomoć od vas.

Ono što smo nazvali stalno praćenje članova tima je nešto sasvim drugo, u ovom slučaju vi njih stalno kontrolišete, pratite svaki postupak jer sumnjate na koji način će to realizovati.

Tretiranjem saradnika kao da su deca, oni postaju svesni toga i, vremenom, počinju sami da sumnjaju u sebe i svoj uspeh. Na taj način vi im ne dajete vetar u leđa, već predstavljate blokadu u radu svog tima.

Na taj način utičete na njihovo samopouzdanje jer ga smanjujete, a ne povećavate samopouzdanje kao što bi trebalo da radite.

 

3. Zatvorenost za nove ideje

Članovi projektnog tima će za destruktivnog menadžera sigurno reći i da nije otvoren za nove ideje. Ovaj tip menadžera veruje da do uspeha i realizacije projekta vodi samo jedan put, i jedan način, a to je njegov način realizacije. Menadžer projekta koji ne želi i ne dozvoljava članovim tima da predstave svoje viđenje rešenja nekog zadatka, da daju predloge i sugestije na sastancima – nije timski igrač, a samim tim nije ni pravi vođa tima.

Zatvorena vrata za ideje saradnika

Vi kao vođa ne smete da dozvolite da gušite krativnost kod svojih saradnika, ne smete da ih sputavate, već treba da ih ohrabrite da iznesu svoje mišljenje i daju svoje predloge. Ukoliko im omogućite da se  predlozima i idejama uključe u projekat, imate tim koji projekat i uspeh projekta doživljava kao svoj lični uspeh, te su maksimalno predani  zadacima.

Nasuprot tome destruktivni menadžer koji nije otvoren za nove ideje ima samo nezadovoljne saradnike koji se osećaju poput mašine i koji nisu u potpunosti predani zadatku.

 

 4. Samostalno donošenje svih odluka

Menadžer koji sve može sam

Ovaj tip menadžera  sve odluke donosi sam, bez saradnje i konsultovanja sa timom. Neefikasni menadžeri projeka čvrsto veruju da sve odluke o projektu, način izvođenja, podelu zadataka, vremenu realizacije i sličnim stvarima treba da donesu sami.

Njihova neefikasnost se ogleda u tome što ne vide i ne pružaju mogućnost da se stvori atmosfera međusobne saradnje menadžera i članova projektnog tima.

Vi, kao vođa na primer treba da iznesete svoj predlog ko od članova treba i za koje vreme da realizuje neki zadatak, ali istovremeno treba i da saslušate i uvažite eventualne sugestije.

Možda vaš saradnik tehnički ne može  da realizuje zadatak u tom roku. U krajnjem slučaju treba saradnici sami da definišu rokove za svoje aktivnosti. Destruktivni menadžeri nisu u stanju da prihvate da su i menadžeri poput svih ostalih skloni da naprave greške.

Razlikujte se od njih, jer samo oni menadžeri koji priznaju svoje greške imaju šansu da napreduju i rastu kao projekt menadžeri.

 

 5. Nepoznavanje članova tima

Nepoznavanje članova tima

Ukoliko menadžer shvati da ne poznaje članove projektnog tima neophodno je da se potrudi i promeni ovu situaciju. destruktivni menadžer ne poznaje saradnika, a to još jedna od osobina menadžera kakav ne želite da budete. Kako bi ste izgradili efikasnije radno okruženje, treba da poznajete svoje saradnike, da znate šta ih motiviše, šta ih pokreće i sputava u delovanju.

Naravno ovo se ne odnosi na to da vi kao menadžer uđete u svaki ugao njihovog privatnog i ličnog života, ali ipak treba znati nešto i o privatnom životu. Da rad i efikasnost na poslu nisu uslovljeni samo znanjem i odgovarajućom edukacijom znamo na osnovu ličnog iskustva.

Eventualni problemi i stresovi iz privatnog života mogu uticati na delovanje i rad.

Ako želite da budete dobar projekt menadžer, a ne destruktivni upoznajte svoje saradnike i u eventualnim problemima budite im podrška tako što ćete im uliti snagu i osećaj sigurnosti da nastave dalje.

Motivišite svoje saradnike i uspeh je zagarantovan.

 

6. Skrivanje očekivanja i informacija vezanih za projekat

Skrivanje informacija od saradnika

 

Skrivanje infomacija vas ne čini samo lošim menadžerom, već vodi i neuspehu.

Mnogi članovi tima budu izuzetno razočarani kada na kraju projekta tek saznaju šta je zapravo od njih, kao i od samog projekta očekivao menadžer.

Vaša neefikasnost se upravo i ogleda u tome što svoje saradnike niste na vreme upoznali sa svim informacijama i vašim očekivanjima.

Ukoliko to ne podelite sa timom, tim nema povratnu reakciju, nema odgovarajući alat da napravi željeni proizvod.

Nema razloga da sve što je vezano za projekat nosi etiketu TOP SECRET ili strogo poverljivo.

Nema potrebe jer jedino je transparentnost u radu siguran put ka stvaranju dobrih timskih odnosa i uspešnog projekta.

 

 

7. Stvaranje negativne radne atmosfere

Stvaranje negativne radne atmosfere i odnosa među kolegama je na ovoj listi sedma i poslednja osobina, ali to ne znači da je najmanje važna. Ako ste jedan od onih menadžera koji stvara negativne odnose među saradnicima ili je vaš moto zavadi pa vladaj, onda sigurno imate veliki problem i morate ga rešiti.

Negativna radna atmosfera

Destruktivni menadžeri svojim stavom zastrašuju saradnike i istovremeno reakcijama sukobljava  saradnike međusobno, nasuprot njemu uspešan projekt menadžer ima kvalitetan odnos sa članovima tima i trudi se da svi funkcionišu kao jedna celina.

Prijatna atmosfera, motiviše ljude i stvara odlično tle za uspeh svakog zadatka. Lako je reći šta treba raditi, šta je dobro za posao, kao i to šta ne treba raditi, ali teško je da budemo iskreni i realno ocenimo svoje postupke. Budite realni i iskreni prema sebi i ukoliko ste prepoznali neku svoju osobinu ili postupak u gore navedenim primerima, ozbiljno se potrudite da ih eliminišete jer vas one nikada ne mogu učiniti dobrim projekt mnadžerom.

Pitanje za vas:

Jel ste sreli ovakve menadžere ili čuli od prijatelja za nekog takvog?

 


Srodne teme:

Projekt menadžer – kakav treba da budete

Kako povećati samopouzdanje na poslu? – u slučaju da radite sa ovim destruktivnim menadžerima

2 komentara na “7 osobina menadzera sa kojim ne želite da radite

 1. Aks

  Celokupan tekst je 100% tacan i nazalost jako primenjiv tj.prisutan u nasoj svakodnevnici. Mislim da bi drzava trebala da organizuje seminare i predavanja na ovu temu(destr.menadzer) makar za svoje namestenike koje su oni postavili ili delegirali! Odlican i nazalost istinit tekst!

  1. upravljanje projektima Post author

   Tekst je istinit jer su stvari izvučene iz prakse. Ono što je zabrinjavajuće je da takvi menadžeri nisu ni svesni da su destruktivni i da loše utiču na svoje saradnike. Još je više zabrinjavajuće da ostaju na svojim menadžerskim mestima jer ih drugi opravdavaju rečima da im je takav karakter.
   Dobar menadžer mora da motiviše svoje saradnike, da ih bodri, obučava, ulaže i veruje u njih. Jedino tako može da dobije efikasan i motivisan tim.
   Da li se slažeš sa tim?