10 stvari koje dobar menadžer ne sme da radi | Project Management Srbija

10 stvari koje dobar menadžer ne sme da radi

10 stvari koje dobar menadžer ne sme da radi

10 stvari koje dobar menadžer ne sme da radi

10 stvari koje dobar menadžer ne sme da rade

Postavlja se pitanje zašto menadžeri prave značajne greške u svom svakodnevnom upravljanju ljudima?

Mnogim menadžerima nedostaje temeljna obuka o upravljanju ljudima, odosno upravljanju komunikacijom među zaposlenima. Rezultat toga se obično manifestuje u njihovoj nemogućnosti da praktikuju značajne menadžerske veštine potrebne za upravljanje. Ali, što je još važnije, mnogim menadžerima nedostaju osetljivost i svest koji su potrebni da bi tokom celog dana efikasno komunicirali sa zaposlenima. Najbolji menadžeri u osnovi cene i poštuju svoje saradnike.

Veštine i tehnike se lako mogu savladati i naučiti, ali vrednosti, uverenja i stavovi se mnogo teže menjaju ili usvajaju.

Verovatno je da je svako od nas imao poneko iskustvo sa šefom koji je možda donosio odluke ili radio neke stvari koje nam se baš i nisu dopale ili koje nismo cenili ili uvažavali. Ili smo možda sami kao menadžeri postupili na način za koji smo kasnije shvatili da i nije najbolji. U poslovnom svetu, odluke se donose u realnom vremenu, često u trenutku. Ponekad se te procene ispostave kao loši izbori. Naravno, kada se posmatraju sa određene vremenske distance.

Uostalom, niko nije savršen. Svi pravimo greške. I to je dobra stvar, jer tako učimo lekcije, uključujući i kako da bolje radimo svoj posao. To važi za svakoga. Kako za zaposlenog, tako i za menadžera, izvršnog direktora, vlasnika preduzeća, generalnog direktora. Za sve. Ali ponekad greške mogu biti i nepopravljive. Problem je ako takvi izuzeci u ponašanju postanu pravilo.

Jednostavno rečeno, postoje linije koje menadžeri ne bi trebalo da prelaze kao i ponašanja koja ne bi trebalo da  ispoljavaju. Ovo je tih 10 ključnih stvari koje dobar menadžer nikako ne sme da rade.

1. Ne treba se ponašati poput diktatora

Menadžeri se u odnosu na svoj tim možda nalaze u povlašćenom položaju, ali svakako ne treba te povlastice i moć koju imaju da zloupotrebljavaju. Svaki menadžer koji misli da može naređivati ljudima oko sebe ili zloupotrebiti svoj autoritet jer je na višoj poziciji se ne može pohvaliti osobinama dobrog menadžera. Takvim stavom je verovatnije da ćete samo motivisati suprotno ponašanje od onoga što pokušavate da postignete. Umanjićete vaš autoritet. Trebalo bi da razgovarate o tome šta želite i zbog čega, a zatim i postupite prema rezultatima.

Ne treba pretiti ljudima i zastrašivati ih. Korištenje prijetnji i zastrašivanja u bilo kojem obliku znak su slabog lidera. Efikasan menadžer zna kako da izgradi timsku i individualnu posvećenost stvarajući pozitivno radno okruženje koje poziva ljude da se bave energijom i svrhom. Možete razgovarati o odgovornostima i posledicama zaposlenih, kako pozitivnim tako i negativnim, ali bez pretnji.

2. Dobar menadžer nije dvosmislen i ne postavlja nejasan pravac

Menadžeri ponekad ne uspevaju da postave standarde i svojim zaposlenima daju jasna očekivanja. Tim saradnika u tom slučaju ne zna šta bi trebalo da radi i postavlja se pitanje zašto ne uspevaju da realizuju zadatke i ostvare postavljene ciljeve. Ako, kao menadžer, svaki zadatak postavite kao prioritet, ljudi će uskoro verovati da nema prioriteta. Što je još važnije, nikada neće osetiti zadovoljstvo da su dobro odradili posao i postigli cilj. S obzirom na vaša nejasna očekivanja, ako ste previše kruti ili previše fleksibilni, zaposleni će se osećati nelagodno prilikom izveštavanja. Morate da postignete odgovarajući balans koji vam omogućava da vodite zaposlene i pružate smernice bez da diktirate pravila i potcenjujete osnaživanje radnika i angažovanje zaposlenih.

3. Neuvažavanje zaposlenih

Aktivno slušanje je kritična veština upravljanja. Možete trenirati menadžere u veštinama slušanja, ali ako menadžer veruje da je slušanje način da se pokaže da vrednuje ljude, obuka obično nije potrebna. Slušanje omogućava prepoznavanje i demonstriranje vaših vrednosti na delu.

Kada se zaposleni čuju i slušaju, osećaju važnost i poštovanje.

A vi ćete imati mnogo više informacija koje su vam, kao menadžeru, potrebne za svakodnevno obavljanje poslovnih aktivnosti, vođenje timova i vođenje projekata. Razgovarajte sa ljudima i pitajte ih za njihova mišljenja, ideje i predloge za neprestano unapređenje.

Ako ne uspete da primenite njihove predloge, javite im zašto niste ili ih osnažite da sami primenjuju svoje ideje, da jačaju svoje samopouzdanje.

4. Ignorisanje problema i izbegavanje konflikta

Ne možete očekivati da će problemi nestati ako na njih ne reagujete ili ih ignorišete. Neki menadžeri veruju da će neprijatno pitanje, sukob zaposlenih ili neslaganje nestati sami po sebi ako se o tome ne razgovara ili mu se ne pridaje važnost. Verujte da neće.

Pitanja, posebno među ljudima, mogu se samo pogoršati ukoliko se o njima ne diskutuje. Zato je u ovakvim situacijama važna proaktivna intervencija menadžera. Nezadovoljstvo, nerešene dileme mogu samo da prekinu produktivnost, motivaciju i angažovanje zaposlenih. S obzirom da dobar deo upravljanja uključuje rešavanje ili presuđivanje konfliktnih situacija, menadžer nije osoba koja treba da izbegava ovakve situacije. Rešavanje svih vrsta sukoba na diplomatski i efikasan način, predstavlja sastavni deo posla i osnovnu menadžersku veštinu.

5. Uskraćivanje važnih informacija

Najbolja komunikacija je transparentna komunikacija. Svakako, neke informacije spadaju u poverljive informacije jedne kompanije. Od vas, kao menadžera, će se možda tražiti da određene informacije držite u tajnosti, ali osim ovih retkih prilika, podelite ono što znate sa članovima svog tima. Dajte im sve potrebne informacije da bi mogli posao da obavljaju uspešno. To će i njima pružiti priliku da stvore širu sliku o poslovanju kompanije u kojoj rade kao i o njihovoj ulozi u uspehu same kompanije. Nemojte dozvoliti da vaš oprez da podelite informaciju sa svojim timom preraste u sebičnost ili paranoju.

6. Različito ponašanje ili odnos prema zaposlenima

Ne morate nužno da prema svakom zaposlenom postupate isto, ali oni moraju imati osećaj kao da imaju isti tretman. Percepcija da imate favorite među zaposlenima uništava timski duh i podriva produktivnost i uspeh.

7. Prebacivanje odgovornosti na druge

Menadžer je odgovoran za sve dobro i manje dobro što se desi u njegovom području rada, u njegovom sektoru. Međutim, postoje i oni menadžeri koji uvek preuzimaju odgovornost kada je nešto odlično odrađeno, ali kada nešto pođe po zlu, onda to nije njihova odgovornost. Onda krive određene zaposlene. S obzirom da je odgovornost na menadžeru, onda je potrebno da menadžer postupi dostojanstveno i zaštititi svoje zaposlene.

Ovu osobinu umeće da ceni i vaš tim, ali i vaši nadređeni. U suprotnom ako ne stanete kao podrška svom timu, ugrožavate karijeru ali ne njihovu, već svoju. Takav postupak neće ukloniti vašu odgovornost, ali će staviti mrlju na vaše dostojanstvo i poštenje.

8. Preuzimanje zasluga za napore svojih saradnika

Najbolji menadžeri su sigurni u sebe i žele da stvore tim talentovanih ljudi. Oni žele da budu okruženi uspešnim i produktivnim saradnicima. Priznaju napore i zasluge svog tima. S obzirom da se menadžment odnosi na upravljanje i postizanje rezultata i kroz rad drugih ljudi, što bolji tim imate, što je kvalitetniji rad vašeg tima i vi ste uspešniji.

Menadžer postiže svoje rezultate radom drugih ljudi!

9. Zanemarivanje ciljeva u karijerama zaposlenih

Većina zaposlenih očekuje da će imati mogućnosti za razvoj karijere u vidu raznih obuka, sticanja novih znanja i povratnih informacija od menadžmenta. Većina zaposlenih očekuje napredovanja na bolje pozicije. Menadžer je veza između zaposlenog i najvišeg rukovodstva, pa često zaposleni kroz menadžera vide mogućnost da grade i razvijaju svoju karijeru. Dobri menadžeri rade na razvoju svojih saradnika. Omogućavaju im obuke, podršku i podstiču ih na rast i razvoj. Pomažu svojim zasposlenima da realizuju ciljeve koji se odnose na razvoj karijere u kompaniji.

10. Postavljanje nerealnih zahteva

Nemojte od svog tima zahtevati da ispuni nerealne zahteve samo zato što je neko od vas to tražio. Pronađite načine da razgovarate sa nadređenima obavezujući se na odgovarajuće ishode. Zatim osigurajte resurse i podršku koji su potrebni vašem timu da ispuni, pa čak i premaši obaveze.

Probajte da izbegnete ovakvih deset negativnih oblika ponašanja. Budite menadžer koji će:

  • dati jasan pravac svojim zaposlenima
  • dati redovne povratne informacije svom timu
  • prepoznati doprinos zaposlenih
  • pohvaliti zaposlene
  • pomoći zaposlenima da vide i ostvare svoj napredak.

Ako to ostvarite, radićete sa zadovoljnim, motivisanim timom i vaš uspeh neće izostati.