saveti za uređenje radnog prostora | Project Management Srbija

Da vam posao ne bude naporan

Da vam posao ne bude naporan

Da vam posao ne bude naporan

Da vam posao ne bude naporan – saveti za uređenje radnog prostora

 

Svakako se moramo složiti da je radna soba najbitniji kutak u vašem domu. Naravno da svako može favorizovati spavaću sobu, kuhinju ili čak kupatilo kao najdražu prostoriju, ali kojim god poslom da se bavite, radna soba je kutak u kojem ostvarujete svoj kreativni maksimum. I koliko god da ste domišljati, vredni i kreativni, funkcionalno uređenje radne prostorije može u znatnoj meri poboljšati uspeh u radu. Kako biste postigli to, nudimo vam neke predloge koji vam mogu biti od koristi. Zaboravite na feng šui tehnike, budite praktični.

organizacija-kljuc-uspeha

U zavisnosti od veličine prostorije, morate se odlučiti za količinu nameštaja, kao i za njegov raspored. U slučaju, a takvih slučajeva je dosta, da vam je radna soba ujedno i spavaća soba, znate šta su najbitniji elementi: krevet i radna površina, tj radni sto. Osim toga, svaki drugi komad nameštaja može delovati kao da radite i spavate u magacinu. Tako da je ideja „manje je više“ veoma zanimljiva. To znači da se vodite minimalnim zahtevima što se opremanja prostorije tiče. Sve nepotrebne komade nameštaja iznesite iz svoje radne sobe i imaćete više prostora oko sebe što vam pruža mogućnost da u trenucima blokade napravite par koraka i tako promislite šta i kako dalje. Opet, funkcionalnost je najbitnija.

radni-sto-posao

Ako ste poslom vezani za radni sto, odnosno računar, pametno je izabrati stolicu u kojoj će vam biti dovoljno udobno da se opustite i izbegnete grčeve u leđima, ali opet, ne previše opuštajuću kako vam produktivnost ne bi opadala. Takođe, možete kombinovati i u radnu sobu ubaciti stolicu za rad i fotelju u kojoj možete odmarati u trenucima pauze.

U svako doba dana, pravilan izvor svetlosti je bitan za efektno obavljanje radnih zadataka. Setimo se kako su nas od malena učili da radni sto uvek bude okrenut prema prozoru zbog dnevnog svetla. Toga se možemo pridržavati i u odraslom dobu. Dnevna svetlost utiče na kvalitet vida, pa još ako je lep dan, dašak svežeg vazduha može napuniti baterije i naterati da se radi sa većim elanom. Za ostale varijante, veštačka rasveta je tu da nam pomogne. Svetlo ne bi trebalo da bude ni prejako a ni preslabo, pošto se u oba slučaja oči naprežu i dolazi do glavobolja i pada koncentracije.

papiri

Ono što je nezaobilazno, jeste grupisanje i sortiranje silnih kablova. Živimo u dobu tehnike, tako da je svakodnevni problem borba sa umršenim kablovima. Obično su od uređaja računar, mini-linija (ili obični kompjuterski zvučnici), TV, priključci za internet, kablovska antena… Svaki od ovih uređaja zahteva utičnicu, tj produžni kabl oko kojeg se vremenom „gužvaju“ kablovi i vremenom postaju prava mora kada ih treba razmrsiti i očistiti taj kutak prostorije.

Recimo da veći broj kablova ide do iste utičnice, možete iskoristititi nekoliko plastičnih kopči (kaiševa) da ih uvežete čvrsto jedne uz druge i tako sprečite mršenje kablova. U drugom slučaju možete malim plastičnim fiksatorima razviti kablove duž donjih ivica zidova. A ako su kablovi baš kratki i idu duž poda, jednostavno ih prekrijte tepihom ili stazom kako biste izbegli saplitanje. Takođe, veoma je praktično svaki kabl obeležiti različitim samolepljivim papirom u boji, i to na oba kraja, kako biste znali tačno koji kabl vodi kom uređaju.

 

Ostali saveti za poboljšanje radnog prostora:

red-i-organizovanost

Okrečite sobu u svetlije nijanse: poznato je da tamne nijanse utiču na raspoloženje, pa samim tim i na radnu sposobnost. A ujedno, soba će vam delovati svetlija nego inače.

Redovno čišćenje: kaže se da je čistoća pola zdravlja, pa zato neka vam ne bude teško da jednom nedeljno pospremite lom u kojem se nalazi vaša soba, koristite i po potrebi praznite kante za otpatke u radnoj sobi, ne ostavljajte krevet razmešten, makar jednom dnevno izvetrite prostoriju da uđe svež vazduh… I svakako izbegavajte gomilanje garderobe na nameštaju, mrzećete sebe kada se konačno uhvatite u borbu sa njom.

Osvežite radni prostor nekom lepom slikom ili fotografijama dragih osoba: sigurno će uramljena fotografija vaše porodice, deteta, drage osobe ili čak vašeg ljubimca uticati na vas, pa u pauzama od posla obradujte sebe i pogledajte lica vaših dragih.