Emocionalna inteligencija - put do uspeha svakog menadzera | Project Management Srbija

Emocionalna inteligencija

Emocionalna inteligencija

Emocionalna inteligencija

Emocionalna inteligencija

 

Emocionalna inteligencija je Vaš put do uspeha. Prirodna inteligencija pre svega podrazumeva nadarenost, oštroumnost, prirodnu sposobnost pravilnog rasudjivanja kao i sposobnost snalaženja u novonastalim situacijama na osnovu prethodno stečenog iskustva. Ovako gledano jako je teško dati odgovor na pitanje da li inteligencija predstavlja jednu zasebnu sposobnost, ili je ona skup različitih i nepovezanih mogućnosti???

Emocionalna inteligencijaEmocionalna inteligencija predstavlja najbitniju inteligenciju da bi menadžer postao natprosečan i vanserijski menadžer!!!

Na osnovu istraživanja u oko dve stotine kompanija došlo se do zaključka da su sposobnosti zasnovane na emocionalnoj inteligenciji dvostruko bitnije od zbira koeficijenta inteligencije i tehničkih veština koje poseduje jedan menadžer. Što je radno mesto u kompaniji hijerarhijski više, to važnije postaju, upravo,  sposobnosti temeljene na emocionalnoj inteligenciji. Kod menadžera te sposobnosti čine 85%, i to je upravo ono sto razlikuje sjajnog od prosečnog menadžera. Naravno, važni su i prirodna ineligencija i znanje koje poseduje menadžer, ali kad je neko već uhodan u posao onda postaju važnije osobine poput sposobnosti timskog rad, saradnje, sposobnosti da druge uveri u vlastite ideje, motivisanost ka stalnom razvijanju i napredovanju i samopouzdanje !!! Upravo te osobine koje se temelje na emocionalnoj inteligenciji, u današnjim uslovima i na današnjem radnom mestu, postaju važnije  nego ikada ranije!!!

Nedostatak emocionalne inteligencije može se loše odraziti čak i na darovite ljude. Oni u karijeri dosegnu izvestan nivo i dalje ne mogu da nareduju bez obzira na svoje iskustvo i neke druge sposobnosti. Dobra strana je sto se sve može nauciti. Za razliku od koeficijenta inteligencije, emocionalna inteligencija teži ka tome da se starenjem sve više poboljšava.


Srodne teme:

1. Mudrost u menadžmentu

2. Emocionalna inteligencija – Vaš put do uspeha

3. Mudrost podstiče konkurenciju

4. Promene u menadžmentu

5. Alati

Jedan komentar na “Emocionalna inteligencija