Inovacije i preduzetništvo | Project Management Srbija

Inovacije i preduzetništvo

Inovacije i preduzetništvo

Inovacije i preduzetništvo

Preduzetništvo i inovacije

Ključna razlika između inovacije i preduzetništva je u tome što inovacija znači uvođenje nečeg novog, što može biti ideja, proizvod, model ili usluga. Dok sa druge strane, stvaranje sjajne ideje za poslovnu priliku je preduzetništvo o čemu smo već pisali u tekstu šta je preduzetništvo.

Inovacije i preduzetništvo

Preduzetništvo počinje inovacijama. U visoko konkurentnom svetu u kojem živimo inovativne ideje su ono što će vas odvojiti od ostalih.

Da biste stvorili izvanredan proizvod, jak brend i izgradili mrežu svojih kupaca, da biste stvorili kompaniju iznad prosečnih, inovativost će vam biti neophodna. Inovativost u poslovanju će učiniti vaš startup konkurentnim, ali ne treba zaboraviti da se inovativnost ne dešava preko noći. Potrebno je vremena i truda da se stvori nešto što će zaista napraviti razliku.

Da bismo bolje objasnili značaj inovacije u preduzetništvu, daćemo odgovor na dva važna pitanja, šta je inovacija a šta preduzetništvo.

Šta je inovacija?

Inovaciju pokreće kreativnost i novo razmišljanje. Inovacija ne znači nužno izum. Inovacija može stvoriti promene i dodati vrednosti postojećem proizvodu ili usluzi.

Izvori inovacije su ekonomske promene, tehnološke promene, nova znanja, nova tržišta itd. Ove stvari navode čoveka da razmišlja o novom proizvodu, usluzi ili poslovnom procesu. Inovacije pomažu kompanijama da budu jake i budu konkurentne u industriji u kojoj posluju. Ne postoji rizik uključen u inovacije.

Šta je preduzetištvo?

Preduzetništvo se sastoji od niza tehnika i veština pomoću kojih se sjajne ideje pretvaraju u poslovnu priliku i ostvaruje finansijska dobit. Preduzetništvo prepoznaje poslovnu priliku za sjajne inovacije i dodaje inovativnu vrednost. Preduzetnici uvek traže izvore za nove inovacije i ne ograničavaju se na jednu vrstu inovacija. Preduzetnici stvaraju posao na osnovu prepoznate mogućnosti i profitabilno ga vode. Da bi u tome uspeli, potrebne su im veštine poput:

Uspešno preduzetništvo je uvek rezultat marljivosti, posvećenosti i spremnosti da se preuzme rizik.

Zašto su inovacije važne za uspešno preduzetništvo?

Inovacija se prvenstveno odnosi na stvaranje efikasnijih procesa, proizvoda i ideja. Sa aspekta biznisa to može značiti implementaciju novih ideja, unapređenje usluga ili stvaranje dinamičnih proizvoda. Može delovati kao katalizator koji može poboljšati vaš posao i pomoći vam da se prilagodite tržištu. Inovacija može uvesti promenu vašeg poslovnog modela i promenu u postojeće okruženje radi isporuke boljih proizvoda ili usluga.

Uspešna inovacija treba da bude deo vaše poslovne strategije, gde možete stvoriti kulturu inovacije i razvijati kreativno razmišljanje. To takođe može povećati verovatnoću da će vaša kompanija uspeti da stvori efikasnije procese koji mogu rezultirati boljom produktivnošću i performansama. Kao uspešan preduzetnik, potrebno je da stalno radite na sebi i da stalno razvijate i stvarate nove ideje koje će vam pomoći da porastete više od vaše konkurencije.

Vaša inovativnost kao preduzetniku pomoći će vam da:

  • Lakše rešavate probleme

Morate da pronađete kreativne odgovore kako biste rešili određene probleme u svom poslu. Mnogo puta ćete se suočiti sa problemima za koje će vam se činiti da nikako ne nestaju. Morate da razmišljate izvan okvira kako biste pronašli odgovor koji vam se naizgled čini nevidljivim. Na ovaj način možete napraviti svoj proizvod, pretočiti svoje ideje u rešenje i pronaći kreativan odgovor za unapređenje vašeg poslovanja.

  • Poboljšate svoju produktivnost

Ako ikada osetite da ste zasipani poslom i borite se da sve završite, vreme je da postanete produktivniji. Da biste to učinili, započnite s pronalaženjem novog načina rada. Da biste radili pametnije, potrebno je da razmišljajte kreativno. Fokusirajte se na stvari koje bi trebalo da rešite i postavite sebi prioritete. Takođe se usredsredite na programe i tokove rada koje možete koristiti za povećanje produktivnosti. U preduzećima se uvek preferira testiranje novih ideja. Bićete iznenađeni različitim idejama koje možete dobiti od saradnika. Ove ideje u kombinaciji sa vašim idejama mogu da daju drastičan doprinos načinu poslovanja i uspehu vaše kompanije.

  • Promovišite svoj biznis

Možete koristiti različite kreativne ideje i inovacije kako biste istakli da se vaše poslovanje izdvaja u odnosu na konkurenciju. Ovde dolazi do izražaja marketing malih preduzeća. Da bi se ljudi setili vašeg biznisa, potrebne su vam inovativne ideje. Možete stvoriti novi brend, razviti čudan posao ili raditi sa nekom neprofitnom organizacijom. Kada razvijete jedinstveni karakter u svom poslu, trebalo bi i da ga plasirate na tržište. Samo inovirajte marketinški plan koji odgovara ličnosti vašeg preduzeća.

Budite drugačiji i svoji, to će vas odvojiti od ostalih i pomoći će vam da napravite jedinstven identitet među klijentima.

  • Pobedite svoju konkurenciju

Kada razmišljate inovativno, vrlo je lako pobediti svoju konkurenciju. Samo treba da uložite malo kreativnosti i lako možete smisliti bolje načine dizajniranja proizvoda i povezivanja sa kupcima. Uporedo sa tim, kreativnost će vam pomoći da shvatite prave marketinške tehnike koje će doprineti vašem razvoju.

Generalno gledano, glavna svrha inovacije kroz preduzetištvo je da poboljša život ljudi. Kada je u pitanju vođenje preduzeća, inovacija je ključ za postizanje bilo kakvog napretka. Iako vaše inovacijske aktivnosti nisu dovoljno moćne da spasite svet, trebalo bi da se fokusirate na poboljšanje stvari na koje možete uticati.

Mala poboljšanja (Kaizen) na kraju vode do većih i boljih ideja koje
jednog dana mogu postati i revolucionarne. U međuvremenu, vi ste odgovorni za pronalaženje načina da poboljšate sopstvenu sferu uticaja.

Često je sam početak rada najteži deo jer postoji mnogo načina da se pristupi inovacijama. Zato je dobro da istovremeno radite na razvoju vaših ličnih veština i aspekata povezanih sa poslom. Iako je to od početka, možda, teško videti, pogotovo kada je vaša ponuda još uvek samo ideja, ipak stvari postati mnogo jasnije kako se razvija plan realizacije potrebnih aktivnosti. I naravno kako ideja počinje da se pretvara u stvarnost. Tada ćete shvatiti razliku između izuma i inovacije.

Ideja koja je jedinstvena je izum, ali ideja koja je jedinstvena i korisna je inovacija.

Da biste inovirali, morate biti kreativni i na istu stvar gledati drugačije. Ovo će vam pomoći da spojite korisnost u jedinstvenu ideju. I da na osnovu nje postavite temelj vašeg biznisa i profita.