Kako da se brzo pokrenete i počnete više da radite? | Project Management Srbija

Kako da se brzo pokrenete i počnete više da radite?

Kako da se brzo pokrenete i počnete više da radite?

Kako da se brzo pokrenete i počnete više da radite?

Kako da se brzo pokrenete i počnete više da radite?

 

Neki od nas su srećniji i vole posao koji rade, a najveći deo nas makar ne mrzi posao koji radi. Bez obzira u kojoj ste grupi, svima je zajednička jedna crta – odlaganje posla. Najveći neprijatelj produktivnosti koji nam onemogućava efikasno upravljanje vremenom je odlaganje posla. A svi mi želimo efikasno upravljanje vremenom, zar ne?

Zato ćemo pričati o tome kako ukloniti tu lošu naviku odlaganja posla i kako sprečiti pojavu “blokade”. Sve profesije doživljavaju blokadu, bilo da se radi o kompozitorima, piscima, menadžerima, fudbalerima… Baš svi imaju trenutak kada im je svega preko glave i ništa im se ne radi. I tada svi izbegavaju da rade i smišljaju različite izgovore da ne krenu sa radom. S obzirom da je to univerzalna stvar  koja se svima se dešava, vreme je da se time ozbiljnije pozabavimo i damo smernice za veću produktivnost.

Pridružite nam se jer sledi osam načina kako da se brzo pokrenete i počnete više da radite.

 

I PRIPREMITE SE MENTALNO

Svi mi imamo jednog pomoćnika koji neprestano radi za nas, ali ga često zaboravljamo. Taj tihi pomoćnik je naš nesvesni um. Koristimo ga vrlo retko, a posledice njegovog češćeg korišćenja mogu biti velike u pozitivnom smislu. Zato svake noći pre nego što krenete na spavanje, recite sebi (svom nesvesnom umu) šta tačno želite da ostvarite sutra. Nebitno je kojim redosledom, mada uvek možete da krenete od najbitijih stvari. Navedite baš sve što želite da ostvarite u toku sutrašnjeg dana,

Vizualizujte sebe kako radite baš sve što ste planirali. Uključite sve slike koje su vam potrebne da vidite kako uspešno ostvarujete svoje ciljeve za sutrašnji dan. Uključite i sve pozitivne osećaje koji prate vašu uspešnu realizaciju ciljeva. Uključite sreću, radost, ponos ili koje god osećaje vam budi realizacija ciljeva.

Sada ste se mentalno spremili za sutrašnji dan. Pustite vaš svesni um da sutra odradi posao za koji ste ga pripremili ovom večernjom vežbom. 

 

II PRIPREMITE SE FIZIČKI

Pripremite sve što vam je potrebno za aktivnosti koje treba da uradite: alat, materijal, literatura i slično. Sve što vam je potrebno treba da vam bude na dohvat ruke. Tako kada krenete sa realizacijom nećete gubiti vreme na traženje tih stvari. I što je još bitnije nećete gubiti dragocenu koncentraciju čestim prekidima jer vam nešto nedostaje.

Uvek radite posao na istom mestu, jer ćete tako stvoriti naviku da kad god dođete do tog mesta budete fokusirani i krenete sa radom. Navike su čudo i zato stvarajte pozitivne navike, a menjajte one manje dobre.

Kada god uspete da realizujete sve dnevne ciljeve jačate svoje samopouzdanje i stvarate novu naviku da realizujete sve što ste zaplanirali.

 

III DEFINIŠITE KUDA IDETE

Pre nego što krenete, razmislite šta želite, vidite kuda idete, koji su vam ciljevi i kako izgledaju. Veliki problem je da ljudi krenu sa nekim aktivnostima, a da zapravo ne znaju gde treba da stignu i šta će tačno dobiti kada ih završe. Možda želite da se bavite preduzetništvom, prvo se upoznajte sa time šta je preduzetništvo, koje su prednosti i mane pa tek onda osnujte firmu. Ako želite da radite sa porodicom, pogledajte porodično preduzetništvo. Upoznajte se sa tim što treba da radite.

Zato, prvo, dobro razmislite o tome zašto radite tu aktivnosti i šta dobijate njenom realizacijom, šta dobija vaša firma, šta dobijaju vaši klijenti/kupci. Bolje je malo razmisliti nego raditi na pogrešan način. Ako niste sto posto sigurni, potražite dodatne informacije od pretpostavljenog ili od klijenta. Sa pravim informacija i rezultat je pravi.

 

IV PODELITE POSAO NA MANJE DELOVE

Vrlo često posao koji treba uraditi se sastoji iz više etapa, faza ili delova i nemoguće ga je uraditi za kratko vreme. U tom slučaju ga tretirajte kao projekat i podelite ga na manje sastavne delove, a njih ako treba na još manje. Dakle napravite listu aktivnosti koje čine vaš projekat u čemu vam može pomoći naš jedinstveni vodič za upravljanje projektima. Onda ih međusobno povežite i svakoj odredite poztrebno vreme za realizaciju, odnosno datum početka i završetka.

 

V POČNITE BILO GDE i BILO KADA

Ako ne možete da krenete od početka dnevnog plana, u redu je. Krenite od bilo kog dela. Samo krenite. Pa i scene filma se ne snimaju od početka do kraja, nego nekim drugim redosledom pa se u montaži pravi odgovarajući redosled koji vidi publika. 

Nekada je produktivnije da krenete od kraja pa da idete unazad dok ne dođete do rešenja. Jedino što je bitno je da krenete bilo gde i bilo kada. Bez obzira što vam se ne radi, krenite.

Vrhunski pisci pišu svakoga dana. Stvorili su naviku da pišu, iz dana u dan. Ima dana kada im ne ide sjajno, ali opet pišu. Vrhunski sportisti treniraju svakoga dana, pa i više puta dnevno. Bez obzira što im se ne trenira. Vrhunski menadžeri svakoga dana rešavaju poslovne izazove, preduzetnici rade u svojim radnjama, čak i kada im nije do toga. Isto važi i za sve ostale profesije. Samo nastavite sa radom i ponavljajte sebi:

Istrajaću u nameri da uradim ovu aktivnost

 

VI SVI GREŠE

Svi pravimo greške. Nema osobe na ovom svetu koja ne pravi greške. Ali ako razmišljamo o potencijalnim greškama koje mogu da nam se dese pri realizaciji konkretne aktivnosti, velika je šansa da će nas strah paralizovati. Sve je manje vremena, a sve više obaveza na dnevnom nivou zato štedite svoje vreme. Nema vremena za brigu za nešto što se nije desilo, nema potrebe da se nervirate unapred i razmišljate šta bi bilo kada bi bilo. 

Majkl Džordan je bio poznati košarkaš pa koliko puta je promašio koš u zadnjoj sekundi i njegova ekipa je izgubila zbog njega. Zaista, mnogo puta. Ali ga to nije sprečilo da osvoji šest NBA titula, da četrnaest puta bude NBA All-star igrač, pet puta bude proglašen najboljim igračem lige i zvanično najboljim igračem svih vremena. 

 

VII POSAO VREDAN TRUDA

Na osnovu gore navedenog, jasno je da nije uvek sve perfektno. Mora da shvatimo da naše najbolje namere, fenomelni planovi i ideje vrede apsolutno ništa, ako se ne realizuju.

Ideja je početak, a realizacija je sve. I preduzetništvo se bazira na idejama. Ali bez realizacije ideje, nema ni firme koja bi se njome bavila, nema ni preduzetnika, Nenapisana knjiga je možda fenomenalna, nenapravljen proizvod takođe, ideja od milion evra vredi nula dok god se ne realizuje. Zato predjite sa reči na dela. Krenite da delate od danas. Jer nema boljeg dana za početak posla. Od danas delajte.

 

VIII UZMITE PAUZU PRE NEGO ŠTO VAM ZATREBA

Zanos, impuls, momenat su neverovatne stvari. I kada smo u zanosu, zadnja stvar koja nam je potrebna je pauza. Greška!

Zdrav razum kaže kada imaš malo vremena, a mnogo posla i kada uhvatiš zamah da ne staješ dok ne završiš. Greška!

I onda radiš bez pauze tri, četiri ili pet sati. Kada završiš sav si isceđen i iscrpljen, kao da te je pregazio voz. I ne možeš ništa više. Greška!

Zato uvek planirajte pauze u radu. Koliko god mislili da možete, planirajte pauze. One služe da se vaš mozak odmori, resetuje i napuni novom energijom.  Samo tako radite manje, a postižete više. Nije poenta da radite celog dana, a da ne uradite ništa. Merite svoj rad, ne u odnosu na to koliko sati ste radili, već šta ste uradili za to vreme. Kada uvedete više kratkih pauze, posle svake od njih ćete se vraćati osnaženi i jači. Bićete spremni da uradite više za manje vremena.

 

To je poenta produktivnosti i veće efikasnosti.

 


Srodne teme:

Efikasno upravljanje vremenom