Mudrost podstiče konkurenciju | Project Management Srbija

Mudrost podstiče konkurenciju

Mudrost podstiče konkurenciju

Mudrost podstiče konkurenciju

Mudrost podstiče konkurenciju

Igra nulte dobiti zasnovana na konkurenciji

Trenutno je na sceni takozvana igra nulte dobiti koja je zasnovana na konkurenciji u kojoj svako ima svoju nišu kroz koju može da napreduje. Medjutim nova konkurencija sučeljavanja mozgova je apsolutno po principu pobedi-izgubi. Ovo je situacija u kojoj svi žele ključne industrije zbog toga što u njima ostvaruju visok profit i visoke plate. U tom nastojanju neki će uspeti a neki neće. Prema tome, ovaj element možemo uneti u igru kao nultu dobit.

Medjutim, ako na primer Microsoft vlada industrijom kompjuterskog softvera, to znači da neka japanska ili nemačka kompanija ne može to da radi u isto vreme. Ostale kompanije koje nisu lideri ostaju zamrznute!

Ako ja imam bakar i vi imate bakar, možemo obojica da ga proizvodimo, ali u onim industrijama gde sve zavisi od toga ko će zauzeti dominantnu poziciju i biti lider u ideji i znanju  lako možete biti istisnuti ili se naći u poziciji u kojoj iz tih novih industrija ne možete ostvariti dobit.

U nadmetanju za ove industrije ne koriste svi potpuno iste strategije, ali je sasvim izvesno da svi igrači imaju istu osnovu  kao polazište kad se radi o tome koje industrije bi želeli da imaju i kako misle da dodju do njih. U osnovi dominantno oružje koje će konkurencija koristiti u 21-om veku biće obrazovanje i sposobnost radne snage kao i inteligencija menadžmenta.


Srodne teme:

1. Mudrost u menadžmentu

2. Emocionalna inteligencija – Vaš put do uspeha

3. Mudrost podstiče konkurenciju

4. Promene u menadžmentu