Time management| upravljanje vremenom, kako najbolje iskoristiti vreme | Project Management Srbija

Upravljanje vremenom

Upravljanje vremenom

Upravljanje vremenom

Upravljanje vremenom

 

Svakog trenutka donosimo oduke o našem vremenu, kako ćemo i šta ćemo raditi. Upravljanje vremenom je kao neka vrsta glasanja. Ako glasamo za jednu aktivnost i kažemo DA, onda smo nekoj drugoj aktivnosti rekli NE. Stalno glasamo i treba pažljivo da izaberemo za šta ćemo glasati u životu.

Vreme je isto za sve nas, nezavisno od toga ko smo i čime se bavimo. Svakoga dana imamo iste šanse jer svi imamo 24 sata na raspolaganju, 168 sati nedeljno, 8760 sati godišnje. Na nama je kako ćemo ih iskoristiti. Za 57 godina života imamo 500.000 sati na raspolaganju. Pola miliona sati, pa to je dovoljno da nešto uradimo sa svojim životom, zar ne?

Klikeri

A opet svakoga dana nam nedostaje sat ili dva. Pokušavamo različitim tehnikama upravljanja vremenom, pravljenjem taskova, dodeljivanjem prioriteta, ili čak da radimo dve-tri stvari istovremeno.

Negde sam pročitao priču o čoveku koji je rešio da živi ispunjeniji život i počeo je više da vodi računa o upravljanju vremenom. Obišao je grad i kupio hiljade klikera. Svaki kliker je predstavljao jedan dan. Kada je sakupio dovoljno klikera za sve dane do kraja svog života, stavio ih u jednu veliku kutiju. Svako veče uzeo bi jedan kliker iz kutije, otišao bi do bašte iza kuće i svom silinom bacio bi kliker na drugi kraj bašte. Bilo je i dana kada bi uzeo kliker, pogledao ga i učinio bi mu se kao najlepši kliker na svetu, toliko lep da nije želeo da ga baci. Upravo to je suština.

Dakle, kako želite da provedete svoje vreme? Kako ga sada provodite? Korisna vežba za upravljanje vremenom je da pratite i zapisujete kako trošite vreme u toku dana. Nedelju dana zapisujte kako upravljate vremenom i nakon tih sedam dana, pogledajte gde Vam je najviše vremena potrošeno. Preraspodelite svoje vreme, promenite loše navike i te uzalud potrošene sate provedite sa porodicom i prijateljima ili na neki drugi način koji će Vam unaprediti kvalitet života. Napravite od svakog dana kliker koji ćete teška srca baciti.

Takođe, čitanjem ovog bloga glasali ste da posvetite svoje vreme ličnom rastu i razvoju, učenju, usavršavanju u oblasti upravljanja projektima

Još par pitanja za kraj koje Vam mogu olakšati upravljanje vremenom

 • Kako koristite vreme (u bilo kome aspektu života)?
 • Kako možete smanjiti ili ukloniti osećaj da Vas rokovi/vreme pritiskaju?
 • Kako se izbor aktivnosti koje radite u toku dana reflektuje na Vaše ciljeve i viziju?
 • Šta ste naučili o sebi o upravljanu vremenom – trošenju vremena?
 • Da li često jurite okolo i ništa ne možete da uradite na vreme?
 • Kako biste proveli ostatak svog života?

Srodne teme:

Alati za upravljanje kvalitetom

 

2 komentara na “Upravljanje vremenom

 1. alati

  Najbolji alat za upravljanje vremenom je zelja da se upravlja vremenom i uspostavi kontrola nad sopstvenim vremenom. A onda kada su ova dva uslova ispunjena i najobicnija Excel tabela moze da bude alat za kontrolu i upravljanje vremenom. Uvece se napravi plan za naredni dan i onda se u toku dana, kontrolise da li je plan ispunjen

 2. satovi

  Sat je najbolji alat za upravljanje vremenom. Isplaniras vreme, a onda stalno proveravas kako stojis sa vremenom