Veštine projekt menadžera koje je potrebno konstantno unapređivati | Project Management Srbija

Veštine projekt menadžera koje je potrebno konstantno unapređivati

Veštine projekt menadžera koje je potrebno konstantno unapređivati

Veštine projekt menadžera koje je potrebno konstantno unapređivati

Veštine projekt menadžera koje je potrebno konstantno unapređivati

 

Pitanje koje se postavlja u svakoj profesiji je: “Koje veštine je potrebno da imate kako biste postigli uspeh?” 

Za projekt menadžere ovo pitanje je takođe veoma važno. Zašto? Zato što nove tehnologije i prakse menjaju način na koji se projekt menadžment obavlja iz dana u dan. Kako bi ostali na visini zadatka, projekt menadžeri moraju brzo da se adaptiraju na ove promene. Upravljanje projektima postaje sve zahtevnije, pa usvajanje novih veština nije samo opravdano, već i neophodno.

Stoga pogledajte kojih pet veština projekt menadžeri moraju konstantno da unapređuju kako bi na pravi način rukovodili i radili na profesionalnom razvoju i sebe i svog tima. I kako bi stekli mogućnost napredovanja.

 

I Socijalne veštine

Ako želite da budete uspešni projekt menadžeri u današnjem poslovnom svetu, morate ozbiljno da radite na vašim socijalnim veštinama i posebno ih prilagodite generaciji milenijalaca. Razlog? Milenijalci danas predstavljaju polovinu svetske radne snage. Ako želite da vodite tim milenijalaca uz pristup stare škole, budite sigurni da će to imati negativni povratni efekat.

Gde početi? Šta je to što je ovoj generaciji potrebno?

Kao projekt menadžer imaćete često priliku da direktno komunicirate sa vašim timom. Ovo je zgodan trenuntak da im pružite ono što im je potrebno, a to je saznanje da su cenjeni, rad u dobroj atmosferi i posao koji ima smisla. 

Takođe, treba da uvedete feedback kao standardni deo radne rutine. Mnoge studije su pokazale da je za milenijalnce feedback izuzetno važan. Zapravo, trećina zaposlenih koji pripadaju ovoj generaciji smatra da je feedback najvažnija stvar koja im je potrebna da osećaju zadvoljstvo na poslu i napreduju.

 

II Tehničke veštine

Želeli vi to da priznate ili ne, mi živimo u digitalnoj eri. Za svaki poslovni poduhvat postoji softversko rešenje, te ako vaša organizacija trenutno ne koristi tako nešto, pokušajte da pronađete rešenje koje bi moglo unaprediti vaše poslovnje.

Verovatno sada imate gomilu pitanja: “Koji softver mi je potreban? Gde to mogu da nađem? Šta ako se ne svidi ljudima u kompaniji?”

Pa, ono što vam preostaje je da napravite prvi korak i započnete sa procesom. Pokušajte da na internetu pronađete besplatne probne verzije. Većina poznatih proizvođača softvera nudi ovu povoljnost kako bi vam pomogli da se odlučite za određeni proizvod. Pogledajte kakve sve opcije sam softver poseduje, kako se delegiraju zadaci, kako možete da pratite napredak i koje ostale korisne alate možete da koristite. Jedno od najboljih rešenja za upravljanje projektima je MS Project.

Ova softverska rešenja su tu da ispune zahteve industrije i pomognu vam da automatizujete procese projekt menadžmenta. Ispitajte šta sve možete da uradite sa softverom kako biste imali dovoljno informacija prilikom odabira najboljeg rešenja za vaš tim i kompaniju.

III Veštine upravljanja vremenom

Povećanje obima posla zahteva od nas da postanemo eksperti u žongliranju zadataka, pa važnost veštine upravljanja vremenom postaje sve vitalnija za uspeh svakog projekta. Projekt menadžeri se nalaze u veoma nezavidnoj poziciji zato što moraju da upravljaju i svojim i vremenom svog tima.

Pozitivna strana ovoga je što zapravo usvajanje veština upravljanja vremenom nije teška koliko vam se čini. Kako je ovo jedan od glavnih problema s kojim se suočavamo i privatno i poslovno, mnogi eksperti i proizvođači softvera su se baviili ovim problemom i došli do određenih rešenja.

Najbolji način da počnete da razvijate ovu veštinu je da napravite raspored i odlučno i istrajno ga se držite. Šta to znači? Za početak, ustanovite ritam rada i pauzi koji je neophodan za produktivan rad tima. Ako vi i članovi tima konzumirate cigarete ili čak koristite jedan od modernih IQOS 3 HNB uređaja, razmislite o vremenu koje trošite na ovim pauzama. Zlatno pravilo kaže da je najbolje praviti redovne kratke pauze na svakih sat vremena.

Dalje, morate da naučite da kažete NE. Na primer, možete da obavestite tim da im nećete biti na raspolaganju u određeno vreme osim ako nije hitno. Možete da koristite neki jednostavni softverski alat za projekt menadžment koji vam u tom period samo šalje ekstremno važne notifikacije.

Ako ste potpuno izgubljeni i ne znate gde da počnete, razmislite o korišenjću alata za praćenje vremena koje trošite na određenje aktivnosti. Dobra stvar je da softver za projekt menadžment uglavnom poseduje ovakve alate. A ako ga nema, pogledajte online i nađite neku besplatnu aplikaciju za praćenje vremena.

 

IV Veštine upravljanja rizikom

Tržišta širom sveta su postala zasićena i veoma promenljiva. Ova činjenica čini mnoge projekte visoko rizičnim, pored ostalih faktora koji mogu naglo da promene kurs projekta i nateraju vas da ga obustavite ili završite posle dogovorenog roka.

Zato je ekstremno važno da razvijete dodatne veštine i da naučite kako da, do savršenstva, upravljate rizicima na projektu . Počnite sa veštinom identifikacije rizika. Ako se već neko vreme bavite projekt menadžmentom, iskustvo će vam pomoći da ih lakše prepoznate. Napravite listu svi potencijalnih situacija i akcioni plan za svaku od njih i obavezno uključite informacije o verovatnoći rizika i mogućim troškovima. Ovaj način planiranja aktivnosti treba da postane standardni deo planiranja projekata.

Šta da radite ako nemate previše iskustva? Onda defintivno treba da se odlučite za dodatne obuke za projekt menadžere sa simulacijama ovakvih situacija. Na ovaj način ćete uspeti da prošrite iskustvo radom na stvarnim primerima i analizom teških menadžerksih praksi i odluka.

V Veštine upravljanja udaljenim timovima

Rad sa udaljenim timovima postao je redovna praksa u mnogim industrijama i danas kompanije redovno angažuju internacionalne timove eksperata. Dok za samu kompanju ovo ima višestruke benefite, udaljeni timovi mogu da budu veliki kamen spoticanja na putu rada jednog projekt menadžera. Ono što morate u potpunosti da savladate i razumete kako biste efikasno upravljali udaljenim timovima jesu: 

  1. veštine usmene i pisane komunikacije,
  2. osnovne principe rada od kuće.

Ove veštine će vam definitivno pomoći, ali ne postoji ništa što može da vas zapravo pripremi za to. Stoga, posvetite se i uložite svo vaše znanje i veštine koje ste steki do sada pošto će to predstavljati jedinu osnovu koj ćete imati na početku rada sa udaljenim timovima.

 

Da sumiramo

Konstan rad na sebi je najbolji način da svakog dana budete sve bolji i bolji u onome što radite. Ovih pet veština su nešto što vam je apsolutno neophodno kako biste bili uspešni kao projekt  menadžer. Svaka od njih će vam pomoći da proširite i unapredite vaše znanje i budete spremni za nepredviđene situacije u radu.