Zasto ISO standardi u gradjevinarstvu? | Project Management Srbija

Zasto ISO standardi u gradjevinarstvu?

Zasto ISO standardi u gradjevinarstvu?

Zasto ISO standardi u gradjevinarstvu?

ISO standardi u gradjevinskom sektoru

 

Pitate se da li su ISO standardi za Vas. Ako je odgovor “DA” na neko od sledećih pitanja, trebalo bi da razmislite o njihovom uvođenju.

 

 1. Da li bi neke od oblasti Vašeg poslovanja mogle biti efikasnije?

 2. Da li je potrebno smanjiti troškove?

 3. Da li želite povećati uspeh na tenderima?

 4. Da li treba povećati motivaciju i angažovanje zaposlenih?

 5. Da li Vam se čini da uzalud trošite vreme na ispravljanje grešaka, umesto na realizaciju planova?

 

Šta znači ISO?

ISO (International Organization for Standardization) je međunarodna organizacija za standardizaciju, odnosno najveća institucija u svetu koja razvija i publikuje međunarodne standarde koji pokrivaju gotovo sve aspekte tehnologije i proizvodnje.

 

Šta su ISO standardi?

ISO standard je standard kvaliteta koji izdaje međunarodna organizacija za standardizaciju, a kvalitet danas predstavlja dominantni faktor na svetskom tržištu. 

Uvođenjem ISO standarda povećavate konkurentnost Vašeg preduzeća i proizvoda.

ISO međunarodni standardi daju potvrdu da su Vaši proizvodi i usluge sigurni, pouzdani i  kvalitetni. Smanjićete troškove minimiziranjem grešaka, a povećanjem produktivnosti.

 

Zašto ISO standardi u građevinskom sektoru?

Statistički podaci pokazuju da se svetska populacija više nego udvostručila od 1950. godine do danas. Polovina od ukupnog stanovništva živi u velikim gradovima i urbanim sredinama, što povećava potrebu za izgradnjom i infrastrukturom.

Pored izgradnje i infrastrukture, ova industrija pruža usluge i proizvode za izvoz širom sveta. Građevinska industrija je ključni sektor u ekonomiji jedne zemlje, pa je prema tome jedan og glavnih izvora ekonomskog rasta, razvoja i aktivnosti.

Vrlo često je i najveći poslodavac.

Istovremeno rastuća globalizacija i razvoj međunarodne trgovine povećali su potrebu za standardima. ISO standardi u građevinskom sektoru prepoznaju probleme i nude rešenja u svim fazama procesa izgradnje, čine građevinsku industriju efikasnijom ali i pronalaze načine za rešavanje novih izazova kao što su zagađenje i energetske performanse.

Implementacija međunarodih standarda u građevinarstvu pruža tehničke prednosti, ali i društvene, ekonomske i ekološke dobitke za industriju i potrošače.

U razvoju standarda ISO uključuje sve zainteresovane strane od arhitekata, dizajnera, inženjera, vlasnika firme, proizvođača i potrošača.

Ubrzana i masovna izgradnja ima veliki uticaj na prirodne resurse i izaziva zabrinutost za očuvanje životne sredine, gde ISO standardi pomažu da se obezbede rešenja.

U budućnosti, građevinski sektor će morati da se bavi pitanjima kao što su klimatske promene i njihov uticaj na energetsku efikasnost objekata, što takođe zahteva standarde i precizne metode merenja toplotnih svojstava.

 

Uvođenje ISO standarada je:

 • jedna od najboljih investicija koje građevinska firma može napraviti
 • postiže se konkurentska prednost na tržištu
 • način da se dobiju tenderi

 

Standardi koji su primenljivi u građevinskom sektoru

 • ISO 9001 – međunarodni standard za upravljanje kvalitetom

 • ISO 14001 – međunarodni standard za sisteme upravljanja životnom sredinom

 • ISO 50001 – međunarodni standard za sisteme upravljanja energijom

 • ISO 45001 – međunarodni standard za upravljanje zdravljem i bezbednošću na radu, koji zamenjuje stariji 18001 OHSAS

 • ISO 44001 – međunarodni standard za kolaborativni rad

 

Navedeni standardi su široko primenljivi na bilo koju organizaciju, u bilo kojoj industriji. Iako je svaka organizacija specifična i drugačija, postoje tri univerzalna pitanja kojima bi trebalo svi da se bave: efikasnost i tačnost, prevencija povreda, usklađivanje propisa.

 

I Efikasnost i tačnost

Razmišljate kako da svojoj kompaniji obezbedite lidersku poziciju, kako da budete prisutni i poznati na svetskom tržištu. Želite zadovoljne klijente, motivisane i proaktivne zaposlene, zar ne?

ISO 9001 – sistem upravljanja kvalitetom, pomoćiće  Vam da pojednostavite procese, smanjite greške, poboljšate komunikaciju i efektivan rad zaposlenih. Sa druge strane, dobićete zadovoljne klijente, motivisane zaposlene i zdrave prihode.

Usvajanjem standarda ISO 9001 pokazaćete da je Vaša organizacija fokusirana na kupca i posvećena pružanju usluga visokog kvaliteta.

ISO 9001 Vam može obezbediti:

 • Povećanu efikasnost – praćenjem najbolje prakse u industriji i fokusiranjem na kvalitet možete smanjiti troškove
 • Povećanje prihoda – imaćete više uspeha na tenderima
 • Motivisane zaposlene – bolja komunikacija među zaposlenima i radna atmosfera u timu obezbediće da svi radne na istom planu
 • Priznanje među poslovnim partnerima – ISO 9001 standard je razvijen od strane stručnjaka iz celog sveta, on obezbeđuje Vašem klijentu sigurnost i poverenje u Vas
 • Poboljšano vođenje dokumentacije – sistem pokriva proces rukovanja dokumentacijom
 • Bolje odnose sa dobavljačima – sistem obezbeđuje dokumentaciju i procedure koje pomažu da se osigura kvalitet materijala koji se koristi u procesu izgradnje. To dobrinosi stvaranju realne slike o dobavljaču i razvijanju uzajamno korisnih odnosa
 • Zadovoljne klijente – razumevanje potreba Vaših klijenata i smanjenje grešaka povećava poverenje klijenta u Vaše proizvode i Vas
 • Kontinuirani rast kompanije – korišćenjem izveštaja i analizom trendova, imaćete stalno priliku da prepoznate prostor za napredovanje i bićete ispred konkurencije
 • Donošenje odluka zasnovanih na činjenicama – koristeći precizne podatke ISO 9001 će Vam omogućiti da donosite bolje odluke

 

II Prevencija povreda

Bezbedost i zaštita zdravlja na radu jedno je od osnovnih prava svakog čoveka i jedino zdrava i bezbedna radna sredina omogućava produktivnost u radu.

ISO 45001 je međunarodno priznati standard za bezbednost i zdravlje na radu, koji zamenjuje nekadašnji OHSAS 18001.

Značajna mu je primena i u građevinskom sektoru, gde su radnici izloženi raznim opasnostima kao što je rad na visini, pod zemljom, rad sa hemikalijama i strujom.

Cilj uvođenja ovog standarada je kontinuirano smanjenje rizika profesionalne opasnosti na random mestu, što za uzvrat poboljšava produktivnost kompanije.

Dobijanje sertifikata ISO 45001 omogućava Vašoj organizaciji najbolji sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbedošću na radu – smanjujući verovatnoću nesreća i kršenja zakona što poboljšava Vaše ukupne performanse.

 

III Usklađivanje propisa

Kako propisi koji regulišu korišćenje energije i zaštitu životne sredine postaju stroži, pri poslovanju javlja se sve češće potreba za partnerima sa dokazanim ovlašćenjima u ovim oblastima.

 

Standardi ISO 14001 i 50001 mogu Vam obezbediti potreban kredibilitet na ovim poljima.

 

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Na primer: Upravljanje otpadom je veoma važna tema za bilo koju građevinsku kompaniju jer otpad može biti izvor opasnosti, ali i finansijskih troškova.

ISO 14001 pruža okvir za efikasno rukovanje otpadom koji će pomoći kompanijama da smanje količinu otpada i pravilno sa njim postupaju, a time će ostvariti uštedu na gradilištu. Ako kompanija može upravljati otpadom na gradilištu, sigurno može smanjiti troškove i povećati svoj profit.

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih primena standarda ISO 14001 u građevinskom sektoru.

Dobijanje sertifikata ISO 14001 omogućava Vašoj organizaciji trajnu kontrolu uticaja građevinskih radova na životnu sredinu.

 

ENERGETSKA EFIKASNOST

Građevinske kompanije su često veliki korisnici električne energije, benzina i drugih oblika energije.

Prednosti koje ćete dobiti uvođenjem standarda ISO 50001:

 • implementiran i održavan sistem EnMS (Energy Management System)
 • smanjenu potrošnju energije
 • smanjenje troškova za energiju
 • nižu emisiju gasova sa efektom staklene bašte

Kontrolisano korišćenje prirodnih resursa, energije i pravilno rukovanje otpadom, poboljšaće reputaciju Vaše organizacije.

 

Implementacijom ISO standarda skrećete pozitivno pažnju na svoju firmu, postižete da Vas okolina poštuje i posmatra kao ozbiljan i organizovani sistem.

Zato šta čekate,

UVEDITE ISO STANDARDE