Šta je Project management ili upravljanje projektima? | PMS

Project management

Umesto uvoda, ili:

Šta je upravljanje projektima, tj. project management?

Razmišljam već danima kako sebi i drugima da predstavim upravljanje projektima ili project management svet, šta on predstavlja, njegove institucije i ono čime se on bavi…

Svuda se upravljanje projektima prikazuje upravo onako kako se zove! Niz pravila i osobina kojima pojedinci/ke i timovi rade na ostvarivanju najbitnije stvari, projekta. Ali i dalje ostaje dilema kako to predstaviti. Negde sam pronašao paralelu između projekta i kuvanja kafe i to je sjajno poređenje. Ali ostaje problem malo šireg opisa project management sveta. I mislim da sam našao (makar je za mene to OK) odličnu paralelu:

Project management svet je kao svet Formule 1.

 

  • Glavno telo Formule 1, FIA je poput PMI-ja [project management institute] ili APM-a [association for project managemet] i oni definišu setove pravila. Kako F1 ima svoja pravila, tako project management ima svoja pravila i uputstva koja svi moraju da poštuju kako bi time mogli da se bave i kako bi projektni ciklus bio realizovan na najefikasniji najbolji mogući način.
  • Svaka grana project management-a je poput pojedinačnog F1 tima. IT, građevinarstvo, NVO sektor i sl… Svi oni koriste i poštuju generalna pravila, ali imaju i veliki broj svojih koja ih čini specifičnim.
  • Unutar svakog tima postoji veliki broj pozicija i jasno definisanih uloga na kojima ljudi koji žele da se bave ovim poslom mogu da se pronađu. Od početnika (onaj što drži suncobran pred početak trke), preko srednjeg (onaj što prilagođava ugao zakrilaca) i višeg nivoa (onaj što sedi za računarom i prati parametre), pa do najviših pozicija (šef razvoja ili čak šef celog tima). Naravno, za razliku F1 sveta, u upravljanju projektima uloge mogu da se menjaju od projekta do projekta…

E sada, kada sam na plastičan način predstavio šta je svet project management-a, mogu da počnem ražmišljanje o onome što sve ovo čini bitno, a to je sam projekat! Ako ostanem u kontekstu F1 onda je projekat sve ono čime se timovi bave! Bukvalno sve: od promene guma, preko podešavanja vozila, preko kreiranja šasije i naravno strategije samog tima. Ovde navodim samo neke specifične poslove, ali čak i posao kao kuvanje kafe (koji sam pominjao) takođe može da se posmatra kao projekat.

Šta više, svaki posao koji obavljamo može da se smatra projektom u malom. Bitno je da postoje osnovni parametri koji čine projekat (započinjanje, definisanje, obavljanje, praćenje i kontrola i naravno završetak) a onog trenutka kada prepoznamo te faze projekta i kada počnemo da ih svesno obavljamo, mi u stvari počinjemo da upravljamo našim projektima!

Kada sve to proširimo iskustvom koje prati određenu struku (pravila, tehnologija i strategija pominjanih F1 timova), iskustvom i znanjem koje je potrebno za ulazak u svet upravljanja projektima (pominjana generalna pravila FIA-e) dobijamo sajt na kome upravo čitate ove redove!

Dobro došli i nadamo se da ćete uživati u čitanju koliko mi uživamo u pisanju! 🙂 A nadamo se da će poneko od nas i ponešto naučiti kroz ove redove… 🙂

Ako ne, tu je naša obuka za upravljanje projektima.

Autori