Obuka za Access

Microsoft Access

Podaci su žila kucavica današnjeg društva, tako da je, naravno, mnogo pažnje usmereno na različite alate za baze podataka. Na kraju krajeva, ako imate prave alate, imate najefikasnije sredstvo za rad sa ogromnim brojem podataka i možete stvari da učinite lakšim za upravljanje.

Microsoft Access je defintivno jedna od najpopularnijih sistem za upravljanje bazom podataka koji vam može pomoći da lako skladištite, organizujete i analizirate podatke.

Uz Microsoft Access, možete kreirati baze podataka prilagođene vašim specifičnim potrebama, unositi podatke brzo i lako i analizirati informacije na različite načine.

Kako funkcioniše Microsoft Access baza podataka? 

Access funkcioniše na isti način kao i svaka baza podataka, tako što zajedno čuva povezane informacije i omogućava vam da kreirate veze (koje se obično nazivaju odnosi) između različitih stvari. Odnosi između dve različite stvari u MS Access-u mogu biti veoma jednostavni ali i veoma složeni. 

Podaci se čuvaju u Microsoft Access tabelama. Tabela može imati mnogo polja. Svako polje u tabeli može se podesiti tako da dozvoljava ili sprečava korisnike da unose određene informacije (na primer, možete reći da jedno polje prihvata samo datume, drugo može da dozvoli korisniku da unese numeričku vrednost, dok im sledeće dozvoljava da unesu sve što žele). 

Kada postavite svoje MS Access tabele, polja i odnose, možete kreirati obrasce za unos podataka koji koriste te tabele za skladištenje vaših informacija i kasnije kreiranje izveštaja. Obrasci Microsoft Accessa su neverovatno laki i zabavni za upotrebu. Možete koristiti MS Access obrasce da pojednostavite unos podataka za korisnike tako što ćete grupisati povezana polja zajedno i sakriti polja koja ne moraju da unose. Ugrađeni čarobnjak vam pomaže da kreirate jednostavna dugmad za vaše obrasce bez razumevanja kako da kreirate makroe i Visual Basic.

Zašto MS Access?

Prvenstveno zbog izgradnja velikih baza podataka. Svakako ako imate hiljade zapisa, potreban vam je alat kao što je Access da biste njima upravljali. Iako možete da koristite Microsoft Excel za čuvanje lista zapisa, on ograničava koliko ih možete uskladištiti (ne više od broja redova na jednom radnom listu). 

Pored toga, ne možete da koristite Excel za podešavanje bilo čega osim jednostavne liste koja se može sortirati i filtrirati. Dakle, sve što ima mnogo zapisa i složenih podataka najbolje je uraditi u Accessu.

Obično velika baza podataka ima velike potrebe za unosom podataka

Access nudi ne samo formulare, već i funkcije koje mogu da kreiraju brzu formu kroz koju neko može da unese sve te zapise. Ovo može učiniti unos podataka lakšim i bržim i može značajno smanjiti marginu greške.

Kada imate mnogo i puno zapisa, takođe imate mnogo mogućnosti da se uvuku greške

Ovo uključuje duplirane zapise, zapise sa pogrešno napisanim i zapise sa informacijama koje nedostaju. Dakle, potrebna vam je aplikacija kao što je Access da biste otkrili te greške i popravili ih. 

Velike baze podataka znače velike potrebe za preciznim izveštavanjem

Access ima moćne alatke za izveštavanje koje možete da koristite za kreiranje štampanih izveštaja i izveštaja na ekranu — i oni mogu uključivati onoliko delova vaših podataka koliko vam je potrebno, izvučenih iz više od jedne tabele ako je potrebno. Možete da prilagodite svoje izveštaje svojoj publici, od onoga što je prikazano na stranicama izveštaja do boja i fontova koji se koriste. 

Velike baze podataka zahtevaju preciznost i vreme da biste kroz njih prelazili kada želite nešto da pronađete

Access nudi nekoliko alata za sortiranje, pretragu i kreiranje sopstvenih specijalizovanih alata (poznatih kao upiti ) za pronalaženje neuhvatljivog pojedinačnog zapisa ili grupe zapisa koji su vam potrebni. 

Access štedi vreme tako što olakšava uvoz i recikliranje podataka

Možda ste koristili određene alate za uvoz podataka iz drugih izvora — kao što su Excel radni listovi i Word tabele. Access vas štedi od ponovnog unosa svih vaših podataka i omogućava vam da više izvora podataka održite doslednim.

Prednosti Accessa

Interfejs prilagođen korisniku

MS Access obezbeđuje interfejs prilagođen korisniku koji vam omogućava da kreirate i upravljate bazama podataka pomoću interfejsa za prevlačenje i ispuštanje. Ovo olakšava kreiranje tabela, obrazaca, upita i izveštaja bez potrebe za velikim tehničkim znanjem. 

Prilagodljivi šabloni

MS Access uključuje niz prilagodljivih šablona koje možete koristiti kao polaznu tačku za svoju bazu podataka. Ovo uključuje šablone za upravljanje zalihama, upravljanje kupcima, praćenje projekta i još mnogo toga.

Moćan dizajner upita

MS Access uključuje moćan dizajner upita koji vam omogućava da izvučete određene podatke iz tabela na osnovu kriterijuma koje definiše korisnik. Ovo uključuje mogućnost sortiranja, filtriranja i objedinjavanja podataka iz više tabela. 

Integrisani alati za izveštavanje

MS Access uključuje integrisane alate za izveštavanje koji vam omogućavaju da kreirate izveštaje profesionalnog izgleda na osnovu podataka iz jedne ili više tabela. Ovo uključuje mogućnost pravljenja grafikona i rezimea.

Prilagodljivi obrasci

MS Access vam omogućava da kreirate prilagođene obrasce koji pružaju korisnički interfejs za unos i pregled podataka u vašim tabelama. Ovo uključuje mogućnost dodavanja kontrola, kao što su okviri za tekst, padajuće liste i dugmad.

Izveštaji u Accessu

Makroi za automatizaciju

MS Access uključuje makroe koji vam omogućavaju da automatizujete uobičajene zadatke u vašoj bazi podataka, kao što su otvaranje obrazaca i pokretanje upita. Ovo može uštedeti vreme i povećati efikasnost.

Prilagodljivi kod

MS Access vam omogućava da pišete prilagođeni kod koristeći programski jezik Visual Basic za aplikacije (VBA). Ovo vam omogućava da kreirate prilagođene funkcije i automatizujete složene zadatke.

Karakteristike saradnje

MS Access vam omogućava da delite svoju bazu podataka sa drugim korisnicima i kontrolišete njihov pristup podacima. Ovo uključuje mogućnost dodeljivanja posebnih dozvola pojedinačnim korisnicima ili grupama.

Integracija sa drugim aplikacijama

MS Access se integriše sa drugim aplikacijama u Microsoft Office paketu, kao što su Excel i Word. Ovo vam omogućava da uvozite i izvozite podatke, kao i da generišete izveštaje i grafikone koristeći podatke iz više izvora.

Plan obuke za Microsoft Access

 • Osnove rada u Accessu
 • Tabele
 • Polja u tabeli (tipovi polja, podešavanje, formatiranje)
 • Primarni i sekundarni ključ
 • Povezivanje tabela i relacije između tabela
 • Integritet podataka
 • Upiti
 • Izveštaji

GLAVNI BENEFITI OBUKE ZA ACCESS

#1 BRZO SE UČI 

Interfejs ti je poznat jer je Access deo Office paketa. To znači da ćeš za najkraće vreme savladati ovu bazu podataka. Daleko brže od ostalih baza podataka, a funkionalnosti su gotovo identične.

#2 LAK JE ZA UPOTREBU

Access je baza podataka što ti omogućava da mnogo podataka držiš na jednom mestu. I da sve bude pregledno, lako i jednostavno za kreiranje, ali i za upotrebu od strane krajnjeg korisnika

 

#3 SARADNJA SA OSTALIM OFFICE PROGRAMIMA

MS Access se može kombinovati za rad sa drugim programima iz Office paketa. Možeš da priložiš izveštaje iz Accessa svojoj e-pošti (Outlook-u), možeš da izvoziš i uvoziš podatke iz Excel-a.

#4 IZVEŠTAJI U PAR KLIKOVA

Naučićeš da napraviš različite izveštaje u samo par klikova. Imaš i čarobnjaka koji će ti sve to dodatno ubrzati. Dakle, šta god da želiš da pratiš, odnosno da o njemi izveštavaš, MS Access ima rešenje za to.

OPŠTE INFORMACIJE O OBUCI (ZA FIRME)

Trajanje kursa 4 dana
Vreme 10:00-13:30h
Tip obuke online, uživo sa predavačem
Minimalan broj polaznika 4
Investicija po polazniku 24.990 + PDV

Prijava

  Ime i prezime (neophodno)

  E-mail (neophodno)

  Telefon (neophodno)

  Firma (neophodno)

  Vaša poruka