Obuka za Visio

Microsoft Visio

Microsoft Visio je softver koji se koristi za kreiranje profesionalnih dijagrama i dijagrama toka za upravljanje poslovanjem, analizu i prezentacije. Aplikacija pomaže u vizuelizaciji i transformaciji složenih podataka u dijagrame koji lako prenose informacije.  

Najčešća upotreba Microsoft Visio je za kreiranje organizacionog dijagrama, dijagrama toka, plana toka i notacije modeliranja poslovnog procesa. 

Dostupan je kao desktop i veb aplikacija u Microsoft 365, tako da možete da mu pristupite bilo gde. Takođe možete deliti i uređivati dijagrame u realnom vremenu sa drugim korisnicima.

Gde se najčešće koristi Visio?

MS Visio ima preko 250.000 modernih oblika i simbola. Aplikacija se koristi da zadovolji potrebe za izradom dijagrama u građevini i arhitekturi, IT menadžmentu, modeliranju procesa, upravljanju ljudskim resursima, upravljanju projektima, dizajnu korisničkog interfejsa i još mnogo toga.

Zašto MS Visio

Visio je lak za korišćenje, sa jednostavnim, intuitivnim korisničkim interfejsom. Njegove osnovne karakteristike uključuju kreiranje oblika, njihovo povezivanje i dodavanje teksta. 

Možete da okrećete oblike i promenite njihov položaj ili orijentaciju na stranici. Možete napraviti prilagođene oblike koristeći šablon ili ga kreirati od nule. 

Naravno, možete dodati podatke pod svojim uslovima i napraviti grafikon. 

Kako najbolje iskoristiti program?

Evo nekoliko saveta kako da na najbolji način iskoristite aplikaciju:

 • Prvo proverite da li u aplikaciji postoji šablon koji odgovara vašim potrebama. Ako ne pronađete tačno podudaranje, izaberite najbliži šablon i prilagodite ga prema onome što želite
 • Koristite Microsoft Visio šablone da biste povukli različite oblike
 • Lako dodajte podatke unošenjem direktno u prozor sa podacima o obliku
 • Uz Visio professional, automatski uvozite podatke iz Microsoft Excel-a ili Access-a

U čemu je bolji od ostalih aplikacija

Dijagrami i vizuelni prikazi daju dodatnu dimenziju poslovnom predlogu, prezentaciji i upravljanju nekim procesom. Aplikacija ima skoro sve dostupne funkcije za prilagođavanje dijagrama vašim potrebama. Bilo da su vam potrebni jednostavni dijagrami toka ili složeni i veliki dijagrami, aplikacija vam daje potpunu fleksibilnost. Ima širok izbor standardnih šablona i unapred podešenih postavki za brzo kreiranje vizuelnih prikaza. 

U isto vreme, možete prilagoditi dijagrame koristeći različite alate kako biste ispunili vaše specifične zahteve. MS Visio je najbolji alat za modeliranje za IT infrastrukturu, poslovne procese, organizacionu strukturu itd. Interfejs je jednostavan i intuitivan u poređenju sa drugim softverom kao što je CAD. 

I mnogo je jeftiniji!

Aplikacija vam omogućava da lako integrišete dokumente, nije potrebna posebna konverzija. Ima ogromnu biblioteku oblika, ikona i elemenata. Dostupni industrijski standardni šabloni štede vreme i trud.

Šta ćete naučiti na obuci za Microsoft Visio?

Dijagram toka 

Dijagrami toka su jednostavan način da se ilustruju koraci u procesu. Osnovni šablon u Visiu uključuje oblike i simbole koji olakšavaju kreiranje odgovarajućeg dijagrama. Takođe možete prilagoditi izgled da biste istakli važne informacije.

Najbolji deo korišćenja  Microsoft Visio Professional  je to što dobro funkcioniše sa drugim Microsoft aplikacijama. Takođe je lako dodati oblike, tekst i konektore. Možete čak da dodelite hiperveze određenim obrascima tako da usmeravaju na druge stranice ili čak na e-poštu. Kada shvatite koji tip grafikona želite da kreirate, počnite sa odgovarajućim šablonom sa liste šablona na panelu. Zatim prevucite i otpustite oblike na dokument da biste napravili grafikon. Kada dodate sve obrasce, kliknite na njih da dodate tekstualni sadržaj i povežete ih konektorima.

 

Takođe možete da promenite pozadinu crteža, podešavanje stranice, ivice i šeme boja. Možete kreirati horizontalne ili vertikalne legende za svoje dijagrame i povezati podatke da biste oblikovali grafiku. Konačno, možete dodati komentare i proverite pravopis.

Organizacione šeme 

Organizacioni dijagrami su vizuelni način za predstavljanje hijerarhije izveštavanja. Mogu se zasnivati na informacijama iz eksternog izvora podataka ili se mogu kreirati ručno. Kreiranje organizacione šeme koristeći Microsoft Visio je relativno jednostavno.  Izaberite tip grafike, a zatim izaberite odgovarajući raspored. Raspored koji odaberete će odrediti koji su oblici dostupni i kako su ti oblici pozicionirani na dijagramu. Visio podrazumevani oblik je pravougaonik koji predstavlja zaposlenog ili menadžera.  Ako kliknete na gornju poziciju, možete da unesete ime te osobe u okno za tekst, a zatim kliknete na bilo koji drugi oblik da biste dodali kojim zaposlenima rukovodi dotična osoba. Oblik koji dodate automatski će promeniti veličinu kako bi odgovarao novom tekstu.

 

Visio podržava pet različitih šablona organizacionih dijagrama, od kojih svaki ima oblike označene bojama. Svaki od njih ima jedinstven stil, a uslovi unutar svakog šablona se mogu povezati u hijerarhiju.

Floor Plans 

Floor Plans su 2D prikazi enterijera i eksterijera zgrade. Oni uključuju prozore, vrata, druge strukturne elemente i postavljanje nameštaja. Kreiranje floot plan-a u Microsoft Visio-u je jednostavno. Program nudi različite šablone za rad, uključujući mape i raspored prostorija. Postoje i specijalizovani oblici za predstavljanje zidova, stepeništa i liftova.

 

Ako radite sa postojećim  CAD crtežom , koristite komandu „Fit a CAD Drawing“ na kartici „Insert“ da biste skalirali crtež prema dimenzijama vaše Visio stranice. Alternativno, možete kreirati sliku pomoću predloška „Space plan“ i konvertovati pravougaonike u oblike zidova pomoću komande „Assign“ kategorije na kartici „Design“.  Kada se zidovi vrate u oblik, možete dodati oblike za vrata i prozore. Možete čak i da postavite kancelarijsku opremu tako što ćete prevući i otpustiti odgovarajuće obrasce iz okna sa podacima o obliku.

 

Plan obuke

1. Osnove rada u Visiu

2. Vrste dijagrama (smart shape)

3. Smart shape (kreiranje, postavljanje, povezivanje, grupisanje, poravnanje)

4. Ubacivanje elemenata (teksta, slika, grafika, pozadine, kontejnera, oblačića, linkova)

5. Teme i podešavanje teme

6. vežbe: Izrada organizacione šeme i drugih dijagrama

GLAVNI BENEFITI OBUKE ZA VISIO

#1 BRZO SE UČI 

Interfejs ti je poznat jer je Visio deo Office paketa. To znači da ćeš za najkraće vreme savladati ovaj program. Daleko brže od konkurentskih proizvoda.

#2 LAK JE ZA UPOTREBU

Vrlo brzo ćeš ovladati osnovnim stvarima i moći ćeš da napraviš različite vrste dijagrama. Lako se koristi, navigacija je logična i kada ga savladaš na našoj obuci, biće ti zadovoljstvo raditi u njemu.

 

#3 DIJAGRAMI

Zahvaljujući postojanju širokog spektra oblika, šablona i alata Microsoft Visio omogućava ti da vizuelizuješ složene informacije, sisteme, procese i strukture na jasan i razumljiv način. Naučićeš da brzo i lako napraviš bilo koji dijagram.

#4 ORGANIZACIONI DIJAGRAMI

Ako je tvoj zadatak da prikažeš način na koji kompanija funkcioniše kroz hijerarhiju i organizacionu šemu, MS Visio je zakon. U njemu možeš kreirati ozbiljne organizacione dijagrame. 

OPŠTE INFORMACIJE O OBUCI

Trajanje kursa 2 dana
Vreme 10:00-13:30h
Tip obuke online
Minimalan broj polaznika 4
Investicija po polazniku 16.990 + PDV

Prijava

  Ime i prezime (neophodno)

  E-mail (neophodno)

  Telefon (neophodno)

  Firma (neophodno)

  Vaša poruka