10 najvećih zgrada na svetu

10 najvećih zgrada na svetu

Visoke zgrade kao simbol urbanog stila i moći oduvek su fascinirale čovečanstvo. Prvi neboder na svetu sa čeličnom konstrukcijom bila je zgrada Osiguravajuće kuće u Čikagu, izgrađena 1885. godine sa visinom od 55 m (180 stopa) i deset spratova. Ali upravo je u Njujorku koncept nebodera postao ambiciozan početkom 20. veka, sa Empire State Building (Empajer Stejt Bilding) od 443 m (1454 stope) koji je doslovno predstavljao najvišu građevinu na svetu, titulu koju je imao skoro pola veka od 1931. godine do 1972. godine. Sve bolja tehnologija, inženjerske sposobnosti i primena prave metodologije upravljanja projektima čine da nastavimo da gradimo sve više i više, pomerajući sopstvene granice. Danas Empire State Building (Empajer Stejt Bilding) nije čak ni među 45 najviših zgrada na svetu.

Današnja lista 10 najviših zgrada na svetu izgleda ovako:

1. Burj Khalifa – Burdž Kalifa

GRAD: Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

DATUM ZAVRŠETKA: 2010. godina

SPRATNOST: 163

VISINA ZGRADE: 828 metara / 2.717 stopa

FUNKCIJA ZGRADE: kancelarijski, hotelski i stambeni prostor

Burdž Kalifa je najviša zgrada na svetu i ujedno najviša zgrada u Dubaiju već više od decenije. Burdž Kalifa je visok 828 metara i ima 163 sprata koji može da primi 30.000 ljudi.

Izgradnju ovog mega projekta izvela je arhitektonska firma sa sedištem u Čikagu Skidmore, Ovings & Merrill iz Čikaga. Za završetak izgradnje ove zgrade bilo je potrebno skoro 6 godina.

Glavni arhitekta ovog projekta bio je Adrijan Smit. Burdž Kalifa je dobila nekoliko nagrada i priznanja iz celog sveta. Ima mnogo hotela, tržnih centara, parkova, a takođe i veštačko jezero.

2. Merdeka 118

GRAD: Kuala Lumpur, Malezija

DATUM ZAVRŠETKA: očekuje se do kraja 2022. godina

SPRATNOST: 118

VISINA ZGRADE: 678,9 metara /2.227 stopa

FUNKCIJA ZGRADE: kancelarijski, hotelski i stambeni prostor

Merdeka 118 zauzima drugo mesto na listi najviših zgrada na svetu. Neboder je dostigao svoju punu visinu kada je završen njegov šiljasti toranj. Ovim je Merdeka 118 svrgnula sa trona kineski Šangajski toranj i postao druga najviša zgrada na svetu.

Ovaj megavisoki neboder od 118 spratova dizajnirala je australijska firma Fender Katsalidis. Očekuje se da će zgrada koja se trenutno gradi u Kuala Lumpuru u Maleziji biti završena do kraja 2022. godine.

Na 118 spratova zgrade biće smešteni poslovni prostori, hotel, maloprodajni i stambeni objekti, kao i osmatračnica dvostruke visine i restoran, koji će verovatno biti najviši u jugoistočnoj Aziji.

3. Shanghai Tower – Šangajski toranj

GRAD: Šangaj, Kina

DATUM ZAVRŠETKA: 2015. godina

SPRATNOST: 128

VISINA ZGRADE: 632 metra / 2.073 stope

FUNKCIJA ZGRADE: Kancelarija i hotel

Šangajski toranj je treća najviša zgrada na svetu. Inaugurisan je 2014. godine, za šta je bilo potrebno više od 8 godina. Cena izgradnje ove zgrade je neverovatnih 4,2 milijarde dolara.

Šangajski toranj ima hotel sa 258 soba i najvišu opservatoriju na svetu na kojoj se može videti ceo obris Šangaja.

4. Makkah Royal Clock Tower – Kraljevska kula sa satom u Meki – kompleks Abraj Al-Bait

GRAD: Meka, Saudijska Arabija

DATUM ZAVRŠETKA: 2012. godina

SPRATNOST: 120

VISINA ZGRADE: 601 metar / 1.972 stope

FUNKCIJA ZGRADE: MaloprodajnI, hotelski, stambeni prostor

Sa sedištem u Meki, Abraj Al-Bait je kompleks od sedam nebodera u vlasništvu vlade Saudijske Arabije. Ove kule su izgrađene da razviju turizam i opslužuju hodočasnike koji posećuju grad kao deo projekta zadužbine kralja Abdulaziza.

Bilo je potrebno sedam godina da se završi, a procenjena cena izgradnje je 15 milijardi dolara. Toranj Abraj Al-Bait zauzima četvrto mesto na listi najviših zgrada na svetu i jedna je od najviših zgrada u Saudijskoj Arabiji. Zgrada se nalazi u neposrednoj blizini velike džamije u svetom gradu Meki.

Otvoren je za širu javnost 2011. godine. U tornju se nalazi 96 liftova. Sat ove kule se vidi sa čak 30 km i postaje kula opservatorije u mesecu svetog Ramzana.

5. Ping An Finance Center – Ping An Finansijski centar

GRAD: Peking, Kina

DATUM ZAVRŠETKA: 2017. godina

SPRATNOST: 118

VISINA ZGRADE: 599,1 metara / 1.965 stopa

FUNKCIJA ZGRADE: Kancelarijski – poslovni prostor

Ping An Finance Center je peta najviša zgrada na svetu i druga najviša zgrada u Kini. Nalazi se u gradu Šenžen i visoka je 599 metara. Izgrađena je isključivo za Ping An osiguravajuće društvo. Iako je zgrada inaugurisana 2015. godine, produžena gradnja je trajala još nekoliko godina do 2017. godine.

Ping An Finance Center ima 118 spratova i mnoge sadržaje poput konferencijskih centara, maloprodajnih objekata i hotelskih soba. Opservatorija zauzima od 116 do 118 sprata. Vrednost projekta se procenjuje na 1,5 milijardi dolara.

6. Lotte World Tower

GRAD: Seul, Južna Koreja

DATUM ZAVRŠETKA: 2017. godina

SPRATNOST: 123

VISINA ZGRADE: 554,5 metara / 1.819 stopa

FUNKCIJA ZGRADE: Kancelarijski, maloprodajni, hotelski i stambeni prostor

Lotte World Tower je najviša zgrada u Južnoj Koreji kojoj je bilo potrebno 13 godina da se završi. Svečano je otvoren za javnost 3. aprila 2017. godine i nalazi se uz obale reke Han.

U ovoj zgradi od 123 sprata nalaze se razne palube za posmatranje. Na prvih 10 spratova zgrade smešten je tržni centar Lotte World. U sklopu tržnog centra nalazi se koncertna dvorana Lotte sa kapacitetom 2.000 sedišta. Lotte World Tower takođe poseduje i dečiji park, kulturni centar, džez bar i akvarijum. Zgrada je projektovana tako da može da izdrži zemljotrese jačine 9 stepeni Rihterove skale. Vrednost projekta se procenjuje na približno 2,5 milijardi dolara.

7. One World Trade Center

GRAD: Njujork, Sjedinjene Američke Države

DATUM ZAVRŠETKA: 2014. godina

SPRATNOST: 94

VISINA ZGRADE: 541,3 metara / 1.776 stopa

FUNKCIJA ZGRADE: Kancelarijski, poslovni prostor

One World Trade Center, svetski trgovački centar je sedma najviša zgrada na svetu i najviša zgrada u SAD koja se nalazi u gradu Njujorku. Neboder ima isto ime kao i originalni severni toranj Svetskog trgovinskog centra koji je srušen u smrtonosnim terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

Dejvid Čajlds je arhitekta ove zgrade koji je poznat po dizajniranju poznatih nebodera kao što su Burdž Kalifa i Villis Tower.

Izgradnja ovog nebodera je završena 2014. godine. One World Trade Center

ima pozitivan uticaj na svet zbog korišćenja kišnice i obnovljive energije.

8. Guangzhou CTF Finance Centre – Guangdžou CTF finansijski centar

GRAD: Guangdžou, Kina

DATUM ZAVRŠETKA: 2016. godina

SPRATNOST: 111

VISINA ZGRADE: 530 metara / 1.739 stopa

FUNKCIJA ZGRADE: kancelarijski, hotelski i stambeni

Guangdžou Chow Tai Fook finansijski centar, takođe poznat kao Guangdžou CTF toranj, nalazi se u predgrađu Guangdžoua u Kini. Ova zgrada ima 111 spratova sa 5 podzemnih spratova. Svečano je otvoren 2016. godine. CTF toranj ima 95 liftova koji se kreću brzinom od 44 milje na sat.

Projekat je u vlasništvu kompanije Chow Tai Fook Enterprises i nazvan je po njima. Zgrada Guangdžou CTF ima hotele, stambene jedinice i hotele u samom tornju.

9. Tianjin CTF Finance Centre

GRAD: Tjenđin, Kina

DATUM ZAVRŠETKA: 2019. godina

SPRATNOST: 97

VISINA ZGRADE: 530 metara / 1.739 stopa

FUNKCIJA ZGRADE: kancelarijski, hotelski i stambeni prostor

Tianjin Chow Tai Fook Tower je četvrta najviša zgrada u Kini i deseta najviša zgrada na svetu. Skoro je iste visine kao Guangdžou CTF toranj, ali je izgrađen posle Guangdžou tornja, zbog čega je niže rangiran. Izgradnja ovog objekta završena je 2019. godine.

10. CITIC TOWER

GRAD: Peking, Kina

DATUM ZAVRŠETKA: 2018. godina

SPRATNOST: 109

VISINA ZGRADE: 527,7 metara / 1,731 stopa

FUNKCIJA ZGRADE: Kancelarijski, poslovni prostor

CITIC Tower je supervisoki neboder u poslovnoj četvrti kineske prestonice. Ova zgrada od 108 spratova izgrađena je u dve faze prvo 2017. godine a zatim ponovo 2018. godine. China Zun, najviša zgrada u Pekingu, svečano je otvorena u martu 2019. godine

Intrigantan profil zgrade – širok na vrhu i u dnu i vitak u sredini – inspirisan je zunom, drevnom kineskom ritualnom posudom za ispijanje vina, po čemu je struktura i dobila nadimak. Glatka vertikalna krivina tornja daje zgradi savremen i elegantan izraz koji pomaže u maksimiziranju površine poda na vrhu, dok pruža strukturnu stabilnost u podnožju. Toranj će verovatno ostati najviša zgrada u Pekingu u doglednoj budućnosti, pošto su vlasti 2018. godine ograničile nove projekte u centralnom poslovnom okrugu na visinu ne veću od 180 m (590 stopa) u pokušaju da smanje zagušenja.

Arhitekte širom sveta se neprestano takmiče u dizajniranju infrastrukturnih čuda koja će stvoriti zapise i zauzeti svoje mesto u istoriji arhitekture. Neke od zgrada su jednostavno prelepe. Od Kine do SAD i Bliskog istoka, imali ste priliku da upoznate 10 zadivljujućih građevina koje su navedene u Top 10 najviših zgrada na svetu, a svaka od njih je zaista fenomenalan visoki neboder.

Ovi upečatljivi neboderi ne samo da imaju savremeni dizajn već predstavljaju i evoluciju tehnologije i umetnosti.

I vrhunskog upravljanja projektima.


Srodne teme:

Vodič za upravljanje projektima