10 najtraženijih CAD programa | Project Management Srbija

10 najtraženijih CAD programa

10 najtraženijih CAD programa

10 najtraženijih CAD programa

CAD programi

CAD programi (computer-aided design software) ili softverski programi za projektovanje pomoću računara zamenili su ručno crtanje.

Oni drže veliki tržišni udeo u softverskoj industriji, procenjen na 389,86 milijardi dolara u 2020. godini.

Danas, sve više dizajnera i inženjera iz različitih oblasti se okreće 3D CAD softveru kako bi poboljšali svoju ukupnu efikasnost dizajna. CAD softver ide ruku pod ruku sa softverom za 3D štampanje, jer kada kombinujete oba alata, u mogućnosti ste da kreirate skoro sve što želite.

U nastavku saznajte više o softveru za projektovanje pomoću računara (CAD) i donesite najbolju odluku pri izboru odgovarajućeg softvera.

Šta je softver za projektovanje pomoću računara (CAD program)?

Kompjuterski potpomognut dizajn (CAD) je upotreba aplikacije koja pomaže u kreiranju ili optimizaciji dizajna. Stoga, CAD softver omogućava inženjerima, arhitektama, dizajnerima i drugima da kreiraju precizne 2D ili 3D crteže ili tehničke ilustracije. Ova kategorija softvera može povećati produktivnost, poboljšati kvalitet i maksimizirati organizaciju kreiranjem baze podataka dokumentacije.

CAD softver ima mnoštvo aplikacija, uključujući dizajn proizvodnih delova, elektronskih ploča, prototipova za 3D štampač. Tipično, ovaj softver koristi ili tradicionalnu vektorsku grafiku ili rastersku grafiku koja pokazuje kako bi gotovi objekti zapravo izgledali.

CAD softver takođe može olakšati tok od procesa projektovanja do procesa proizvodnje. Ovaj softver može da simulira kretanje dela kroz proizvodni proces u tri dimenzije. Kako ovaj softver postaje sve bolji u simulaciji proizvodnog procesa, specijalizovani softver za projektovanje proizvodnog procesa i kontrolu pod nazivom Computer-Aided Manufacturing (CAM) postao je integrisan sa CAD-om kao jedinstvenom platformom.

U daljem tekstu slede odgovori na neka od najčešćih pitanja koji vam mogu pomoći da bolje razumete šta je CAD softver i koji su benefiti njegove upotrebe.

Za šta se koristi kompjuterski CAD program?

CAD softver se koristi za povećanje efikasnosti dizajnera tako što štedi vreme, povećava preciznost i poboljšava kvalitet, poboljšava komunikaciju kroz dokumentaciju i pomaže u održavanju arhive proizvodnje. CAD se takođe može koristiti za kreiranje elektronskih datoteka za štampanje, mašinsku obradu ili druge proizvodne operacije.

Koji su primeri kompjuterskog projektovanja?

Postoji nekoliko načina na koje se računarski dizajn (CAD) može kategorisati:

 • 2-D dizajn (tradicionalna animacija, arhitektonske mape sajta)
 • 3-D dizajn (figure, dizajn proizvoda)

Ko koristi CAD softver?

Dok CAD softver ima široku lepezu primera upotrebe u rasponu od animacije do arhitektonskog dizajna, najčešće ga koriste inženjeri i iz tog razloga se ovi softveri i povezuju sa njima.

CAD softver je neverovatno koristan alat za svakoga ko mora da kreira 2D ili 3D dizajn kao glavnu komponentu svog projekta. CAD program najčešće koriste:

Inženjeri mašinskog dizajna za projektovanje, proizvodnju i simulaciju mehaničkih delova

 • Građevinski inženjeri da ubrzaju proizvodnju
 • Građevinski inženjeri za projektovanje u izgradnji
 • Inženjeri elektrotehnike da projektuju sisteme upravljanja i dokumentuju ih
 • Inženjeri u automobilskoj industriji za projektovanje, konceptualizaciju i izradu delova
 • Arhitekte za projektovanje i izradu modela za izgradnju
 • Proizvođači da pregledaju, proizvode i pregledaju delove

Pored toga, CAD softver se koristi za:

 • zaštitu pronalazaka i proizvoda za patentne prijave
 • dizajniranje protetike u zdravstvu
 • kompjutersku animaciju
 • specijalne efekte u filmovima
 • kreiranje digitalnog sadržaj
 • izradu tehničkih priručnika i oglašavanje

Uobičajene industrije gde se koriste CAD programi su:

 • građevinarstvo,
 • mašinstvo,
 • arhitektura,
 • vazduhoplovstvo i avijacija,
 • zdravstvo itd.

Koje su prednosti korišćenja CAD softvera?

Automatizacija postaje sve važnija u svakom sektoru, bilo da se radi o proizvodnji ili štampanim medijima. Stoga, preduzeća različitih sektora koriste CAD softver jer nudi mnoge prednosti u pogledu vremena, troškova i truda.

Slede primeri kako upotreba softvera može da koristi vašem poslovanju.

Kvalitetan dizajn

Umesto korišćenja tradicionalnih metoda olovke i papira, CAD softver pomaže dizajnerima da kreiraju kvalitetne modele bez grešaka. Oni mogu da rade mnogo brže i lakše koristeći korisne alate i funkcije softvera.

Pored toga, ako nešto nije u redu ili je potrebna modifikacija u modelu, takođe je lakše to izbrisati i dizajnirati nove elemente, koji su nekada bili zamorni u tradicionalnim režimima. Dakle, dizajneri mogu kreirati kvalitetne modele sa tačnošću  veoma brzo, tako da njihovi dizajni mogu biti isto tako brzo i odobreni. Takođe pomaže u prelasku na sledeći korak u proizvodnom procesu, smanjujući vremensku liniju proizvodnje.

Pojednostavljuje proces dizajna

Dizajneri mogu da vizuelizuju kako njihov dizajn izgleda iz svih uglova kroz 3D modele. Takođe omogućava menadžerima proizvoda da provere da li je dizajn prihvatljiv za krajnji proizvod. Oni takođe mogu povezati različite delove dizajna i simulirati model da vide kako funkcioniše.

Ako postoji bilo kakva greška, dizajneri mogu brzo ponoviti svoje dizajne i proizvesti savršene modele. Svaka faza se može dokumentovati i analizirati korišćenjem CAD softvera tako da ceo tim može da bude na istoj strani i prati sam proces, što pojednostavljuje proces projektovanja i povećava produktivnost i šanse za uspešan završetak projekta.

Sveobuhvatna dokumentacija

CAD softver može automatski da generiše dokumentaciju koja služi kao referenca kada morate da donesete neke dizajnerske odluke. Može da navede detalje o proizvodu, komponente, delove, sklapanje, proračune i merenja, geometriju i dimenzije, specifikacije materijala itd. Takođe je korisno da se razbiju sumnje i uobičajena pitanja koja ljudi stalno postavljaju. Oni mogu da pogledaju dokumentaciju, dođu do odgovora i tako sami sebi pomognu, čime štede vreme celom proizvodnom timu.

Pojednostavljena komunikacija

Korišćenje CAD softvera održava sve ljude u timu u sinhronizaciji i pomaže da se jasno komunicira u vezi sa napretkom projekata. Pomaže im da prate standardni proces za projektovanje, sklapanje, simulaciju i druge povezane funkcije. Takođe pomaže menadžerima da razumeju dizajn gledajući njegov 2D ili 3D model i njegove specifikacije, da daju uputstva ili ga odobre za proizvodnju.

Održavanje baze podataka

Vođenje evidencije o svim delovima, materijalima, modelima, specifikacijama i drugim manjim detaljima projekta oduzima toliko vremena i truda ako to radite ručno. Ali korišćenje CAD softvera olakšava održavanje baze podataka svih ovih detalja, tako da možete pratiti sve dizajnirane i proizvedene proizvode. Pored toga, deo možete ponovo koristiti tako što ćete podesiti neke specifikacije umesto da ga dizajnirate od nule, što vam opet štedi vreme.

Koji su najtraženiji CAD programi?

U daljem tekstu biće reči o nekim od najtraženijih CAD programa danas, a to su:

1. AUTOCAD

AutoCAD je osnovni CAD program, ujedno je i najrasprostranjenije CAD rešenje na svetu, koje vam omogućava da dizajnirate i u 2D i u 3D okruženju. Sa AutoCAD dizajn sistemom, možete da pravite 3D modele, kreirate i formatirate crteže i još mnogo toga. Pošto je AutoCAD program CAD platforma, ovaj sistem nema jasan fokus na određenoj oblasti projekta. Ovaj CAD računarski program se može koristiti za izvođenje građevinskih, mašinskih projekata i još mnogo toga.

Uz AutoCAD, imate sve što vam je potrebno da dizajnirate svoj 3D crtež i 3D modele. Iako, AutoCAD softver za crtanje nije toliko intuitivan kao neki proizvodi dizajnirani softveri posebno za pravljenje 3D crteža, ovaj CAD alat se može koristiti za skoro sve vrste crteža. Pored toga, Autodesk razvija neke verzije AutoCAD softvera za crtanje (AutoCAD Mechanical, AutoCAD Electrical) namenjena je stručnjacima odgovarajućeg smera. AutoCAD programi takođe uključuju ProSteel AutoCAD, AutoCAD LT i Web.

Prednosti AutoCAD-a:

 • Opsežne mogućnosti prilagođavanja
 • Šalje povratne informacije direktno u DVG datoteku
 • Automatizuje brojanje blokova
 • 3D navigacija i renderovanje u CAD sistemu
 • 2D crtanje, beleške i crteži
 • Spoljašnje veze i blok palete
 • 3D modeli se lako mogu konvertovati u STL datoteke za 3D štampanje

 

2. ARCHICAD

Urbanisti, dizajneri enterijera, dizajneri i arhitekte imaju moćan alat u ArchiCAD-u. Dizajnirana od strane GRAPHISOFT-a, ova platforma za informaciono modeliranje zgrada (BIM) je omiljena u industriji i može da obrađuje BIM funkcije kao i trenutni arhitektonski dizajn, bilo u 2D ili 3D formi. Nije bitno u kojoj se fazi projekta nalazi, da li je tokom implementacije, upravljanja objektima ili čak planiranja. Mobilni uređaji, Windows i Mac mogu da pokreću softver i mogu se primeniti na licu mesta ili u cloud-u. Pored BIM cloud-a i BIM okruženja za saradnju koje funkcioniše u realnom vremenu, postoji i BIM aplikacija za vizuelizaciju za mobilne uređaje pod nazivom BIMx. Korisnici takođe dobijaju EcoDesigner STAR, BIM dizajnersko rešenje koje je potpuno integrisano. Karakteristike koje preduzeća mogu da očekuju od ArchiCAD-a uključuju svojstva zasnovana na ekspresiji, dizajn fasade i parametarske prilagođene profile. Ostale ArchiCAD funkcije koje korisnici dobijaju uključuju bržu 2D navigaciju, kao i poboljšanja toka posla i produktivnosti.

Prednosti:

Brojne prednosti ovog softvera možemo pronaći u arhitektonskom projektovanju tokom njegovog korišćenja.

 • Veoma jednostavan radni interfejs koji možete prilagoditi različitim temama prema vašoj podobnosti
 • Lako možete da dizajnirate konceptualni osnovni dizajn u njemu koristeći prilagođavanje i lako modifikovane geometrijske objekte
 • Možete brzo da koristite modeliranje povlačenjem u ovom softveru, takođe je moguće ekstrudiranje više objekata
 • Prikaz realistične slike modela sa velikim paketom fotorealističkih alata za renderovanje
 • CineRender funkcija koja mu omogućava da renderuje model u visokoj rezoluciji, a zatim možete da poboljšate svetlost, teksturu, senku, osvetljenost i mnoge druge stvari u vašem modelu da biste mu dali realističniji izgled
 • Alati za uređivanje su stabilniji i intuitivniji od bilo kog drugog sličnog softvera iz oblasti arhitekture
 • Ima jasniji koncept za određeni dizajn jer nije zatrpan beskorisnim inženjerskim funkcijama
 

3. REVIT

Revit je još jedan Autodesk CAD softver za arhitektonsko i građevinsko projektovanje zasnovan na tehnologiji Building Information Modeling (BIM). CAD aplikacija za industrijsku i civilnu građevinu. Softver CAD sistema skrojen za informaciono modeliranje zgrada. Jedan od najstarijih kompjuterskih programa na tržištu i jedan od najpopularnijih.

Uz široku funkcionalnost mogućnosti dizajnera u različitim fazama rada, različiti stručnjaci mogu da rade istovremeno. Generisani Revit modeli savršeno koordiniraju informacije, obezbeđujući kontrolu kvaliteta i efikasnost. Automatizovano izvršavanje raznih rutinskih zadataka. Ovaj inženjerski CAD softver ima skup alata za kreiranje 3D modela zgrada.

Prednosti:

 • Ogromna potražnja na tržištu
 • Potpuna veza sa svim Autodesk proizvodima
 • Podržava proces dizajna u različitim industrijama
 • Projektovanje inženjerskih sistema je dostupno
 • Efikasna demonstracija projekata
 • Velika baza gotovih objekata
 • Pogodna konfiguracija elemenata biblioteke

4. FUSION 360

Fusion 360 je fokusiran na rešavanje širokog spektra problema, od jednostavnog modeliranja do složenih proračuna. Fusion 360 je CAD platforma zasnovana na cloud-u koja pruža pristupačnu alternativu visokih performansi drugim sličnim softverskim proizvodima. Lak je za korišćenje, ima sve karakteristike koje sadrže popularni CAD paketi. Fusion 360 se može koristiti za dizajn, renderovanje, animaciju, modeliranje, proizvodnju i izradu nacrta.

Ovaj kompjuterski podržani softver za izradu nacrta ima veoma veliku bazu znanja koja u potpunosti pokriva sve karakteristike softvera. Ovim tutorijalima se može pristupiti i preko Fusion 360 i preko Autodesk web lokacije. Program za crtanje CAD-a se često ažurira i nove funkcije se pojavljuju svakih nekoliko meseci.

Prednosti:

 • Napredni korisnički interfejs
 • Kombinacija različitih metoda modeliranja
 • Napredni alati za montažu
 • Sposobnost rada na mreži i van mreže
 • Pristupačni troškovi nabavke i održavanja
 • Proračuni, optimizacija, vizuelizacija modela
 • Ugrađeni CAM sistem
 • Mogućnosti direktnog izlaza modela za 3D štampanje

 

 5. SOLIDWORKS

CAD paket proizvoda za automatizaciju projektovanja industrijskog preduzeća, SolidWorks 2022 je efikasan u dizajnu, dokumentovanju, upravljanju podacima i verifikaciji. CAD softver za izradu nacrta omogućava razvoj proizvoda bilo kog stepena složenosti i namene.

SolidWorks vam omogućava da modelujete pojedinačne delove, da ih montirate, vršite različite proračune, pripremate projektnu dokumentaciju i kreirate fotorealistične prikaze gotovih proizvoda. Program za projektovanje pomoću računara nudi brojne tutorijale i uputstva za softver za korisnike svih nivoa.

Prednosti:

 • Pogodan korisnički interfejs
 • Mnogo dodataka za posebne zadatke
 • Orijentacija kako na dizajn tako i na tehnološku pripremu proizvodnje
 • Biblioteke standardnih elemenata
 • Integracija sa SolidWorksPDM
 

6. SOLIDEDGE

Ovaj CAD softver nudi višestruke karakteristike razvoja proizvoda za CAD korisnike u inženjerskoj i proizvodnoj industriji. Njegov skup alata podržava inicijative za simulaciju i proizvodnju na profesionalnom nivou. SolidEdge je takođe postao popularan zbog jednostavnih funkcija koje nudi i svog intuitivnog korisničkog interfejsa.

Softver dolazi sa alatima koji omogućavaju konceptualizaciju proizvoda i izradu prototipa. Takođe pruža podršku za kompjuterski potpomognutu proizvodnju.

SolidEdge takođe integriše funkcije koje podržavaju upravljanje podacima, dokumentaciju i aditivnu proizvodnju.

Nove funkcije za SolidEdge 2020 uključuju podršku za proširenu stvarnost, generativni dizajn i proširene alate za validaciju.

Prednosti:

 • Optimizuje dizajn sa integracijom simulacije toka i strukture
 • Efikasno proizvodi ilustracije visokog kvaliteta
 • Obrnuti inženjering sa brzim svetlom
 • Saradnja u cloud-u
 • 2D raspored industrijskih kontrolnih panela
 • Poseduje lako pretraživu bazu podataka postprocesora
 

7. CATIA

CATIA je kompjuterski potpomognut dizajn (CAD) sistem francuske kompanije Dassault Sistemes. CATIA je odličan CAD program jer njegova skraćenica čak znači kompjuterski podržana trodimenzionalna interaktivna aplikacija. Softver se može koristiti za CAD, CAE i CAM, što ga čini veoma korisnim za arhitekte, dizajnere, mašinske inženjere i druge profesionalce u industriji. Ali najčešće se CATIA koristi u avio industriji. Jednom kada su modeli kreirani, CATIA omogućava programerima da sastave detalje i pogledaju interakcije modela u realističnim simulacijama i visokog kvaliteta.

Ovaj softver za crtanje pomoću računara vam omogućava da razvijete 3D modele složenih proizvoda, asocijativne crteže delova i montažnih jedinica, podržava rad sa velikim sklopovima, asocijativne veze između 3D modela i njegovih projekcija na crtežima, uključuje alate za modeliranje površine i digitalni raspored (DMU) alati.

Obzirom na prilično složen i neobičan interfejs, potrebno je malo više vremena za učenje i  teže je naviknuti se na ovaj program, posebno nakon korišćenja AutoCAD-a. Zahteva značajne resurse računara, sistem je složeniji i nije najpogodniji za početnike.

Zahteva više koraka za modeliranje od drugih CAD programa za projektovanje pomoću računara.

Prednosti:

 • Orijentacija na rad sa modelima složenih oblika
 • Duboka integracija sa naseljenim i tehnološkim sistemima
 • Mogućnosti za saradnju hiljada korisnika na jednom projektu
 • Odličan sistem dizajna za savijene delove od lima
 • Olakšava pripremu za fazu brze izrade prototipa
 • Podržana je konverzija u STL
 • Dobro implementirane funkcije za rad sa površinama

 

8. SKETCHUP

SketchUp je softver profesionalnog nivoa koji se koristi za 3D modeliranje u nekoliko industrija kao što su dizajn enterijera, arhitektura, inženjering, razvoj dizajna video igara, itd. Kao što ste možda pretpostavili, SketchUp je alat koji se plaća, ali nudi besplatan nivo za lične potrebe korisnika i učenika. Besplatna usluga je, međutim, dostupna samo na njegovoj web platformi.

Možete dizajnirati 3D modele, renderovati ih i sačuvati svoj projekat u DVG formatu. Jedan od uočljivih dodataka SketchUp -a uključuje njegovu biblioteku sklopova modela otvorenog koda i 3D Warehouse, dovoljno veliku kolekciju 3D modela koje su postavili drugi korisnici.

Takođe, pošto je to alat razvijen pomoću Rubi-a, postoji i podrška za ekstenzije. Skladište proširenja SketchUp -a je neophodna karakteristika za one kojima je potrebna poboljšana produktivnost. Ako želite da koristite njegovu matičnu aplikaciju, možete pogledati SketchUp Pro, koji je dostupan za probnu verziju od 30 dana. Dakle, ima dovoljno vremena da ga upoznate pre nego što ga kupite.

Sve u svemu, besplatna web verzija SketchUp-a je odličan alat i za početnike i za profesionalce. Prednosti ovo alata su:

 • Dokumentuje 3D dizajn u 2D
 • Intuitivan i zanimljiv korisnički interfejs
 • Pogodno i za profesionalce i za početnike
 • Timska saradnja između odeljenja
 • Imerzivno VR iskustvo za simulaciju dizajna
 

9. TINKERCAD

Autodesk TinkerCAD je još jedna ponuda iz svoje porodice CAD aplikacija. Ovaj CAD softver je napravljen za skiciranje, uređivanje i gledanje 3D modela. U ranijim danima, to je bila skeletna verzija drugih opcija AutoDeska, ali danas je TinkerCAD kompletan softver za 3D modeliranje.

TinkerCAD podržava upotrebu kodova ili komandnih linija za kreiranje 3D modela. Softver takođe pruža funkcije prevlačenja i ispuštanja kako bi se pojednostavio vaš zadatak modeliranja.

TinkerCAD podržava izvoz CAD datoteka u različitim formatima i njihovo uređivanje na svom korisničkom interfejsu.

Prednosti:

 • Nudi usluge 3D štampanja
 • Jednostavni video snimci sa uputstvima
 • Može dodati svetlost i kretanje dizajnu pomoću električnih kola
 • Podržava prevlačenje i ispuštanje za blokiranje koda
 

10. CREO

Ranije poznat kao Pro/Engineer, Creo je 3D CAD softver za razvoj proizvoda, generativni dizajn i dizajn odozgo nadole. Koriste ga neke od najvećih svetskih kompanija, uključujući Coca-Colu.

Kombinacija Creo alata, dokazano moćne funkcionalnosti i najnovijih tehnologija pomažu u poboljšanju kvaliteta proizvoda i smanjenju troškova. Ove transformativne komponente daju vam konkurentsku prednost i omogućavaju vam da steknete značajan udeo na tržištu.

Prednosti ovog softvera uključuju:

 • 3D modeliranje i dizajn
 • Parametrijsko nanošenje na površinu
 • Tehničke ilustracije
 • Proširenje generativnog dizajna za visokokvalitetan, jeftin proizvod
 • Analiza i simulacija konačnih elemenata

Zanimanja koja najviše koriste Creo CAD softver:

 • Mašinski inženjer,
 • Dizajner,
 • Inženjer razvoja proizvoda
 • Dizajneri industrije, lima, alata i kalupa

CAD softveri su dizajnirani da budu tehničko sredstvo sa funkcijama u industrijskom dizajnu, mehaničkom dizajnu, arhitekturi i oblastima kao što su vazduhoplovstvo i astronautika. CAD model će sadržati podatke kao što su svojstva materijala, dimenzije, tolerancije i informacije specifične za proizvodni proces.

Štaviše, mnoge CAD aplikacije sada nude napredne mogućnosti renderovanja i animacije za bolju vizuelizaciju dizajna proizvoda. Sve ovo doprinosi poboljšanju ukupne efikasnosti njihovih korisnika.


Srodne teme:

Obuka za AutoCAD