Kako poboljšati moć opažanja

Kako poboljšati moć opažanja?

Ako želite da izoštrite svoje vizuelne veštine i poboljšate moć opažanja, kao i da poboljšate svoju memoriju, preporučujem sledeće tri vežbe. Ključ je da ih radite redovno sve dok ne se osetite veštim u tome i dok Vam vizualizacija ne postane automatizovana.

Moc opazanja

Vežba 1

Pažljivo gledajte u jedan predmet nekih 15s. Zatvorite oči. Dok su Vam oči zatvorene, pokušajte da se prisetite kako izgleda taj objekat i šta sve vidite na  njemu, pokušajte da se prisetite svih detalja. Zatim gledajte kojom brzinom će da nestane. Otvorite oči i pažljivo gledajte isti objekat još 15s. Ponovo zatvorite oči i zapazite koliko ste sada svesniji tog predmeta i svih njegovih detalja, mnogo više nego što ste bili u početku. Nastavite po ovom principu sve dok Vam je interesantno.

Vežba 2

Pogledajte sobu u kojoj ste i zapazite sve crne predmete. Imenujte ih redom. Kada završite, zapazite sve predmete koji su okrugli. Imenujte što više njih. Nakon toga, pronađite sve drvene predmete pa i njih navedite. Nastavite u sličnom maniru i budite kreativni.

Vežba 3

Ova vežba produbljuje Vaše vidike i podstiče Vašu maštu i kreativnost i naravno moć opažanja.

Dakle, zamislite stvari koje su sastavni deo Vašeg života, ali na malo drugačiji, neobičan način. Na primer:

* zamislite neku Vašu rođaku sa ljubičastom kosom

* zamislite Vašeg psa (ili nekog drugog kućnog ljubimca) sa plavo-zelenim krznom i narandžastim tufnama.

* ulazna vrata Vašeg stana u različitim bojama, materijalima, šarama…

Samo je nebo granica Vaše kreativnosti!


Srodne teme:

1. NLP trening ili kako biti uspešan?

2. NLP trening – moje NLP iskustvo