Projekti koji su završeni rekordnom brzinom | Project Management Srbija

Projekti koji su završeni rekordnom brzinom

Projekti koji su završeni rekordnom brzinom

Projekti koji su završeni rekordnom brzinom

Najbrže završeni gradjevinski projekti. Ikada!

Čovečanstvo je prešlo dug put kroz vekove, sa strukturama koje su evoluirale od jednostavnih koliba, višespratnih kuća, dvoraca, pa sve do najsavremenijih nebodera u užurbanim metropolama širom sveta. Nekada je za neke od najneverovatnijih podviga arhitektonskih i građevinskih dostignuća trebalo čak i nekoliko decenija da budu završene. Primer za to su građevine poput dvorca Neuschvanstein u Nemačkoj, kome je bilo potrebno 24 godine, ili Drakulinog dvorca (zvanično poznatog kao dvorac Bran) u Transilvaniji, za čiji je završetak bio potreban skoro jedan vek.

Brzina kojom se danas grade ogromne građevine svedoči o tome koliko smo daleko otišli sa tehnološke i inženjerske tačke gledišta, kao i o značaju projektnog menadžmenta u građevinarstvu.

Za izgradnju višespratnica, naravno, i danas je potrebno nekoliko godina. Ali znatno manje nego ranije.

Na primer, za izgradnju najviše zgrade na svetu, Burj Khalifi (Burdž Kalifa) u Dubaiju, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja ima 163 sprata trebalo je pet godina, dok je drugoj takođe impozantno visokoj građevini, Šangajskoj kuli od 127 spratova u Kini, bilo potrebno sedam godina da bude završena.

Izgradnja ovih objekata ipak izgleda kao večnost u poređenju sa građevinama koje ćemo vam predstaviti, a za koje je bilo potrebno nešto više od dve nedelje, dok su neke završene za samo jedan ili dva dana.

U nastavku ćemo pogledati nekoliko građevinskih projekata koji su završeni u rekordnom roku.

T30 Hotel Tover i hotel Ark, Changsha, Kina

Kineska kompanija, Broad Sustainable Building, koja u svojoj izgradnji koristi tehnike montaže, izgradila je 2011. godine u centralnoj Kini hotel od 30 spratova T30 Tover za samo 15 dana.

T30 Hotel Tover, Changsha, Kina

Hotel od 17.340 kvadratnih metara izgrađen je da izdrži zemljotres od devet stepeni po Rihteru. Visina hotela je 99,90 metara. Hotel se sastoji od preko 350 soba (316 standardnih soba, 32 luksuzna, 8 ambasadorskih i 2 predsednička apartmana), restorana, bara, teretane, bazena na poslednjem spratu, podzemne garaže sa 73 parking mesta i manje piste za helikoptere na vrhu hotela. Sve sobe imaju četvorostruko prozorsko staklo, spoljno solarno grejanje, LED osvetljenje, toalete sa efikasnošću vode i inovativni sistem za filtriranje vazduha koji obećava čist vazduh u hotelu.

Ukupni troškovi izgradnje hotela iznosili su 17 miliona dolara.

Ranije je ista ova kompanija, Broad Sustainable Building, izgradila hotel Ark u istom gradu koristeći identične tehnike gradnje. Tim od 200 radnika podigao je unutrašnju strukturu od 15 spratova za samo 46,5 sati. Spoljna izgradnja je trajala još 90 sati, ukupno manje od 6 dana.

Građevinski otpad je iznosio samo 1% ukupne težine, ne uključujući otpad nastao tokom montaže. Ark Hotel površine 9.112 metara kvadrtanih je izgrađen da bude izuzetno energetski efikasan sa toplotnom izolacijom od 15 cm, trostrukim prozorskim staklom, spoljnim solarnim grejanjem, rekuperacijom toplote svežim vazduhom i LED osvetljenjem.

Oba hotela opremljena su monitorima kvaliteta vazduha u svakoj prostoriji i toplotnom izolacijom što ih čini izuzetno energetski efikasnim.

Kompanija ističe da su ovi objekti otprilike pet puta energetski efikasniji od sličnih struktura. Vazduh unutar objekata je 20 puta čistiji od spoljašnjeg zahvaljujući trostrukom procesu prečišćavanja.

Hotel Ark, Changsha, Kina

Takođe je važno pomenuti da nijedan radnik nije povređen tokom brze izgradnje oba ova projekta.

Mini Sky Citiy Changsha, Kina

Ista kompanija, Broad Sustainable Building, može se pohvaliti još jednim projektom koji je završen rekordnom brzinom. Kompanija je 2015. godine završila još jednu izuzetno visoku zgradu. Za samo 19 dana izgradili su 57-spratni Mini Sky City, visine 204 metara.

Zbog lošeg vremena konstrukcija je morala biti podeljena na dva dela. Da bi se proces ubrzao, 2.736 modula je proizvedeno pre nego što je izgradnja počela. Zgrada ima 800 stanova i poslovni prostor za 4.000 ljudi. Vlada i mišljenje da je unutrašnji vazduh u zgradi „99,9%“ čist zbog čvrstog omotača, ugrađenog sistema za klimatizaciju i efikasnog četvorostrukog stakla.

Mini Sky Citiy, Changsha, Kina


Living Building, Changsha, Kina

Kineska kompanija Broad Group podigla je i modularni stambeni blok od 10 spratova, nazvan Living Building, za nešto više od jednog dana, tačnije 28 sati i 45 minuta u kineskoj provinciji Changsha.

Prema kompaniji, ovo je “najkraći period izgradnje na svetu” za zgradu ove veličine.

Sistem Living Building dizajniran je tako da se lako transportuje i instalira. Komponente se mogu uklopiti u standardni transportni kontejner i pričvrstiti zajedno na licu mesta. Ožičenje i kanalizacija su fabrički ugrađeni. Svaki modul je dugačak 12,19 metara, širok 2,44 metara i visok 3 metra.

Sistem je koristio Broadove čelične ploče B-Core kao strukturne elemente, za koje kompanija ističe da su 10 puta lakše i 100 puta jače od konvencionalnih alternativa. Kao i da mogu da odole zemljotresima i tajfunima. Takođe se tvrdi da su troškovi “niži od troškova zgrade od ugljeničnog čelika” i da imaju veoma nisku potrošnju energije.

Living Building, Changsha, Kina

INSTACON, Mohali, Indija

U Mohali, u Indiji, 2012. godine tim od preko 200 radnika radio je na izgradnji desetospratne zgrade, koju je uspeo da završi za samo 48 sati. Izgradnja ove zgrade, površine 25.000 kvadratnih metara, je tako postala najbrža ikada završena građevina u Indiji.

Instacon, je montažna zgrada, u kojoj je oko 80% komponenti zgrade proizvedeno u fabrici, na kojima su prethodno postavljeni podovi, vodovod, ožičenje, kanalizacija, kanali za klimatizaciju i drugi delovi. Zatim su komponente prebačene u posebno dizajnirana transportna vozila do mesta ugradnje.

Zgrada se takođe naziva „zelenom konstrukcijom“ jer koristi energetski efikasne materijale i smanjuje emisiju ugljenika na otprilike jednu petinu bilo koje druge građevine iste veličine.

Postoji minimalna emisija leteće prašine i manje rasipanje resursa i krhotina na lokaciji. Spoljna fasada zgrade je dvoslojna PUF ploča koja osigurava toplotnu izolaciju. Osnovni materijal koji je korišćen za Instacon je meki čelik, koji je lagan, čvrst, fleksibilan i ekološki prihvatljiv.

U ovom projektu, rad na gradilištu bio je minimalan, što je omogućilo smanjenje troškova projekta povezanih sa podizvođačima, rasporedom, vremenskim prilikama, isporukom i inspekcijom.

INSTACON, Mohali, Indija


Najbrža kuća ikada izgrađena, okrug Shelbi, Alabama

Iako se ne radi o neboderu već jednospratnoj kući i ovaj građevinski projekat svakako zaslužuje veliko priznanje.

U decembru 2002. Habitat for Humanity u okrugu Shelbi Counti, Alabama, oborio je svetski rekord. Sagradio je kuću sa tri spavaće sobe i dva kupatila za samo 3 sata, 26 minuta i 34 sekunde. Ranije postavljen rekord izgradnje kuće slične kvadrature je na Novom Zelandu i iznosio je 3 sata, 44 minuta i 59 sekundi.

Neboderi dostižu nove rekordne visine, ogromni tuneli uspostavljaju nove saobraćajne veze, a kolosalni mostovi se protežu na većim udaljenostima nego ikad ranije. Širom sveta gigantski inženjerski i infrastrukturni projekti se svakodnevno otvaraju. Zahvaljujući dobrom planiranju i organizaciji uz primenu najbolje metodologije za upravljanje projektima brzina kojom se ovakvi projekti završavaju je impresivna.