Lideri | Project Management Srbija

Lideri

Lideri

Lideri

Lideri

U upravljanju projektima, kao i u životu potrebni su nam lideri. Potrebni su nam projekt menadžeri, lideri koji će uzeti stvar u svoje ruke i povesti ljude sa sobom, oni koji će završiti projekat prema planu, oni koji će kreirati i realizovati nove ideje, pomerati granice…

Potrebni su oni koji će voditi.

Često se smatra da su lideri postali to što jesu zato što ne greše ili su vrlo malo grešili da bi došli do toga gde jesu.

Greška. Svi grešimo. I lideri greše.

lider

lider

Što više pokušavaju da urade velike stvari, to više greše. Što više radite, više pokušavate, više grešite, odnosno učite. Jedini način da ne grešte je da ništa ne preduzimate.

Lideri kad greše, su lideri koji uče. Za njih ne postoje greške, već samo povratne informacije.

Nema predaje, nema odustajanja, postoje samo povratne informacije i drugi način za rešavanje problema.

Što bi rekli u upravljanju projektima, postoje naučene lekcije – lessons learned.

Najbolji primer grešaka i naučenih lekcija je Abraham Linkoln, jedan od najvećih predsednika SAD-a.

Abraham Linkoln

Jeste li čuli za njega? Naravno da jeste, ali jeste li pročitali njegovu životnu priču? Jeste li videli šta je sve uspeo da uradi u životu? Svaka čast, a sada ćete čuti šta nije uspeo i gde je sve grešio.

7.godina

Kada je imao sedam godina, on i njegova porodica su bili isterani iz svog doma. Dečak je morao da radi da bi pomogao porodici. Kada je imao devet godina, preminula mu je majka.

22.godina

U 22.godini je izgubio posao u prodavnici. U  23.godini se kandidovao za zakonodavno telo države, ali nije uspeo. Iste godine je otvorio privatni biznis. Nije uspeo, pri čemu mu je ostao dug koji je vraćao narednih 17 godina.

Abraham Linkoln

Dve godine kasnije se kandidovao za državni parlament. Nije prošao.

31.godina

U 31.godini je poražen u trci za mesto elektora. Do 35.godine je dva puta poražen u kandidaturama za kongres. Te godine je konačno osigurao svoje mesto u kongresu, ali je bilo kratkog daha jer nije uspeo da se izbori za drugi mandat.

41.godina

Te godine je imao još jedan veliki gubitak jer mu je preminuo četvorogodišnji sin. Četiri godine kasnije se kandidovao za senat i izgubio. U 47.godini je izgubio mesto podpredsednika, a u 49.godini je ponovo poražen u trci za senat.

51.godina

Konačno, te godine je postao predsednik Sjedininjenih Američkih Država. Ostavio je neizbrisivi pečat u američkoj i svetskoj istoriji. Ostao je upamćen kao veliki LIDER.

 

A šta bi bilo da nije ništa pokušao i da se plašio da pogreši? Da li bi neko znao za njega?


Srodne teme:

Šest najvećih neuspeha koji su prerasli u uspeh

Znate još neki takav slučal lidera. Ostavite komentar i podelite članak sa prijateljima.