10 razloga zašto je dobro da budeš projektni menadžer

Menadžer projekta može raditi u mnogim oblastima, kao što su građevinarstvo, IT, proizvodnja, finansije ili bilo šta drugo. Ako želite da započnete karijeru na mestu koje omogućava neprekidni rast i razvoj veština, vođenje timova i stvaranje značajnih rezultata, treba razmisliti o upravljanju projektima. Razumevanje potencijalnih prednosti pozicije projektnog menadžera može pomoći da razvijete veštine neophodne za uspeh na poslu.

Zašto je dobro da budeš projektni menadžer

Zašto je dobro da budeš menadžer projekta?

1. Velika potražnja

Naći ćete izazovan posao u bilo kojoj oblasti. Menadžeri projekta su snaga u gotovo svakoj industriji.

Nikada nisu bili ovoliko traženi! A biće još više!

Inženjering, građevinarstvo i tehnologija su vrhunske industrije za menadžment projekata, ali i zdravstvena zaštita i pravna profesija. Prema PMI-ju, potražnja za menadžerima projekta raste širim sveta jer su organizacije počele da „sve više svoje energije usmeravaju u projekte, a ne u rutinske operacije“.

Kako se globalna populacija povećava, sve potrebniji su menadžeri građevinskih i inženjerskih projekata širom sveta da bi ispunili ovaj procvat.

Da li postoji bolje vreme za početak karijere u upravljanju projektima?

Globalno se predviđa da će do 2027. godine poslodavcima biti potrebno skoro 88 miliona ljudi na ovoj poziciji. Inženjerska i građevinska industrija čini 9,7 miliona ovih radnih mesta i predviđa se da će biti vodeći sektor među širokim spektrom projektno orijentisanih industrija.

Postati visoko pozicioniran menadžer projekta zahteva više od obuke za upravljanje projektima, iskustva i sertifikacije. Ličnost takođe igra ulogu. Potrebno je da imaš sledeće karakterne osobine:

 • Fleksibilnost
 • Samopouzdanje
 • Privrženost
 • Proaktivan stav
 • Zdrav razum
 • Pouzdanost

2. Dobra zarada

U svim industrijama, prosečna godišnja plata za projekat menadžera je 112.000 dolara, prema PMI-ovom istraživanju plate. U Srbiji je naravno manje, ali opet značajno veće od proseka.

Prosečna plata project managera u Srbiji je oko 170.000 RSD (1417 EUR) što je duplo više od prosečne plate, a senior projektni menadžer zarađuje oko 222.500 RSD (1.885 EUR).

Nije loše, zar ne?

3. Uticaj

Rukovodioci projekata su uticajni. Što je veći projekat, veći je i uticaj. Pošto su oni lideri u projektnom timu, mogu donositi strateške odluke značajne korisnicima projekta. Na primer, vođe projekata u građevinarstvu može da nadgleda stvaranje zgrada ili struktura koje poboljšavaju zajednicu. Pored toga, mogu uticati na kompaniju tako što će upravljati uspešnim završetkom projekata visokog kvaliteta.

4. Liderstvo

Ako ste rođeni lideri i zainteresovani za poziciju koja vam omogućava da preuzmete odgovornost za velike stvari, onda su projekti pravi put. Kao menadžer projekta, često upravljate velikim ili složenim timom, što može zahtevati da se angažujete sa zaposlenima, delegirate odgovornosti i donosite važne odluke. Iako može biti izazovno i stresno voditi važne projekte, prevazilaženje tih izazova može vam ponuditi ličnu i profesionalnu satisfakcije kada se projekat uspešno završi.

5. Kontinuirana edukacija

Bez obzira što sve može da se nauči kroz iskustvo, ipak je za PM neophodno kontinuirana edukacija. Ipak voditi projekat traži poznavanje metodologije za vođenje projekata, industrije u kojoj se odvija projekat i onih čuvenih menadžerskih veština za vođenje projektnog tima.

Zato je preporuka edukacija i učestvovanje na konferencijama i događajima. Kroz umrežavanje se deli dobra praksa i stvaraju kontakti za budućnost. Takođe naša Akademija projektnog menadžmenta je dobar početak za svakog projektnog menadžera i što se tiče edukacije i što se tiče umrežavanja. Uvek bude puno projektnih menadžera sa teritorije Balkana, Naravno i onih koji žele to da postanu.

Još neke od veština koje možete naučiti samo dok radite na poslovima upravljanja projektima su:

 • Kontrola troškova
 • Upravljanje rizikom
 • Upravljanje zainteresovanim stranama i komunikacija
 • Upravljanje vremenom
 • Tehničke veštine
 • Isporuka projekta
 • Upravljanje nabavkama
 • Upravljanje procesima

A ovo je samo početak. Kada jednom savladate i negujete svoje veštine, nema zaustavljanja. Mnogo toga možete postići!

6. Fleksibilno radno vreme?

Fleksibilkno radno vreme još uvek nije previše zastupljeno kod nas. Ali je u primeni u razvijenim zemljama. Kao menadžer projekta, možda ćete moći da odredite raspored rada koji najbolje odgovara vašem životnom stilu i preferencama. Pošto se rad na upravljanju projektima često zasniva na rokovima, možete izabrati koje radno vreme vam omogućava da budete najproduktivniji. Na primer, možda ćete želeti da radite prvenstveno uveče. Sve dok postižete ciljeve i ispunjavate rokove, postoji šansa da će vam poslodavac dozvoliti da radite kada se osećate najefikasnije i najefektivnije.

7. Bolje komuniciraš

Ništa bez dobre komunikacije. Da biste bili uspešan projektni menadžer, mora da znate da prenesete svoje misli i ideje. I da vas druga strana shvati na pravi način. Dakle, mora stalno da se radi na poboljšanju veštine komunikacije. Ako ste možda već postigli određeni uspeh u tome, to ne mora da znači da će vam biti lako da razgovarate podjednako efikasno i sa programerima i sa dizajnerima. Svaki tim zahteva sopstveni pristup, a vi morate biti u stanju da ga nađete. Ali kada ovladate ovom veštinom, onda je ceo svet vaš. Možete dobiti šta god želite.

8. Izazovi

Menadžer projekta ima veliku odgovornost u koordinaciji rada i upravljanju projektima, a mnogo toga se radi iza kulisa. Međutim, posao menadžera projekta je ključan za organizaciju i dolazi sa sopstvenim skupom izazova. Ako vas motivišu izazovi, rešavanje problema, kreiranje novih procesa i novih rešenja, onda je karijera projektnog menadžera ono što vam treba. Definitivno će izazivati vašu kreativnost.

9. Mogućnost lake promene posla/industrije

Ako dobro naučiš metodologiji upravljanja projektima, onda ćeš znati “šemu” za bilo koji projekat. Bilo koje veličine i iz bilo koje industrije. Znači, imaćeš taj luksuz da vrlo brzo i lako možeš da promeniš firmu, ali i granu industrije. To je nešto što je obično teško uraditi na poslovima koji nisu projektno orijentisani.

Ali veština upravljanja projektima se može preneti u skoro svako okruženje. Sa brzo rastućom potražnjom za menadžerima projekata, promena u industriji bi mogla biti finansijski isplativa.

10. Napredovanje u karijeri

Kao što je ranije pomenuto, mogućnost premeštanja između delatnosti je jedna od prednosti ovog radnog mesta, ali mogućnost napredovanja je najznačajnija. Kako se razvijate, sasvim je logično da možete preuzeti složenije i duže projekte.

Sa dostupnim ulogama kao što su specijalista za upravljanje rizicima na projektu, program menadžer, portfolio menadžer, konsultant i slično, vaša reputacija se može poboljšati a prostor za napredovanje je tu. Naravno, samo ako steknete iskustvo, znanje i veštine u odabranoj industriji. I konstantno radite na sebi.

Upravljanje projektima postoji dosta dugo, ali je pozicija projekta menadžera još uvek prilično nova. Dakle, malo je profesionalaca koji daju dobre rezultate i koji znaju šta treba da urade da bi projekat bio uspešan. Potražnja za projekat menadžerima je velika i najveće kompanije uvek traže profesionalce.

Dakle, ako ste projekt menadžer i kada dođe vreme da promenite posao, dobićete ogroman broj ponuda i moći ćete da izaberete onu koja odgovara vašoj viziji savršenog posla. Naravno, ništa nije besplatno i ako želite da postanete pravi profesionalac, potrebno je da se potrudite. Međutim, ako ste karijerni tip osobe, sigurno će vam se dopasti svet novih mogućnosti koji vam se otvara kada preuzmete poziciju rukovodioca projekta.