10 saveta za izbegavanje preduzetničkog stresa | Project Management Srbija

10 saveta za izbegavanje preduzetničkog stresa

10 saveta za izbegavanje preduzetničkog stresa

10 saveta za izbegavanje preduzetničkog stresa

Preduzetništvo može izgledati kao veoma privlačan put u karijeri. Na kraju krajeva, možete raditi za sebe, po svom rasporedu i baviti se stvarima koje su zapravo vaša strast. Međutim, ovaj poduhvat često može biti stresniji nego što se to na prvi pogled čini. Trka sa rokovima, troškovima i neočekivanim neuspesima, mnoge preduzetnike učiniti anksioznim umesto da uživaju u svojim dostignućima.

Ne dozvolite da ovi strahovi nadmaše vaše preduzetničke ambicije.

Stres je često rezultat visokog nivoa aktivnosti tokom dužeg vremenskog perioda.

Osećamo se preopterećeno i uznemireno jer smo stalno angažovani, što je posebno svojstveno preduzetnicima. Preduzetnici vrlo često osećaju negativne simptome stresa poput anksioznosti, loših navika spavanja, promene težine i drugih zdravstvenih problema.

Ali ne mora da bude tako!

Ako ste preduzetnik ne mora da budete pod konstantnim stresom da biste bili uspešni. Da bismo održali naše mentalno i fizičko zdravlje i bili uspešni na duži rok, ključno je pronaći načine da sprečimo stres.

Identifikacija stresa

Prvi korak je identifikovanje izvora stresa.

  • Da li je vaš stres uzrokovan odugovlačenjem i odlaganjem rokova?
  • Da li vaše navike i stavovi ili lični život doprinose vašem nivou stresa?
  • Da li stres potiče od vaših stavova prema uspehu?

Kada identifikujete izvor, morate pronaći načine da obradite svoj osećaj stresa. Potražite načine da sebi date efikasnu pauzu, tako da možete da napunite baterije i osetite da ste okrepljeni. Evo nekoliko načina na koje se uspešni preduzetnici nose sa stresom i sprečavaju sagorevanje, a koji mogu pomoći i vama.

Rasteretite svoje misli

Važno je pronaći načine da rasteretite misli i oslobodite se posla bar na trenutak. Pronalaženje mira u osnovi znači pronalaženje osećaja za ravnotežu, a to će vam omogućiti da osetite harmoniju sa svetom oko sebe. To je način da smirite svoj um i svoje telo. Vežbe dubokog disanja i meditacija su odlični načini za to, a ove tehnike se mogu praktikovati bilo gde. Meditacija može jednostavno značiti mirno sedenje sa dobrim držanjem i fokusiranje na jednu stvar, često na sam čin disanja.

Cilj je da razbistrite svoj um i da sprečite sebe da budete uhvaćeni u beskrajne misli ili da se fokusirate na nebitne priče koje vam prolaze kroz glavu. Najvažnije od svega, uzdržite se od osuđivanja sebe. Ovo je prilika da bolje razumete i prihvatite sebe.

Započnite dan pozitivnim mislima

Da li vam se dešava da se probudite i osećate stres pre nego što ste uopšte i ustali iz kreveta? Ako vam je ovo poznato, najverovatnije je da ste prethodni dan završili sa osećajem uznemirenosti i napetosti. Kada se probudite preplavljeni negativnim mislima, pokušajte da odvojite nekoliko minuta i sagledate stvari sa vedrije strane.

Fokusirajte se na pozitivne misli i lepa dešavanja u vašem životu. Zatim odvojite nekoliko minuta da zapišete svoje ciljeve za taj dan. Ovo će vam pomoći da razjasnite sebi na šta tačno da se fokusirate tog dana, tako da ostanete produktivni i ne gubite vreme na prebacivanje sa jednog zadatka na drugi.

Napravite listu obaveza

Lista obaveza će vam pomoći da se oslobodite nepotrebnih stvari i pružiće vam osećaj svrhe. Ako se osećate preplavljeni obavezama koje izmiču kontroli, rangirajte svoje obaveze po važnosti i potrudite se da ostanete dosledni listi koju ste napravili. Često kada preduzetnik napravi listu obaveza, otkrije da:

a) Stvari nisu tako loše kao što se čini i

b) Da se vidi kraj brigama

Lista obaveza će vam pomoći da odvojite važne od manje važnih zadataka, a time i da se odlučite na delegiranje nekih od tih zadataka.

Delegirajte ono što možete

Da biste se oslobodili stresa a samim tim bili produktivniji i zadovoljniji važno je da shvatite da ne možete sve i ne morate sve sami. Pokušavajući da upravljate bukvalno svakim detaljem svog poslovanja, u jednom trenutku počećete da osećate da gubite kontrolu  i da ne možete da ispratite sve poslove i obaveze. Ponekad vam treba pomoć, i to je u redu. U stvari, delegiranje zadataka manje važnosti će vam omogućiti da se fokusirate na stvari koje su vam zaista posebno bitne ili koje samo vi možete da završite.

Ponekad ume da bude teško da prepustite zadatke drugima, ali učenje delegiranja je od suštinskog značaja da biste se rasteretili i zadržali svoju energiju i kreativnost za stvari koje su zaista važne. To će vam omogućiti da koristite svoje znanje i energiju na projektima i pitanjima kojima je potrebna vaša puna pažnja. To je jedna od ključnih veština projekt menadžera. Postoji mnogo načina na koje možete angažovati saradnike na poslovima i skinuti deo opterećenja.

Povežite svaku odluku sa svojom osnovnom svrhom

Ostanite fokusirani na svoju veću viziju i zašto volite to što radite. Koji god izazov da se pojavi, povežite svoju odluku sa svojom osnovnom svrhom i strašću i znaćete da ste i dalje na pravom putu, čak i kada je taj put malo teži. Kada dozvolimo da strah i frustracija iz dana u dan prevladaju, gubimo iz vida svoj krajnji cilj i na kraju postajemo još više odvojeni od naše vizije.

Držite perfekcionizam pod kontrolom

Naravno, trebalo bi da date sve od sebe i potrudite se da sve bude savršeno ali ne dozvolite da perfekcionizam ometa vaš napredak. Perfekcionizam često ume da bude veoma iscrpljujući.

Primera radi, preduzetnik je pod stresom i zbog pogrešnog fonta na vizit karti. Naravno, sve je to jako bitno ali prioritet bi trebalo da bude recimo da vaš novi proizvod što pre izađe na tržište.

Sagledajte perspektivu, odredite šta je važno za vaš posao i fokusirajte se na to, umesto da se opterećujete trivijalnim stvarima.

Akcija pobeđuje anksioznost

Anksioznost i stres čine čak i najtalentovanije preduzetnike nesnalažljivim.

Ali postoji rešenje!

Čak i kada je ceo svet protiv vas, nemojte da odustajete već smognite snage i hrabrosti i delujte. Treba da znate da akcija pobeđuje anksioznost. Neverovatno je koliko preduzimanje akcije utiče na mentalno stanje, koliko vas čini odlučnijim, snažnijim i sigurnijim.

Povežite se sa ostalim preduzetnicima

Ponekad samo želite da se izjasnite o problemu ili izazovu i možda osetite empatiju i dobijete korisne povratne informacije od drugih koji su u istoj situaciji. Može vam pomoći ako znate da su i drugi prošli kroz istu stvar, da se to dešava i da niste sami. Prepoznavanje da su se drugi verovatno suočili sa stresnim problemom i ogromnom preprekom može vam pomoći da bolje sagledate neke stvari.

Okružite se preduzetnicima i poslovnim liderima sa kojima se možete povezati i koji vam mogu biti podrška.

Naučite da upravljate tempom – postavite granice

Koliko god da ste strastveni u pogledu uspeha vašeg poslovanja, fizički je nemoguće raditi 24/7. Vi niste mašina, a neprestano angažovanje će dovesti do iscrpljenosti i sagorevanja, a da ne spominjemo da će vam oduzeti kreativnost i ostaviti da se osećate iscrpljeno. Morate naučiti da postavite održiv tempo, a to znači preoznati svoje granice.

Potrebno je da znate kada treba da usporite, a kada možda čak i da odložite obaveze. Ono što je najvažnije, morate znati kada da isključite računar i odete kući. Treba da odvojite vreme za odmor, sport ili druženje.

Pronađite zanimljiv hobi

Zanimljiv hobi je divan način da se odmorite. Radite nešto što volite, posebno nešto praktično što apsorbuje vašu pažnju. Bavljenje hobijem daje vam malo oduška tokom naporne nedelje. Hobi takođe može biti dobar način društvenog angažovanja, van posla.

Dakle, možemo zaključiti da je ključno da izbegavate da sve radite sami.

Vaša dnevna lista obaveza treba da bude realna i dobro izbalansirana. To znači da izbegavate sve što nije važno za taj dan i angažujte svoj tim u vođenju posla. Ne možete uspeti sami, a takođe je i odlična taktika upravljanja stresom.