Projekat: kupovina auto opreme

Sve je projekat

 

Svi pominju projekte. Čak i pevačice folk muzike pominju projekte i kako rade na njima. I to je istina, veliki broj događaja u našem životu je projekat, a da toga nismo svesni. Zato ćemo napraviti paralelu sa stvarnim životom i videti kako se mnogo toga svodi na projekat i upravljanje projektima.

Prvo da razjasnimo šta je projekat. Da bi nešto bilo projekat, mora da zadovolji određene kriterijume. Mora da ima:

  • Početak i kraj,
  • Budžet kojim raspolažemo,
  • Ciljeve koje treba ostvariti i
  • Određene aktivnosti pomoću kojih ćemo ostvariti te ciljeve, i
  • Resurse koje će realizovati te aktivnosti…

 

Ako uporedite sa stvarima koje ste radili u toku života, shvatićete da ste puno puta učestvovali u životnom projektu, a da toga niste bili svesni. Da ste bili svesni da ste u projektu, možda biste se drugačije postavili prema tom projektu, možda biste iskoristili svoje znanje projektnog upravljanja i lakše došli do cilja.

Zato ćemo vam prikazati nekoliko projekata iz života za koje niste ni slutili da su projekti. U svakom slučaju projektno upravljanje ne treba koristiti samo na poslu i poslovnim projektima, nego svuda gde je to moguće. A naročito u životu jer vam pomaže da budete organizovaniji i efikasniji, da pravilno rasporedite resurse, lakše ostvarite ciljeve i potrošite onoliko novca koliko ste predvideli.

Krećemo sa projektom za vozače.

 Auto oprema

Auto oprema je nezaobilazni deo života svakog vlasnika automobila. Dakle, nabavka auto opreme je projekat, bilo da se radi o felnama, patosnicama, auto opremi za čišćenje snega, ili nabavci zimskih guma.

Sve je to projekat.

Auto oprema

Uzmimo na primer nabavku auto opreme u vidu zimskih guma. Država je propisala krajni rok za zamenu letnjih guma i po prvi put je potrebno da imate sve četiri zimske gume. Krajni rok je 1.11.2013, ali zbog toga što je sredina novembra, uzećemo da je krajnji rok naše priče, 1.12.2013. godine. Znači projekat mora biti gotov do tog datuma. Početak projekta je današnji dan. Prva stvar je zadovoljena. Imamo privremeni karakter projekta, imamo početak i kraj.

Napravili smo i predlog budžeta, odnosno odvojili sredstva za nabavku novih guma. Definisali smo kvalitet koji treba da zadovolji izlaz projekta, tj. koje dubine šara treba da budu na gumi, koji proizvođač i slično.

Naravno, konsultovaćemo smo sve zainteresovane strane (žena, muž, deca, svi koji voze auto ili se voze u njemu), tražićemo mišljenje eksperta (pitaćemo prijatelje) da nam kažu koje su se gume najbolje pokazale.

Odredićemo nekoliko aktivnosti koje treba sprovesti:

  • Kontaktirati prodavnice auto opreme da bi dobili cenu za tražene gume.
  • Zakazati kupovinu i zamenu pneumatika.
  • Odvesti auto i izvršiti zamenu

 

Napravili smo back up plan u slučaju da ne možemo izvršiti zamenu guma u toj radnji u vremenu koje nam odgovara. U tom slučaju, pozvaćemo drugu ili prihvatiti rizik i izvršiti zamenu kada budu slobodni termini.

Imamo početak i kraj, ciljeve, budžet, kvalitet, resurse, zainteresovane strane. Kupovina auto opreme ima sve što i pravi projekat, zar ne?

Pa zašto onda ne bi i životnim projektima pristupili kao da su pravi projekti i primenili sva znanja upravljanja projektima? Sigurno ćemo ih tako lakše i brže realizovati.

Šta mislite o tome?