Sortiranje kao važna funkcija u MS Projectu | Project Management Srbija

Sortiranje kao važna funkcija u MS Projectu

Sortiranje kao važna funkcija u MS Projectu

Sortiranje kao važna funkcija u MS Projectu

Kako sortiramo podatke u MS Projectu?

Sortiranje je najjednostavniji način da reogranizujemo prikaz aktivnosti i resursa MS Projecta. Postoje predefinisani kriterijumi sortiranja, a možemo sortirati i prema našim sopstvenim kriterijumima.

Grupisanje nam omogućava da spojimo slične podatke u grupe radi lakšeg pregleda, a flitriranje da bude prikazano samo ono što nas interesuje. Kod opcije Highlight sve je prikazano, a podaci koji nas interesuju su obeleženi drugom bojom. Ove funkcije MS Project-a su važne u određivanju načina na koji se podaci vašeg projekta prikazuju u željenom pogledu odnosno prikazu. Kako vaš projekat raste, raste i važnost ovih karakteristika.

sortiranje u MS Projectu
Sortiranje u MS Projectu

Funkcije: sortiranje, filtriranje i grupisanje

U daljem tekstu, bavićemo se funkcijom sortiranja što je i jedna od tema koje detaljno obrađujemo u okviru


obuke za MS Project.


Promena redosleda sortiranja ne sakriva nijedan od vaših podataka, samo ga postavlja drugim redosledom. Podrazumevano sortiranje za većinu prikaza tabele je rastući ID redosled, odnosno najniži ID broj se pojavljuje na vrhu liste. Većina prikaza, osim prikaza mrežnog dijagrama, može se sortirati, a neki imaju više polja dostupnih za sortiranje.

Sortiranje u MS Projectu

Uopšteno, izaberite prikaz koji želite da sortirate, sa kartice View u grupi Data odaberite opciju Sort i izaberite polje po kome želite da sortirate. Primer:

  • Izaberite kriterijum koji želite by Cost, by Name, by ID

Dobićete rastući (A-Z ili 1–10) redosled ako izaberete jedno od polja u meniju. Izuzetak od ovoga se javlja u prikazima resursa (Resource Sheet). Ako sortirate po trošku (by Cost), prvo se prikazuje najveći trošak.

Ako želite da sortirate podatke u prikazu koji sadrži tabelu, u samoj tabeli je raspoloživo jednostavno sortiranje u bilo kojoj koloni pomoću opcije AutoFilter za sortiranje, kao što je prikazano na narednoj slici.

  • Sort Ascending – sortiranje po rastućem redosledu
  • Sort Descending – sortiranje po opadajućem redosledu
Sortiranje tabele pomoću AutoFiltera
Sortiranje tabele pomoću AutoFiltera

Da biste sortirali aktivnosti ili resurse po drugim kriterijumima, odnosno da biste koristili jedan ili više kriterijuma potrebno je sa kartice View u grupi Data izabrati opciju Sort a zatim jedan od ponuđenih postupaka da biste otvorili okvir za dijalog Sort, kao što je prikazano na narednoj slici:

  • Izaberite opciju Sort By da biste kreirali sopstveni kriterijum
Sortiranje prema određenom (sopstvenom) kriterijumu

Trenutne postavke sortiranja se prikazuju kada se otvori dijalog. Ako želite da informacije sortirate prema sopstvenim kriterijumima odaberite opciju Sort By a zatim u prozoru prikazanom na sledećoj slici izaberite najpre najviši nivo kriterijuma za sortiranje (Sort by) a zatim i jedan od ponuđenih postupaka:

  • Ascending – za sortiranje od najniže do najviše stavke ili
  • Descending – za sortiranje od naviše do najniže stavke

Pored osnovnog, možete primeniti još dva kriterijuma za sortiranje . Za sekundarno i tercijarno sortiranje, izaberite polja sa liste Then By (zatim po) i odaberite rastući – Ascending ili opadajući – Descending , redosled za svako polje.

Sortiranje prema sopstvenom kriterijumu u pogledu resursa

Ako želite da se stavke trajno prenumerišu nakon sortiranja, omogućite tu opciju – Permanently renumber resources.

Za liste aktivnosti, izaberite da li ćete zadržati strukturu okvira.

Sortiranje prema sopstvenom kriterijumu u pogledu aktivnosti

Kada sortirate kombinovani prikaz, svi prozori se sortiraju. To znači da se trake na Gantogramu menjaju kada sortirate prateću listu aktivnosti.

Kada sortirate prikaz kalendara, primetićete samo manje promene. Za vremenske periode kada se trake preklapaju, sortiranje čini razliku, inače, trake su vezane za kalendarski datum i one se, naravno, ne pomeraju.

Ponekad vam sortiranje informacija na drugačiji način pomaže da vidite stvari koje inače niste videli ili čak da bolje rešite problem.

U MS Project-u kao što ste videli možete sortirati projekat iz većine prikaza na skoro bilo koji način na koji želite, a što će vam pomoći da bolje sagledate trenutnu situaciju na projektu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *