Izveštaji u Jiri

Jira izveštaji

Izveštaji u Jira softveru pomažu timovima da analiziraju napredak na projektu, prate probleme, upravljaju svojim vremenom i predviđaju buduće performanse. Oni nude kritične uvide u realnom vremenu za Scrum, Kanban i druge agilne metodologije, tako da se odluke na osnovu podataka mogu donositi. Zato su sastavni deo naše obuke za Jiru.

Jira izveštaji vam pomažu da pratite ciljeve sprinta, detaljno analizirate probleme, upravljate radnim opterećenjem, identifikujete uska grla i na kraju radite pametnije. A sama Jira je jedini softver koji je potreban svakom ozbiljnom Scrum Masteru.

Vrste izveštaja u Jiri

Mnogi izveštaji dostupni u Jiri mogu se podeliti u četiri glavne kategorije:

 • Agilni izveštaji za Scrum timove
 • Agilni izveštaji za Kanban timove
 • Prognoze
 • Analiza problema

Agile izveštaji

Agile izveštaji nude timovima bolju vidljivost projekta. Oni ukazuju na napore, pokazuju napredak, pomažu u procesima planiranja i pomažu timovima da ostanu na pravom putu. Agilno izveštavanje se može vršiti na nivou pojedinca, tima, projekta ili više projekata.

Primeri ovih izveštaja uključuju:

 • Izveštaj o sprintu: Prikazuje listu svih zadataka koji su završeni dok je sprint bio u toku.
 • Burndown Chart: Ovo pokazuje procenjenu količinu posla koji treba obaviti i stvarno obavljen posao.
 • Velocity Report: Pokazuje koliko su ciljevi ispunjeni, pomažući da se predvidi koliko posla može biti obavljeno u budućim sprintovima.
 • Cumulative Flow Diagramm (kumulativni dijagram toka): prikazuje statuse problema tokom vremena. Pomaže da se identifikuju problemi visokog rizika ili nerešeni važni problemi.
 • Izveštaj o verziji: pratite projektovani datum izdavanja za verziju.
 • Epic report: pokazuje napredak ka završetku epica tokom datog vremena.
 • Cycle Time Report: prikazuje vreme ciklusa za proizvod, njegovu verziju ili sprint. Pomaže da se utvrdi da li se podaci iz trenutnog procesa mogu koristiti za određivanje budućeg učinka.
 • Epic Burn Down: pratite projektovani broj sprinteva potrebnih za završetak epa.
 • Release Burn Down: pratite projektovani datum izdavanja za verziju. Pomaže da se nadgleda da li će verzija biti objavljena na vreme, tako da se obavezna radnja može preduzeti ako posao kasni.

Izveštaji o prognozi

Ovi izveštaji nude preglede višeg nivoa koji su korisni za praćenje vremena i upravljanje radnim opterećenjem. Primer su izveštaji o vremenu, koji nude uvid u to koliko je vremena korisnik potrošio na osnovu problema, naglašavajući odstupanja od budžeta i procene raspodele vremena. Da biste na najbolji način iskoristili izveštaje o prognozama, neophodno je koristiti izvorno Jira praćenje vremena.

Primeri ovih izveštaja uključuju:

 • Izveštaj o praćenju vremena: prikazuje originalne i trenutne procene vremena za probleme u trenutnom projektu. Može pomoći da se utvrdi da li se radi na tim pitanjima.
 • Izveštaj o radnom opterećenju korisnika: prikazuje procene vremena za sve nerešene probleme dodeljene korisniku u projektima. Pomaže da se razume koliko je korisnik zauzet, da li je preopterećen ili ima manje posla.
 • Izveštaj o radnom opterećenju verzije: prikazuje koliko je ostalo nerešenog posla po korisniku i po problemu. Pomaže da se razume preostali rad verzije.
 • Izveštaji o analizi problema

Mnogi od izveštaja o analizi problema su dostupni u okviru Jira dashboarda (kontrolna tabla). Izveštaji kao što su „Kreirano“ naspram „Rešeno“, „Vreme rešavanja“ i „Prosečna starost“ mogu da istaknu da li dolazi više posla nego što je tim u stanju da završi, ili da istaknu da li je vaš zaostatak posebno zastareo.

Ova kategorija takođe uključuje neke generičke gadžete kao što su pita grafikoni, jednostepeni grupni izveštaji i izveštaj o problemima, koji su prilagodljivi i mogu biti moćni koliko vam mašta dozvoljava. Primeri ovih izveštaja uključuju:

 • Izveštaj o prosečnoj starosti ticketa: prikazuje prosečnu starost u danima nerešenih problema.
 • Izveštaj o kreiranim i rešenim ticketima: prikažite broj prijavljenih problema u odnosu na broj rešenih problema u datom periodu.
 • Nedavno kreiran izveštaj o problemima: prikazuje broj problema nastalih tokom određenog vremenskog perioda za projekat i koliko ih je rešeno.
 • Izveštaj o vremenu rezolucije: prikazuje prosečno vreme potrebno za rešavanje problema.

Agile izveštaji za Scrum i Kanban timove

2 najbolja izveštaja za Scrum timove

Scrum timovi moraju da sarađuju, postavljaju jasne ciljeve i održavaju fleksibilnost potrebnu za završetak svog posla. Ovo su samo dva od većeg broja gore navedenih Jira izveštaja koji mogu da koriste Scrum timovi kako bi procenili i pospešili svoj napredak.

Izveštaj o sprintu

Izveštaj o sprintu vam daje trenutni uvid u to kako radite u sprintu u smislu napretka i prioriteta. Pokazuje koliko je posla preostalo u odnosu na ono koliko je bilo planirano (procenjeno) na početku sprinta.

Burndown Chart

Možete da vidite da li vaš tim radi na pravim stvarima u pravom redosledu i da li se obim posla promenio. Ovo podstiče razgovore između članova tima i pomaže da se podstakne vlasništvo nad timom, tj. zajednička odgovornost i odgovornost za ukupni uspeh tima. Posebno će vam se dopasti vidljivost promene obima kada je u pitanju retrospektivno vreme ili kada zainteresovane strane počnu da se pitaju zašto posao nije završen.

Brzina sprinta (Velocity Report)

Brzine sprinta (velocity) je zaista koristan parametar za planiranje sprinta. Pruža osećaj obima posla koji ćete verovatno obaviti u predstojećem sprintu, tako da možete odlučiti koliko ćete se posvetiti narednom sprintu.

Ovaj jednostavan grafikon vam omogućava da vidite da li preterujete ili se premalo zalažete, ili da li su vaše procene pogrešne. Siva traka prikazuje planirani broj Story Pointsa u sprintu, a zelena traka prikazuje realizovani broj Story Pointsa. Idealno bi trebalo da budu iste visine.

Velocity Report

Velocity Report vam omogućava da vidite da li se mogu poboljšati procesi ili bi se zahtevi trebali poboljšati kako biste povećali pouzdanost u planiranju sprinta i, shodno tome, doslednije ostvarili svoje ciljeve sprinta.

2 najbolja izveštaja za Kanban timove

Kanban timovima su potrebni izveštaji koji im pomažu da dosledno poboljšavaju svoje tokove posla. Isprobajte ova dva izveštaja da biste Kanban timovima dali prednost u svojoj kompaniji.

Kumulativni dijagram toka (cumulative flow diagram)

Kumulativni dijagram toka je suštinski izveštaj za Kanban timove. Uobičajena zabluda je da, pošto tim vodi Kanban tablu, ne treba da planiraju. Iako Kanban timovi ne planiraju rad u sprintovima kao što to rade Scrum timovi, informacije kao što je vreme ciklusa mogu vam reći koliko je vremena potrebno za završetak posla. Vreme ciklusa je vreme koje je potrebno da se završi deo posla kada je započet.

Cumulative Flow Diagram

Kumulativni dijagram toka pomaže da se ovo vizuelizuje tako što pokazuje vreme u kom statusu su se zadržali taskovi. Svaki status ima svoju boju. Ovo može da istakne uska grla u procesu jednostavnim vizuelnim prikazom – potražite bilo koji od statusa koji zauzimaju neproporcionalno mnogo prostora da biste videli gde se provodi većina vremena.

Nije neuobičajeno da taskovi provode mnogo vremena samo čekajući da se na njima radi. Ovaj izveštaj može pomoći da se identifikuje kada je to slučaj, tako da možete pogledati da li je ovo prihvatljivo kašnjenje ili stvarno usko grlo.

Kontrolni grafikon (Control Chart)

Prikazuje vreme ciklusa za proizvod, njegovu verziju ili sprint. Pomaže da se utvrdi da li se podaci iz trenutnog procesa mogu koristiti za određivanje budućeg učinka.

Da bi brzo identifikovali i eliminisali probleme u toku posla, Kanban timovima je potrebno da razumeju vreme koje troše na svaki problem u određenom statusu. Kontrolni grafikon mapira te podatke tokom određenog vremenskog perioda kako bi odredio vreme ciklusa tima za njihov projekat. Kako se varijansa tog vremena ciklusa smanjuje, tim može bolje predvideti buduće performanse. Kontrolni grafikoni pomažu Kanban timovima da postave dostižne ciljeve i mere uticaj promena ili prelaza procesa.

Jira izveštaji su ključni deo razumevanja i poboljšanja učinka vašeg tima. Oni vam pomažu da maksimalno iskoristite podatke o projektu nudeći dubok uvid u opterećenje tima, produktivnost, napredak i još mnogo toga. Kada odredite kontekst i svrhu onoga što želite da merite, možete početi da generišete smislene izveštaje koji pomažu vašem timu da postigne svoje ciljeve.

Srodne teme:


Obuka za Jiru


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *