Top 10 softvera za agile projekte

Agilni softver za upravljanje projektima

Ovaj softver nudi slične karakteristike kao standardni softver za upravljanje projektima (alatke za praćenje vremena, upravljanje zadacima, izveštavanje o projektu), ali na način koji je optimizovan za agilan rad. Ovo uključuje Kanban table, burn down grafikone, saradnju i razmenu poruka u realnom vremenu, Story Points i User Stories.

Ove funkcije imaju za cilj da omoguće agilnim timovima da bolje sprovode planiranje sprinta, upravljaju promenama u realnom vremenu i povećaju timsku saradnju.

U daljem tekstu biće reči o najboljim alatima za upravljanje Agile projektima zajedno sa najvažnijim detaljima svakog alata. Sve su ovo odlični alati za Scrum Mastera.

Pošto je Agile jedna od najpopularnijih i najtraženijih metodologija za razvoj softvera, ova lista će vam pomoći da se odlučite, odaberete i naučite o agilnom softveru za upravljanje projektima koji se može koristiti u vašem projektu. Suštinski je dosta drugačija od tradicionalnog načina upravljanja projektima pa su i softveri prilagođeni tome.

Wrike

Wrike je softver za upravljanje projektima sa kolekcijom agilnih alata za upravljanje projektima, a alat je pogodan za timove od pet ili više članova. Lako se može konfigurisati i omogućava korisnicima da prilagode tokove posla, kontrolne table i izveštaje.

Jednostavan interfejs omogućava korisnicima da prelaze između Kanban tabli, interaktivnih Gantovih drag and drop dijagrama, prikaza radnog opterećenja kako bi vizualizovali prioritete. Wrike sadrži niz agilnih šablona lakih za korišćenje, prostore za saradnju i povratne informacije, kao i agilno izveštavanje i analitiku. Ostale karakteristike uključuju organizaciju fascikli i automatizovano upravljanje zadacima.

Funkcije softvera Wrike mogu se konfigurisati za potrebe svakog pojedinačnog tima, a alat takođe nudi niz specifičnih rešenja u zavisnosti od tipa tima ili organizacije, uključujući rešenja za marketinške timove i timove za profesionalne usluge.

Karakteristike obuhvataju rezervacije resursa, grafikone opterećenja, upravljanje naporima, prikaz table, praćenje vremena, budžetiranje, proveru, unakrsno označavanje i tokove rada za odobravanje.

Trello

Trello je jednostavan, ali moćan alat za agilno upravljanje projektima. Ako tražite lak ulazak u svet agilnosti, Trello ima jednu od najkraćih kriva učenja i jedan je od najlakših za pokretanje.

Trello nudi fantastičnu fleksibilnost i mnoštvo funkcija po cenama pristupačnijim od mnogih konkurenata. Napravljen je za udaljene timove, što znači da Trello zna sa čime se možete boriti u planiranju Agile projekta i može lako da zadovolji te potrebe.

Trellove radne table, liste i kartice čine lakim realizaciju projekta čak i kada su članovi tima na udaljenim lokacijama. Vizuelne karakteristike takođe olakšavaju ulazak u rad, omogućavajući zaposlenima da povećaju svoju produktivnost skoro odmah.

Istaknute karakteristike

 • Višestruki prikazi projekta: Prebacite se između više prikaza da biste lako videli napredak projekta.
 • Automatizacija: Koristite ugrađene funkcije automatizacije bez koda da biste kreirali pravila, dugmad i komande koje pokreću Trello akcije.
 • Timsko zakazivanje: Podesite stavke akcije kako biste održavali sastanke tima u zadatim vremenskim okvirima i pomogli učesnicima da se osećaju produktivno.

Asana

Asana je platforma za upravljanje projektima koja se može koristiti za agilne projekte. Pomaže timovima da uspeju u svakom projektu tako što ostaju sinhronizovani, ispunjavaju svoje rokove i ostvaruju svoje ciljeve pomoću modela podataka Asaninog radnog grafikona. Širom sveta, timovi svih veličina upravljaju svojim projektima, programima i procesima koristeći ovaj softver.

Asana vam omogućava da vidite svoje podatke u sledećim prikazima: tabla, lista, vremenska linija i kalendar gde možete da skladištite i vizuelizujete informacije o svojim projektima uključujući zadatke, podzadatke, prekretnice, nosioce zadataka, prilagođena polja i još mnogo toga. Korisnici mogu učiniti Asanu jednostavnom ili sveobuhvatnom koliko im odgovara.

Asana u realnom vremenu ima uvid za svaki deo projekata vašeg osoblja, automatizaciju za pojednostavljenje tokova posla, upravljanje radnim opterećenjem, određivanje prioriteta opcija i privatnih poruka. Ovi uvidi pomažu u zaštiti osetljivih razgovora među zaposlenima. Kao rezultat toga, Asana može olakšati rad na daljinu sa Agile strategijom.

Funkcije uključuju table na kojima možete da upravljate zadacima pomoću Kanban kartica, obrasce koji vam pomažu da upravljate zahtevima za rad, informacije o radnom opterećenju vašeg tima, praćenje vremena, odobrenja i izveštavanje.

Istaknute karakteristike

 • Upravljanje timom: Koristite prikaz liste da pokažete članovima tima šta tačno treba da rade i kada.
 • Automatsko zakazivanje: Dodelite posao i postavite rokove radeći sa ugrađenim mogućnostima automatizacije.
 • Projekti označeni bojama: Pogledajte projekte kategorizovane po bojama da biste utvrdili da li su na pravom putu ili bi mogli da dovedu do rizika kompanije.
 • Mobilne i desktop aplikacije: Desktop i mobilne aplikacije omogućavaju sinhronizaciju rada na različitim uređajima radi bolje vidljivosti.

Nifty

Ako morate da koristite manje da biste uradili više, Nifty će biti fantastična opcija. Možete da kreirate vremenske okvire, dodate statistiku prodaje da biste pratili vrednosti u realnom vremenu, razgovarate sa radnicima, pravite dokumente, dobijate izveštaje o projektima, rešavate IT probleme, pa čak i upravljate klijentima — sve u okviru jednog pogodnog softvera. Nifty omogućava korisnicima da poboljšaju sve delove svojih radnih dana i procesa, pomažući im da urade više i efikasnije sarađuju sa drugima.

Istaknute karakteristike

 • Praćenje vremena: Ugrađeni uređaj za praćenje vremena prikazuje evidentirane sate svakog člana tima po projektu ili zadatku.
 • Više prikaza: Pet različitih opcija prikaza omogućava korisnicima da vide kontrolne table na najintuitivnije i najpoželjnije načine.
 • Diskusije o projektu: Projektne diskusije izazivaju inspiraciju, olakšavaju saradnju i omogućavaju prikupljanje povratnih informacija.
 • Obrasci za povratne informacije: Menadžeri projekta mogu da naprave obrasce za prikupljanje mišljenja, praćenje korisničkih problema i evidenciju zahteva za funkcijama.

JIRA

Bez sumnje, Atlassian JIRA softver je jedan od najboljih alata za upravljanje projektima koje koriste Agile timovi. Ako ne i najbolji.

Idealan je za većinu kancelarija, uglavnom za IT profesionalce koji rade u zajedničkom okruženju. Karakteristike alata su:

 • Prilagodljive Scrum table koje mogu da se uklope u tok rada vašeg tima. Ove Scrum table se koriste za vizuelizaciju celog posla u sprintu
 • Fleksibilne Kanban table
 • Izveštavanje koje prikazuje sliku sprinta u realnom vremenu uz pomoć burn down grafikona, izveštaja o sprintu, kumulativnog dijagrama toka, velocity grafikona i ostalo.
 • Prilagođeni filteri
 • Integracije alata za programere
 • 1000+ dodataka
 • Bogati API-ji
 • Mobilne aplikacije koje obezbeđuju nesmetan tok posla
 • Prilagodljivi tokovi posla

Prednosti:

 • Veoma je proširiv i izuzetno prilagodljiv prema potrebama vašeg projekta
 • To je zreo i dokazan proizvod koji koriste hiljade velikih kompanija širom sveta. Dakle, ima veliku i aktivnu zajednicu
 • Mnoge gotove karakteristike donose dugoročne koristi projektu
 • Veoma korisno za početnike jer je jeftino za male timove

ClickUp

ClickUp je veoma prilagodljiv alat za agilno upravljanje projektima koji vam omogućava da kreirate prilagođene prikaze. Ovaj agilni alat za upravljanje projektima nudi sveobuhvatno upravljanje vremenom i zadacima i omogućava timsku saradnju između poslovnih jedinica. Ova aplikacija vam pomaže da dodelite posao i rešite komentare u zadacima. Pomaže vam da postavite prioritete za posao bez ikakvih problema.

Ovaj alat ima besplatan plan koji nudi 100MB skladišta i neograničene korisnike. ClickUp je osnovan 2017. godine, ali je dovoljno napredan da ponudi sve zahteve projektnih menadžera. Ima trenutna obaveštenja putem e-pošte i radne površine, izvozi izveštaj u Excel i CSV i može da se sinhronizuje sa Google kalendarom. Takođe nudi prevlačenje i ispuštanje, prilagođene izveštaje i praćenje vremena, kao i strogu bezbednost sa AES-256 i 2FA enkripcijom.

Karakteristike:

 • Prilagodljivi zadaci: Ovaj agilni softver za upravljanje projektima ima 35 ClickApps za prilagođavanje upravljanja zadacima. Pomaže vam da dodate podatke prilagođenog polja, dodelite tačke sprinta i još mnogo toga. Takođe možete koristiti njegov filter i trenutno locirati određene zadatke i sortirati poslove po projektu.
 • Lako sarađujte: možete lako da sarađujete sa svojim timom i radite na agilnim projektima u realnom vremenu. Omogućava vam da vizuelizujete svoj rad kroz različite prikaze kao što su tabla, lista, kalendar, dokument i grafikon.
 • Izveštavanje u realnom vremenu: ClickUp nudi izveštaj o zadatku na dnevnoj bazi praćenjem napretka projekta u realnom vremenu sa radnim opterećenjem i prikazima okvira. Možete postaviti prekretnice, meriti ciljeve i pregledati automatske aktivne izveštaje koje pokreće mašinsko učenje.
 • Integracije: ClickUP se integriše sa ClickApps, GitLab, Webhooks, Slack, GitHub, Figma, Everhour i Dropbox.
 • Šabloni: Možete da kreirate projekte sa unapred napravljenim šablonima za inženjering i proizvode, ljudske resurse i zapošljavanje, finansije i računovodstvo, IT, marketing i još mnogo toga.
 • Ostale karakteristike: ClickUp nudi bele table za zgodnu timsku saradnju, /slash komande i automatizaciju. Takođe uključuje golove, bele oznake, podsetnike i proveru.

Smartsheet

Smartsheet je alat za saradnju osnovan 2000. godine za agilno upravljanje projektima. To je platforma koja vašem poslovanju nudi veliku brzinu. Možete bolje i brže da uskladite i izvršite procese, a nudi i jeftino uključenje. Možete da izvozite svoje izveštaje u PDF, HTML, Excel i CSV i primate trenutna obaveštenja putem e-pošte i radne površine.

Ima statuse upravljanja projektom kao što su čekanje, u toku, nije započeto, završeno i otkazano. Smartsheet nudi bezbednost, upravljanje korisnicima, jednokratnu prijavu i AES-256 i TLS 1.2 šifrovanje. Omogućava automatizaciju radnji koristeći jednostavna pravila i pojednostavljuje planiranje budžeta. Pored toga, njegov besplatni plan nudi 500 MB skladišnog prostora i podržava jednog korisnika.

Karakteristike:

 • Ostanite na pravom putu: ima standardizovane ključne elemente projekta koji vam omogućavaju da svoje agilne projekte držite na pravom putu. Smartsheet uključuje skalabilne opcije pogodne za svakog pojedinca. Štaviše, bez napora se povezuje sa ekosistemom vaše kompanije.
 • Vidljivost u realnom vremenu: Ovaj agilan alat za upravljanje projektima nudi metriku u realnom vremenu, ažurirane informacije o svim zadacima i sažeti napredak projekta sa zbirnim planovima. Možete da vizuelizujete svoj projekat kroz Gantt, Card, Grid i Calendar prikaze, osim toga, dobijate moćnu analitiku i izveštavanje.
 • Integracije: Integriše se sa DocuSign, AWS, Workplace, Salesforce, Slack, Webek, Microsoft, Brandfolder i Tableau.
 • Unapred napravljeni šabloni: Dobijate šablone za građevinarstvo i inženjering, zabavu i ugostiteljstvo, tehnologiju, finansije i još mnogo toga.
 • Ostale karakteristike: Smartsheet nudi bezbedne, skalabilne, objedinjene, prilagođene korisnicima, prilagodljive, bezbednosne i automatizovane tokove posla, kontrolu i saradnju.

Zoho

Zoho je popularan alat za upravljanje projektima zasnovan na oblaku. Sa mnoštvom funkcija za upravljanje projektima, može vam pomoći u vašim radnim tokovima razvoja Agile softvera. Zoho sam po sebi može da postavi osnovu za osnovne funkcije kao što su time sheet-ovi, Gantov grafikon i korišćenje resursa. Ali za osnovni Scrum rad, kao što je planiranje i praćenje sprinta, moraćete da preuzmete Zoho Sprint.

Postoje i Zoho aplikacije za fakturisanje, upravljanje ljudima, analitiku i CRM. U suštini, u trenutku kada morate da izađete iz bilo koje vrste toka posla, Zoho traži od vas da preuzmete drugu aplikaciju. Agile softverske karakteristike :

 • Gantovi grafikoni
 • Projektno planiranje
 • Ćaskanje, feed i forum za komunikaciju
 • Izveštaji o zadacima
 • Integracije za praćenje grešaka

Plaky

Kao besplatna onlajn platforma za upravljanje projektima, svestranost Plaky platforme čini Plaky odličnim alatom za Agile timove. Olakšava podešavanje Sprint-a, imajući intuitivan i gladak proces kreiranja zadataka. Da bi olakšao trenutne povratne informacije, Plaky nudi pominjanja u komentarima i obaveštenja e-poštom i u aplikaciji o svim promenama u zadatku.

Takođe možete uvek da pogledate dnevnik aktivnosti da biste videli hronološki spisak svih promena. Ako više volite Kanban okvir, Plaky takođe nudi prikaz Kanban table za rad. Nudi mnoštvo funkcija i šablona za bilo koji broj korisnika, čak i sa svojim besplatnim planom, uključujući podršku 24/7. Timovi sa malim budžetom će definitivno ceniti Plaky jer mogu dobiti potpuno funkcionalan alat sa svim osnovnim karakteristikama bez troškova.

Hygger

Hygger je zanimljiva alternativa nekim od većih imena na tržištu, pružajući sve očekivane funkcionalnosti Agile alata, sa malo ili bez nedostataka. S obzirom da je to relativno nepoznat alat, bićete iznenađeni funkcionalnostima koje Hygger nudi.

To je Agile alat sa ugrađenim prioritetima za Agile timove. Fokusira se na to da vam pomogne da odredite prioritete projekata. Da bi vam pomogao da započnete svoje projekte, Hygger nudi širok spektar šablona, grupisanih prema oblastima rada kao što su dizajn, HR, upravljanje projektima itd.

U Hygger-u možete komunicirati sa svojim saradnicima putem komentara, što je prilično uobičajeno za PM alat. Prepoznaje važnost određivanja prioriteta i daje vam sve alate koji će vam pomoći u tome. Možete da odredite prioritet zadataka na 6 različitih načina, koristeći:

 • Ajzenhauerovu matricu,
 • Matricu vrednosti naspram napora,
 • Matricu vrednosti naspram rizika,
 • ICE,
 • RICE ili
 • Ponderisano bodovanje.

Sve što treba da uradite je da prevučete i otpustite zadatak na mesto na tabli da biste označili njegov prioritet.

Kao što vidite, ne postoji jedan standardni alat za agilno upravljanje projektima koji radi za svaku organizaciju. Svaki alat ima svoje prednosti i nedostatke i radiće drugačije za kompaniju u zavisnosti od potreba krajnjeg korisnika, ciljeva kompanije, ciljeva projekta i ljudi koji koriste softver.

Zbog toga je dobro probati softver kroz besplatnu probnu verziju. Ohrabrite članove vašeg tima da koriste alat i vide da li je u stanju da odgovori na njihove zahteve i bolne tačke.