Kako jedan freelancer može da poboljša nivo produktivnosti

Kako jedan freelancer može da poboljša nivo produktivnosti?

 

Prema statistikama, u Srbiji trenutno radi preko 100.000 freelancera, a možemo očekivati da će ova brojka porasti narednih godina, s obzirom na pogodnosti koje freelance život pruža. Tu svakako spadaju udobnost rada od kuće i fleksibilnost u pogledu dnevnog rasporeda, kao i pristup inostranom tržištu i raznovrsne poslovne mogućnosti, dostupne svakom ko poseduje računar sa internet konekcijom.

Međutim, freelanceri su ipak prepušteni sami sebi. Izazovi kao što su komunikacija sa zahtevnim klijentima, kasne uplate, ili pak nedostatak socijalizacije u toku radnog vremena zahtevaju prilagodljivost i istrajnost. Uz to, prokrastinacija i svakodnevne distrakcije koje su u kućnoj atmosferi sveprisutne mogu ozbiljno naškoditi vašem uspehu.

Ipak, postoje efektni načini da poboljšate nivo produktivnosti i naučite se radnoj disciplini, čak i kada nemate šefa koji vas nadgleda preko ramena.

Napravite plan i zapisujte zadatke

Uspostavite svoje radno vreme (npr. od 10h do 16h) i rutinu koja vam odgovara, jer je to jedini način da odvojite posao od privatnog života. Trudite se da ne radite ništa stihijski, već sa jasnim planom, kao da ste zaposleni u kancelariji. Iako nemate nadređenog kojem morate da odgovarate, nužno je da razumete da su ovde posledice zabušavanja ili neefikasno iskorišćenog radnog vremena još opasnije, jer u freelancingu visina i stabilnost primanja zavisi isključivo od vašeg truda i posvećenosti.

Zapišite svaki zadatak koji je pred vama, kao i rok koji morate da ispoštujete. Jasan i pregledan uvid u količinu posla omogućuje vam da savladate veštinu prioritetizovanja i da bolje organizujete svoj dan. Umesto multitaskinga, pokušajte sa monotaskingom: usredsredite se na pojedinačne zadatke umesto da pažnju rasipate na više strana i lagano precrtajte redom zadatke sa liste. Ne samo da ćete biti produktivniji, već ćete imati i jasniji uvid u količinu posla koju ste završili.

Savladajte veštinu upravljanja vremenom

Da li brzo odlutate kada krenete sa radom ili vam vreme proleti bez da ste uradili značajan deo posla? Vrlo je moguće da vam nedostaje koncentracije ili motivacije za rad. Zato je bitno da naučite da upravljate vremenom. U tome će vam umnogome pomoći veština upravljanja projektima gde ćete naučiti da velike zadatke podelite na manje i da za svaki od njih definišete rokove i dogovorne osobe.

Tako ćete posao podeliti na manje delove i lakše upravljati vremenom, pri čemu vam dodatne može pomoći Pomodoro tehnika koja je popularna kako među studentima koji imaju problema sa učenjem, tako i među radnicima koji žele da urade više za manje vremena. Suština Pomodora je u poštovanju jasno struktuiranih vremenskih odsečaka koji vas primoravaju da se fokusirate na jedan specifični zadatak. Vreme provedeno na jednom fragmentu posla iznosi 25 minuta, a potom imate pravo na 5 minuta pauze. Nakon trećeg ovakvog ciklusa, imate pravo na dužu pauzu, između 20 minuta i pola sata. 

Ukoliko u toku ovih kratkih pauza ne želite da izgubite nit sa poslom, nemojte se odvajati od računara, već popijte kafu u vašoj kućnoj kancelariji ili pregrizite nešto na brzinu. Postoje i korisni gedžeti koji vam mogu pomoći, poput USB grejača za kafu ili modernih uredjaja za konzumaciju duvana, kod kojeg ne dolazi do oslobađanja klasičnog duvanskog dima. Duže Pomodoro pauze iskoristite da protegnete noge, odvojite se od radnog prostora i razbistrite misli.

Uklonite distrakcije i stvorite svoju radnu zonu

Umesto što prokrastinirate gledajući svako malo u telefon ili čak držite otvoren Facebook u pozadini, pokušajte da eliminišete sve što vam odvlači pažnju. Klasičan kamen spoticanja čine i televizija, kućni poslovi koji vas čekaju, pa čak i vaši ukućani. Zato je veoma važno da dizajnirate svoj radni prostor u kojem ne postoje ovakvi ometajući faktori. Kada budete uređivali svoj radni kutak, vodite računa da imate dovoljno prirodnog svetla, prijatnu sobnu temperaturu, nekoliko biljaka i što je najvažnije – izolujte se od buke i ostatka vašeg doma. Takođe, studije su pokazale da umirujuće plava i zelena boja mogu podstaći nivo produktivnosti, pa nije loše da razmotrite upravo te nijanse prilikom krečenja.

Oduprite se želji da otvorite više različitih tabova u vašem pretraživaču, pogotovo ako su u pitanju socijalne mreže. Ukoliko koristite Chrome pretraživač, postoje i korisne ekstenzije poput StayFocusd koja ograničava pristup na sajtovima koji jedu vaše vreme, a od kojih ste maltene postali zavisni. Takođe, pokušajte da razdvojite ličnu komunikaciju od poslovne.

Ideja o zarađivanju novca sa bilo koje lokacije postaje sve popularnija, kako u Srbiji, tako i u svetu. Stručnjaci predviđaju da će u budućnosti freelanceri postati primarna radna sila, potiskujući tradicionalne okvire poslovanja. Ukoliko planirate da se bavite takvim tipom posla, imajte u vidu gorepomenute izazove i predupredite teškoće prateći naše savete za bolju produktivnost.