Projekat Svetsko prvenstvo u Kataru 2022 | Project Management Srbija

Projekat Svetsko prvenstvo u Kataru 2022

Projekat Svetsko prvenstvo u Kataru 2022

Projekat Svetsko prvenstvo u Kataru 2022

Projekat Katar 2022

Još u decembru 2010. godine bivši predsednik FIFA Sep Blater najavio je da će Katar biti domaćin Svetskog prvenstva 2022. godine, što je izazvalo veliko slavlje na ulicama Dohe.

Dvanaest godina nakon odluke FIFA-e da Kataru dodeli pravo domaćina Svetskog prvenstva, turnir je tu. Po prvi put u svojoj 92-godišnjoj istoriji, Svetsko prvenstvo je stiglo na Bliski istok što ga čini najvećim sportskim događajem ikada održanim u regionu.

Zemlje domaćini Svetskog prvenstva oduvek su trošile milione, pa čak i milijarde dolara kako bi unapredile infrastrukturu i razvile stadione, kako bi odgovarale globalnom i jedinstvenom događaju kao što je Svetsko prvenstvo. Naravno, i kako bi Svetsko prvenstvo predstavile navijačima iz celog sveta na najbolji mogući način. Tako da je ovo bio vrlo ozbiljan projekat koji su domaćini organizovali na savršen način, poštujući sva pravila najbolje metodologije za upravljanje projektima.

Katar je u ovaj projekat uložio bogatstvo i učinio ga najskupljim Mundijalom ikada organizovanim. Pokrenut je najveći infrastrukturni projekat u istoriji Svetskog prvenstva kako bi osigurali da stadioni, saobraćajne veze, aerodromi i smeštajni objekti budu spremni na vreme za veliki početak.

Nemoguće je utvrditi tačne troškove za organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu. Ali  je svakako izvesno da je to najskuplje od svih Svetskih prvenstava održanih od prvog 1930. godine. Po nekim procenama, trošak njegove organizacije bi mogao biti čak i veći od svih prethodnih zajedno, a bilo ih 21.

Prema različitim stručnjacima i izveštajima, troškovi prelaze 220 milijardi dolara odnosno 209 milijardi evra i mogli bi da budu još i veći.

Da to stavimo u kontekst, najskuplja svetska prvenstva ranije su bila turnir 2014. godine u Brazilu i 2018. godine u Rusiji. Oba su koštala pojedinačno manje od 15 milijardi dolara. Katar je potrošio više nego bilo koja druga zemlja domaćin Svetskog prvenstva ikada i to ne za malo, već za stotine milijardi dolara.

Ukupni troškovi održavanja nedavnih FIFA Svetskih prvenstava u milijardama dolara prema statistici Front Office Sports-a:

 • FIFA Svetsko prvenstvo 2022. god. Domaćin Katar – 220
 • FIFA Svetsko prvenstvo 2018. god  Domaći Rusija – 11,6
 • FIFA Svetsko prvenstvo 2014. god  Domaći Brazil – 15
 • FIFA Svetsko prvenstvo 2010. god  Domaći Južna Afrika – 3,6
 • FIFA Svetsko prvenstvo 2006. god  Domaći Nemačka – 4,3
 • FIFA Svetsko prvenstvo 2002. god  Domaći Južna Koreja i Japan – 7
 • FIFA Svetsko prvenstvo 1998. god Domaći Francuska – 2,3
 • FIFA Svetsko prvenstvo 1994. god Domaći Sjedinjene Američke Države – 0,5

Troškovi uključuju potrošnju na infrastrukturne projekte. Vrednosti koje nisu prilagođene inflaciji – od aprila 2022. godine.

Nijedna od ovih cifara nije ni blizu procenjenoj ceni Svetskog prvenstva u Kataru, koje je bez sumnje najskuplje Svetsko prvenstvo u istoriji.

Američka konsultantska kuća za sportsko finansiranje Front Office Sports procenila je troškove od 220 milijardi dolara, dok Hasan Al Thavadi, šef katarskog tela zaduženog za organizaciju turnira, kaže da će troškovi infrastrukture od kada je zemlja nagrađena turnirom premašiti 200 milijardi dolara.

Razlog za neizvesnost je taj što je ogromna većina milijardi koje je katarska vlada potrošila uoči turnira na nefudbalsku infrastrukturu, kao što su novi sistem metroa, međunarodni aerodrom, novi putevi, oko 100 novih hotela i sadržaji za slobodno vreme.

Veliki deo te investicije deo je šireg projekta javnih investicija zalivske države, poznatog kao Katarska nacionalna vizija 2030.

Katar kao mala zemlja sa manje od 3 miliona ljudi, u početku nije imala infrastrukturu da se nosi sa ovim prilivom. Ali tokom protekle decenije izgradila je puteve, dodala nove sobe hotela i apartmana i uredila postojeće aerodrome dok se pripremala da ih ponovo otvori.

Na šta je sve Katar potrošio novac?

Ukupni izdaci koje je platio Katar su zapanjujući, ali otkriti na šta je tačno novac potrošen nije egzaktna nauka.

Stadioni za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru

Od osam stadiona na kojima se igraju utakmice, sedam je izgrađeno od nule za Katar 2022. Prema Sky News, troškovi izgradnje stadiona iznosili  su 6,5 milijardi dolara. Međunarodni stadion Khalifa je već postojao, ali je za potrebe svetskog prvenstva renoviran 2014. godine što ga čini najjeftinijim delom celokupnog projekta Svetskog kupa u Kataru.

Svih osam stadiona nalazi se u srcu Katara, a većina je udaljena 25 kilometara od glavnog grada Dohe, dok je najudaljeniji stadion na 46 km od Dohe.

Stadion Al Bayt

Stadion Al Bayt se nalazi u Al Khoru i najudaljeniji je od osam stadiona. On je od centra Dohe udaljen 46 km. Stadion je otvoren 30. novembra 2021. godine, a trošak za izgradnju stadiona Al Bayt iznosi 847 miliona dolara.

Kapacitet stadiona je 60.000 mesta.

Stadion Al Bayt


Stadion Lusail

Stadion Lusail se nalazi u mestu Lusail City. Otvoren je 2022. godine, a trošak izgradnje stadiona Lusail  iznosi 767 miliona dolara.

Kapacitet stadiona je 80.000 mesta.

Stadion Lusail


Education City  stadion

Education City  stadion se nalazi u mesu Al Rayyan. Otvoren je juna 2022. godine, a trošak izgradnje Education City  stadiona iznosi 700 miliona dolara.

Kapacitet stadiona je 40.000 mesta.

Education City  stadion


Al Janoub stadion

Stadion Al Janoub se nalazi u mestu Al Wakrah. O njemu smo već pisli u tekstu 5 najinteresantnijih sportskih projekata. Otvoren je 16. maja 2019. godine, a trošak izgradnje Al Janoub stadiona iznosi 572 miliona dolara.

Kapacitet ovog stadiona je 40.000 mesta.

Al Janoub stadion


Stadion Ahmed Bin Ali

Stadion Ahmed Bin Ali se nalazi u mesu Al Rayyan. Otvoren je 18. Decembra 2020. godine, a trošak izgradnje stadiona Ahmed Bin Ali je 360 miliona dolara.

Kapacitet ovog stadiona iznosi 40.000 mesta.

Stadion Ahmed Bin Ali


Stadion Al Tumama

Stadion Al Tumama se nalazi u samoj Dohi/ Al Thumama. Otvoren je 22. Oktobra 2021. godine, a trošak izgradnje stadiona Al Tumama je 342 miliona dolara.

Kapacitet stadiona je 40.000 mesta.

Stadion Al Tumama


Stadion 974

Stadion 974 se takođe nalazi u Dohi/ Ras Abu Aboud. Datum otvaranja stadiona je 30. novembar 2021. godine, a trošak izgradnje ovog stadiona nije poznat.

Kapacitet stadiona je 40.000 mesta.

Stadion 974


Međunarodni stadion Khalifa

Međunarodni stadion Khalifa u mestu Al Rayyan. Stadion je renoviran za potrebe Svetskog prvenstva i ponovo otvoren maja 2017. godine. Trošak renoviranja međunarodnog stadiona Khalifa procenjuje se na 78-315 miliona dolara.

Kapacitet stadiona je 40.000 mesta.

Međunarodni stadion Khalifa


Za sisteme za hlađenje na svim osim jednog od osam stadiona koji se koriste na Svetskom prvenstvu se kaže da su dramatično povećali troškove izgradnje, pošto su dizajneri postavili tehnologiju koja bi za igrače, navijače i same terene za Svetsko prvenstvo održavala najoptimalniju odgovarajuću temperaturu.

Trava koja se koristi na terenima za Svetsko prvenstvo uzgajana je u specijalnim rasadnicima korišćenjem uvezenog semena trave. Zahteva da se održava na hladnom i dobro zaliva kako bi ostala u dobrom stanju za fudbal usred sušne katarske klime.

Nakon događaja, delovi stadiona će biti dekonstruisani i donirani drugim zemljama, a zgrade prenamenjene u prostore za škole, prodavnice, kafiće, sportske objekte i zdravstvene klinike. Jedan od stadiona, stadion 974, izgrađen je korišćenjem recikliranih kontejnera za transport i biće u potpunosti demontiran i uklonjen.

Pored novca potrošenog na izgradnju ili preuređenje osam stadiona Svetskog prvenstva, ogromne sume novca su potrošene i na smeštaj, uključujući privatna ostrva, vile, apartmane i hotele.

Samo u Dohi, više od 15 milijardi dolara potrošeno je na smeštajni kompleks poznat kao The Pearl, dok je 36 milijardi dolara potrošeno na metro u Dohi.

Mala veličina Katara predstavljala je izazov za organizatore, koji su se okrenuli i netradicionalnom smeštaju, uključujući brodove za krstarenje, pustinjske kampove i servisirane stanove za smeštaj navijača.

Lusail City

Još jedan impozatan podatak je i da je ceo grad izgrađen oko stadiona Lusail. Lusail City ima 22 hotela i dovoljno smeštaja za oko 250.000 stanovnika, kao i tematski park, dve marine i dva terena za golf. Grad Lusail je dobio ime po al wassail, cvetnoj biljci koja raste u izobilju u tom području. Smešten u južnom delu opštine Al Daayen, Lusail City je prvi zeleni grad u Kataru. To je ujedno i najveći razvoj te vrste u zemlji do sada.

Smešten oko 23 kilometra severno od Dohe, grad je dostupan preko autoputa Lusail. Crvena linija metroa u Dohi takođe omogućava direktan pristup gradu. Međunarodni aerodrom Lusail City nudi letove do i sa raznih destinacija na Bliskom istoku i širom sveta. Glavni avioprevoznik Qatar Airways obavlja letove sa međunarodnog aerodroma Lusail City. Međunarodni aerodrom Hamad nalazi se na oko 32 kilometra od Lusail City.

Tramvaj Lusail će obezbediti efikasan javni prevoz po gradu. Tramvaj će se protezati 28 kilometara i imati 28 vozova i 3 linije. Biće 25 stanica, od kojih će 4 biti locirane u Marinskom okrugu. Tramvaj će takođe povezivati Lusail sa Dohom preko metro veze.

Evo još nekoliko interesantnih podataka u vezi Svetskog prvenstva u Kataru kroz cifre

 • Oko 3 miliona karata što čini skoro sva dostupna mesta prodato je do sredine oktobra.
 • 17 milijardi dolara je očekivana ekonomska dobit od domaćinstva Svetskog prvenstva za Katar.
 • 31.123 je broj raspoloživih hotelskih soba. Od kojih je 80% rezervisala FIFA za igrače, goste i zvaničnike.
 • Katar je izgradio 100 hotela i servisnih apartmanskih kula uoči Svetskog prvenstva.
 • Dostupna su 3 broda za krstarenje koji služe kao plutajući hoteli, pružajući hiljade dodatnih soba. Cene počinju od 470 dolara po noći, a za rezervaciju se primenjuje minimum od dve noći.
 • Na raspolaganju je i 1.000 modernih šatora na veštačkom ostrvu u blizini Dohe, za boravak nekih navijača i obožavaoca fudbala, u duhu koji odiše vibracijama Fire Festivala .
 • 0 dolara – troškovi pristupa metrou i autobusu, između 10. novembra i 23. decembra, za one sa Hayya karticom – identifikacijom navijača koja omogućava vlasnicima ulaznica ulazak u Katar i na stadione.

Uz malu pomoć svojih suseda Katar je obezbedio i:

 • 140.000 je broj soba i to 115.000 u hotelima i 25.000 u stanovima za iznajmljivanje—dostupnih u Dubaiju, gde se očekuje da će boraviti mnogi ljubitelji fudbala.
 • 500 je broj dnevnih letova koji će omogućiti navijačima da „putuju“ u Katar na utakmice iz susednih zemalja kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman i Saudijska Arabija.

Katar je prva bliskoistočna zemlja koja je domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu i bez sumnje uložila je velika sredstva u infrastrukturu za smeštaj miliona navijača koji su posetili zemlju tokom prethodnih nekoliko nedelja. Ovaj turnir je tako postao najskuplji svetski kup u istoriji fudbala.