Zašto MS Project | Project Management Srbija

Zašto MS Project

Zašto MS Project

Zašto MS Project

MS Project

Poznajete metodologiju upravljanja projektima i imate dobru osnovu da budete savršen projektni menadžer.

Ali da li je to zaista i dovoljno? Da li je metodologija dovoljno i da li u današnje vreme može bilo šta ručno da se radi?

Ipak osećate da vam nešto nedostaje, posebno kada je u pitanju upravljanje dugotrajnim, složenim i komplikovanim projektima. Previše vremena i energije trošite na ručno planiranje, praćenje i kontrolu aktivnosti.

Stalno se susrećete sa gubicima resursa, nedostatku u kapacitetima resursa i različitim zahtevima za izveštavanjem.

Osećate pritisak i nalazite se pod konstantim stresom.

Vreme je da napravite korak dalje i svoje projekte planirate i ažurirate u specijalizovanom softveru za upravljanje projektima MS Project-u.

Proverite zašto je MS Project softver koji treba koristiti ako želite da efikasno upravljate projektima i saznajte kako će vam naš trening za MS Project drastično olakšati vođenje projekata.

Resursi na projektima

Veliki izazov u upravljanju projektima je planiranje i upravljanje resursima na projektu. Ali isto tako pravilno planiranje resursa pomaže kompanijama da postignu optimizaciju resursa i njihovo efikasno korišćenje. Svaka kompanija teži da postigne svoje ciljeve sa što manje napora. Ako znate šta vam je potrebno da projekat bude uspešan imaćete efikasno planiranje i ekonomično korišćenje raspoloživih resursa.

MS Project će vam omogućiti da prepoznate rezultat uspešnog planiranja i upravljanja resursima. Jedan aspekt efikasnog rada sa resursima je razumevanje kako broj resursa koji dodelite da radi na aktivnosti utiče na trajanje te aktivnosti. Naravno, jasno je i da resursi dodaju troškove projektu. Svako njihovo angažovanje košta i direktno utiče na konačni budžet projekta. Ispravno planiranje troškova i kontrola troškova tokom trajanja projekta benefit je svakog uspešnog menadžera projekta.

Ažuriranje projekta

Realnost je, takođe, da trenutak kada se projekat našao u „nevolji“ nije lako prepoznati i definisati, a problemi koji se, naizgled, čine očiglednim postanu mutni u trenutku kada se pojave. Zato je praćenje napretka projekta važan deo projektnog menadžmenta.

Znanje kada i na koji način intervenisati je presudno za sveukupni uspeh projekta, pa i sveobuhvatno uspešno poslovanje bilo koje organizacije. Kao menadžeru projekta, najvažnije je da beležite stvarno stanje projekta, odnosno realno stanje na terenu. Da biste napravili dobru procenu napretka projekta, potrebno je da poredite trenutno izvršenje sa prvobitnim, inicijalnim planom.

MS Project podržava različite nivoe praćenja detalja na projektu, a naši saveti za ažuriranje projekta će vam sigurno pomoći da svoj projekat održite na pravom putu.

Varijacija – odstupanje od početnog plana

Jedan od načina da pratite i kontrolišete projekat je da pratite razlike između inicijalnog plana projekta i onog što se stvarno dešava. U svetu kontrole projekta upravo je varijansa ta razlika između onoga što se očekuje i onoga što se stvarno postiže.

Jedna od prednosti MS Projecta, svakako je praćenje stvarnog rada i troškova kao i njihovo upoređivanje sa inicijalnim planom projekta. MS Project, kroz kombinovaje različitih pogleda i tabela,  olakšava vam da na vreme uočite odstupanja i podesite preostali deo plana vašeg projekta.

Status projekta u tri klika

Varijansu možete posmatrati i na nivou celog projekta kroz statistiku projekta. U tri klika dolazite do informacija o stanju projekta i odmah možete videti osnovne informacije o projektu. Vidite kako stojite sa projektom, da li će projekat biti gotov na vreme, da li će biti urađen sav planirani posao i da li će troškovi biti u okviru budžeta.

I ne samo to, tu možete videti koliko je odstupanje od inicijalnog plana, kao i projekciju budućih događaja:

  • kada se očekuje kraj projekta (trajanje projekta)
  • koliki će biti očekivani troškovi na kraju projekta (troškovi projekta)
  • koliko će se raditi na projektu (obim projekta prikazan u radnim satima)

Unesite promenu i poboljšajte vaše upravljanje projektima pomoću MS Project-a koji vam donosi veliku razliku u produktivnosti vašeg projektnog tima.


Srodne teme:

Obuka za MS Project